Καϊλή στη «Liberation»: «Είχα παραλύσει από τον φόβο - Εμπιστεύτηκα απόλυτα τον Τζόρτζι»

Αποφασισμένη να μην το βάλει κάτω, να συνεχίσει την πολιτική της καριέρα και να συνεχίσει να αγωνίζεται για να αποδείξει την αθωότητά της, εμφανίστηκε η Εύα Καϊλή στην εφημερίδα «Liberation», στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου «Qatargate» και τη σύλληψή της, στις 9 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας από το διαμέρισμά της στη Βρυξέλλες, παρουσία των δικηγόρων της, Σβεν Μαρί και Κριστόφ Μαρτσάντ, η 42χρονη πολιτικός έδωσε τη δική της οπτική για την πολύκροτη υπόθεση, σε μια συνέντευξη που παραχωρήθηκε στις 25 Απριλίου, ένα μήνα πριν ανακοινωθεί από τις βελγικές Αρχές πως της αφαιρείται το ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

liberation_kaili

Στη συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα, η Καϊλή περιγράφει λεπτομερώς όσα βίωσε την ημέρα της σύλληψής της. «Είχα παραλύσει από τρόμο… Με έβαλαν στη φυλακή για κάτι στο οποίο δεν ήμουν μπλεγμένη. Δεν αναφέρθηκα ποτέ στις συζητήσεις μεταξύ Πάντσέρι και Τζόρτζι, τις οποίες η αστυνομία άκουγε για ένα χρόνο. Όλα τα χρήματα ήταν δικά τους και το είπαν στον δικαστή. Είναι τόσο προφανές ότι δεν έχω κανέναν ρόλο σε αυτή την υπόθεση» ανέφερε μεταξύ άλλων η 42χρονη, η οποία από αυτή την εβδομάδα, επέστρεψε και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Επιπλέον, τόνισε πως δεν γνώριζε τίποτα για τα χρήματα που εντοπίστηκαν σπίτι της, ενώ μίλησε και για τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. «Τον εμπιστεύτηκα απόλυτα. Έχω ζήσει σχέσεις όπου στις οποίες δεν υπήρχε εμπιστοσύνη. Δεν εμπιστευόμουν και δεν το ήθελα αυτό μαζί του. Δεν είχα δει ποτέ αυτά τα χρήματα» είπε, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν λογαριασμοί στο εξωτερικό, στη Ρωσία, την Κύπρο ή τον Παναμά. Δεν έχω τίποτα να κρύψω, όλα δηλώνονται. Και έλεγξαν και ξαναέλεγξαν. Και τα δακτυλικά μου αποτυπώματα δεν υπήρχαν στα χαρτονομίσματα».

Στη συνέντευξη, αναφέρεται ακόμα πως στη «διαταγή του για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης» με ημερομηνία Πέμπτη 25 Μαΐου, ο Βέλγος ανακριτής Μισέλ Κλεζ απαγόρευσε στην Καϊλή «να έρθει σε επαφή με όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση, μεταξύ άλλων και μέσω του Τύπου». Με άλλα λόγια, συνεχίζει το ρεπορτάζ, «να μην μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, όρος που δεν επιβλήθηκε σε έναν άλλο ευρωβουλευτή, τον Βέλγο σοσιαλιστή Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος επίσης οδηγήθηκε στη φυλακή για δύο μήνες πριν αποφυλακιστεί στα μέσα Απριλίου… Σε ένα δημοκρατικό σύστημα, αυτή η απαγόρευση είναι τουλάχιστον συγκλονιστική: “Είναι σαν να βρίσκεσαι στη Μόσχα”, λέει ένας εκ των δικηγόρων της Καϊλή, για “μια διαταγή που πρέπει να τηρηθεί”».