Αύξηση ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη "σκέφτεται" η κυβέρνηση

Στην αύξηση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. “Υπάρχουν σκέψεις για τα νησιά. Δεν έχουμε καταλήξει. Όμως αν παραδείγματος χάρη η Μύκονος και η Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι. Αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή”, υπογράμμισε η κ. Βαλαβάνη μιλώντας το πρωί στον AΝΤ1.

Όσον αφορά σε μια πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στα ποτά και στα τσιγάρα, η κ. Βαλαβάνη υπογράμμισε ότι “τα τσιγάρα είναι πρόβλημα, καθώς οι ειδικοί φόροι είναι ήδη στο 88%“. Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί η φορολόγηση του πετρελαίου, υποστηρίζοντας ότι η υπερβολική αύξηση των φόρων οδήγησε ήδη σε περιβαλλοντική καταστροφή.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο φόρο εισοδήματος, σημείωσε ότι «θα φέρουμε στο δεύτερο μισό του έτους τους όρους για το φόρο εισοδήματος που θα πληρωθεί το 2016».Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατήσουν όλες τις αποδείξεις και εξέφρασε την άποψη ότι «εκφράζονται σκέψεις να υπάρχει επιβράβευση για όλους».

Αναφορικά με το μαύρο χρήμα, η κ. Βαλαβάνη δήλωσε ότι «υπάρχει μαύρο χρήμα στην οικονομία, είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό. Θα πρέπει να δοθεί μια δυνατότητα, με μια τροποποίηση εθελοντική της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, να δηλωθεί αυτό. Να μπει ενιαίος φόρος – που δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι 15%».

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων και τις αντιδράσεις που δείχνουν οι δανειστές σε αυτό το ζήτημα, υπογράμμισε ότι «δεν ήθελαν ρύθμιση, ήθελαν δημιουργία φορολογικής συνείδησης, κάτι που είναι απολύτως θεμιτό”.