Για τη Νέα Υόρκη θα αναχωρήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα έχει αύριο το απόγευμα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την δεύτερη μέσα σε δύο μήνες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια διατήρησης του βελτιωμένου κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών στο Βίλνιους και επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών και ζητούμενο είναι η επιβεβαίωση της βούλησης να υπάρξει συνέπεια και συνέχεια σε αυτή την προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων η οποία δρομολογείται μετά από μία περίοδο μεγάλης έντασης λόγω της επιθετικής ρητορικής και της αυξημένης τουρκικής προεκλητικοτητας.
Στην Αθήνα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της προσπάθειας αυτής που ως σημαντικό ορόσημο έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών που όπως συμφωνήθηκε κατά την προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί ως το τέλος του χρόνου.
Οι λεπτομέρειες της συνεδρίασης αυτής αναμένεται να συζητηθούν κατά την αυριανή συνάντηση.
Η επανεκκίνηση του διαλόγου Ελλάδας- Τουρκίας έχει ως άξονες τον πολιτικό διάλογο που θα εκκινήσει στις 16 Οκτωβρίου, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την θετική ατζέντα που περιλαμβάνει ζητήματα όπως οι επενδύσεις, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, η γεωργία, η κλιματική κρίση και αναμένεται συνάντηση των δύο αρμόδιων υφυπουργών στις 17 Οκτωβρίου.
Κατά την προχθεσινή συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε “εξαιρετικά θετικό” το ότι έχουν αποκατασταθεί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, ξεκαθάρισε πάντως ότι “η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα” και επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές στον διάλογο αυτό καθιστώντας σαφές ότι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία της χώρας δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Αθήνα εκτιμά πάντως πως η Τουρκία έχει συμφέρον αυτή την εποχή να προσεγγίσει περισσότερο την Δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση και επειδή γνωρίζει ότι η προσέγγιση με την Ευρώπη περνάει μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα, θεωρεί ότι “αυτό είναι ένα “όπλο” το οποίο ενδεχομένως να έχουμε στα χέρια μας για μία περαιτέρω εξομάλυνση τών ελληνοτουρκικών σχέσεων”.
Όσον αφορά το συνολικό πρόγραμμα της επίσκεψης στην Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει την Πέμπτη ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και σε αυτή αναμένεται να αναφερθεί στην κλιματική κρίση και στις επιπτώσεις της, όπως καταγράφηκαν αυτό το δύσκολο καλοκαίρι όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και ευρύτερα για την περιοχή της Μεσογείου που ο ίδιος έχει επισημάνει ότι αποτελεί ένα hotspot της κλιματικής αλλαγής.
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στην Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, στο επίκεντρο της οποίας αναμένεται να βρεθούν η οικονομία και οι επενδύσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής για ένα ευρύτερο άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας προς την Ασία.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους μεγάλων κορεάτικων επιχειρήσεων και είχε συμφωνηθεί να συνεχίσουν οι δύο πλευρές τις επαφές για την εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε υψηλό επίπεδο στο άμεσο μέλλον.
Το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού στην Νέα Υόρκη έχει γενικότερα και επενδυτική διάσταση, καθώς θα έχει συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές στον απόηχο της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης και της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας.
Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους της ομογένειας, ενώ είναι προσκεκλημένος να μιλήσει την Πέμπτη και στο Πανεπιστήμιο του Yale.