Αύριο Πέμπτη η ορκωμοσία του Ιωάννη Σαρμά - Η πορεία προς τις κάλπες

Το απόγευμα της Πέμπτης (25/5) και συγκεκριμένα στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του Γιάννη Σαρμά ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο.

Νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης (24/5) ο κ. Σαρμάς παρέλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.

«Φτάσαμε στην τελευταία πρόβλεψη του Συντάγματος», τόνισε στο σύντομο διάλογό της με τον κ. Σαρμά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και πρόσθεσε πως ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς πως θα του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα διενεργήσει τις επόμενες εκλογές.

«Είναι συνταγματική μου υποχρέωση και καθήκον να αποδεχθώ», αποκρίθηκε ο κ. Σαρμάς.

Εντός της ημέρας (24/5) αναμένεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διορισμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ την Κυριακή (28/5) συγκαλείται η Βουλή, προκειμένου οι διαδικασίες να επισπευθούν.

Ορκωμοσία

Θα ακολουθήσει ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, πιθανότατα την Παρασκευή (26/5) και την Κυριακή 28 Μαΐου στις 18:00 το απόγευμα θα ορκιστεί η νέα Βουλή, δηλαδή οι βουλευτές, που εξελέγησαν την Κυριακή (21/5).

Την επομένη ημέρα, τη Δευτέρα θα εκλεγεί προεδρείο και την Τρίτη 30 Μαΐου αναμένεται η διάλυσή της, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη διενέργεια νέων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ανακήρυξη συνδυασμών

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι μια νέα εκλογική διαδικασία και ως εκ τούτου τα κόμματα θα πρέπει εκ νέου να υποβάλλουν τους συνδυασμούς τους στον Άρειο Πάγο.

Ενισχυμένη αναλογική

Οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που προβλέπει αναλογικό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, γεγονός που καθιστά εύκολο το σχηματισμό κυβέρνησης. Ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Το βιογραφικό του Ιωάννη Σαρμά

Ο Ιωάννης Σαρμάς είναι ένας από τρεις προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων και ξεκίνησε τη διαδρομή του στον χώρο της δικαιοσύνης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το 1986 συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, συμπληρώνοντας και στις δύο κατευθύνσεις την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των υποψηφίων.

2014-2019

  • Πρόεδρος του Τρίτου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αγωγές και προσφυγές συνταξιούχων στρατιωτικών).

Παρέλαβε το Τμήμα στις 2.1.2014 με εκκρεμότητα άνω των 30.000 υποθέσεων, από τις οποίες περί τις 7.000 εκκρεμούσαν από το 2006 και περί τις 10.000 από το 2007.

Σε αυτές προστέθηκαν και άλλες 6.000 περίπου στα μεσολαβήσαντα έτη. Κατηγοριοποιώντας και συνεκδικάζοντας τις όμοιες υποθέσεις, και χρησιμοποιώντας τη διαδικασία εν συμβουλίω και την «πιλοτική» δίκη, οι εκκρεμούσες δικογραφίες έχουν περιορισθεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας, σε λιγότερες από 8.500.

Πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την εκπόνηση της Δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με εντατική εργασία, η Επιτροπή υπό την προεδρία του, εκπόνησε εντός 5 μηνών – όση προθεσμία είχε τάξει η σχετική υπουργική απόφαση – ένα πλήρες, ολοκληρωμένο σχέδιο. Πολλές τέτοιες προσπάθειες είχαν γίνει χωρίς αποτέλεσμα τα τελευταία 30 έτη. Η Δικονομία ψηφίστηκε με τον ν. 4700/2020.

  • Πρόεδρος της Ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του ελεγκτικού και διοικητικού Κανονισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Ομάδα αυτή λειτούργησε από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, και εκπόνησε το σχέδιο Κανονισμού, που στη συνέχεια υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με την εφαρμογή του Κανονισμού, το Συνέδριο μεταβλήθηκε σε έναν από τους πλέον σύγχρονους ελεγκτικούς θεσμούς.

2002-2013

  • Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Κατά τη 12ετή θητεία του, μεταξύ των άλλων, εισήχθη με πρωτοβουλία, εισήγηση και προσωπική του εργασία το κεφάλαιο «GETTING RESULTS» της Ετήσιας Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου το Συνέδριο προσεγγίζει την όλη ενωσιακή διαχείριση υπό το πρίσμα στόχων, μέσων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Απόπειρες εισαγωγής ενός τέτοιου κεφαλαίου είχαν γίνει ανεπιτυχώς στο παρελθόν. Προηγουμένως, είχε οργανώσει και εκτελέσει τον έλεγχο για την Ειδική Έκθεση με τίτλο “GETTING RESULTS” σχετικά με τους Οργανισμούς της Ένωσης.

  • Πρόεδρος Τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Διοίκησε και πρόηδρευσε στο ΙVο (ενωσιακές Τράπεζες και Οργανισμοί, δαπάνες των Θεσμών) και το Ιο Τμήμα (αγροτικές δαπάνες) του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τα Τμήματα, εκτός από τα Μέλη τους, συγκροτούνται και από πολυάριθμο ελεγκτικό και διοικητικό προσωπικό. Εξελέγην Πρόεδρος Τμήματος δύο φορές με την ψήφο των συναδέλφων του.

1996-2001

  • Εισηγητής στις υποθέσεις προσυμβατικού ελέγχου. Κατά τις απαρχές της άσκησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο του προσυμβατικού ελέγχου (1996-1999), που τότε ήταν προαιρετικός για τη Διοίκηση, αφορούσε μόνο τις δημόσιες προμήθειες και διεξήγετο από ad hoc κλιμάκια, ο Πρόεδρος κ. Απ. Μπότσος τον όριζε σχεδόν αποκλειστικά ως εισηγητή.

Εισήχθη τότε με πρωτοβουλία του η μέθοδος και η προσέγγιση του ελέγχου αυτού, που, βασιζόμενη στην ιδέα “ούτε τροχοπέδη, ούτε άλλοθι”, οδήγησε στην αναζήτηση μόνον ουσιωδών πλημμελειών. Η επιτυχία του ελέγχου ήταν τέτοια που στη συνέχεια κατέστη υποχρεωτικός, επεκτάθηκε στα δημόσια έργα και τις υπηρεσίες και εν τέλει, το 2001, «συνταγματικοποιήθηκε».