Eπέστρεψε τη διερευνητική εντολή ο Ανδρουλάκης - «Στις επόμενες εκλογές να αναγεννηθεί η προοδευτική παράταξη» (video)

Στο Προεδρικό Μέγαρο προσήλθε ο Νίκος Ανδρουλάκης για να παραλάβει την τρίτη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πέρασε την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου στις 18:30 συνοδευόμενος από την διευθύντρια του γραφείου του, Έλενα Αναστασίου, και τον βουλευτή Επικρατείας και εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζο.

Ανδρουλάκης: Δεν υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων, επιστρέφω άμεσα τη διερευνητική εντολή

«Η λαϊκή ετυμηγορία δείχνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων, επιστρέφω άμεσα την διερευνητική εντολή» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του.

Ο διάλογος Ανδρουλάκη-Σακελλαροπούλου

ΠτΔ: Σας κάλεσα γιατί κατά το Σύνταγμα είστε ο επόμενος. Δεν θεωρούν ότι υπάρχει σύμβαση για σχηματισμό παρέδωσαν εντολή. Είναι πλέον η δική σας σειρά.

Ανδρουλάκης: Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ. Σύμφωνα με την λαϊκή ετυμηγορία πιστεύω ότι δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλίσεων γι’ αυτό επιστρέφω άμεσα τη διερευνητική εντολή. Ο ελληνικός λαός ανέδειξε μεγάλη ανάγκη να υπάρχει στον τόπο μας μια αξιόπιστη προοδευτική δύναμη που να είναι φρουρός κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά από όσα περάσαμε τα τελευταία χρόνια, να διασφαλίσει ένα κοινωνικό κράτος Δημόσιας Υγείας και Δημόσιας Παιδείας που να μπορεί να μειώσει τις κοινωνικές ανισότηττες που έχουν κλιμακωθεί και βέβαια να υπηρετήσει σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για πόλους και όχι μόνο για λίγους. Σ’ αυτή την ανάγκη θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να ανταποκριθώ, γιατί είναι πραγματικά εθνικό καθήκον να υπάρχει αυτή η ισχυρή και αξιόπιστη δύναμη.

ΠτΔ: Θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και εύχομαι να έχουμε την καλύτερη λύση για τόπο.

«Παρέδωσα την εντολή και υπογράμμισα ότι η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή αξίοπιστη προοδευτική δύναμη στον τόπο. Να αφήσουμε στον παρελθόν την τοξικότητα, την διχόνοια και τον λαϊκισμό.

Μία δύναμη που να διασφαλίσει ένα ισχυρό κράτος δικαίου, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα στρατηγικό πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης, όπου τα οφέλη θα είναι για τους πολλούς και όχι μόνο για τους λίγους.

Μία ισχυρή δύναμη που θα είναι φρουρός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεσμών και του κράτους δικαίου.

Αυτή την ανάγκη που ανέδειξε ο ελληνικός λαός θα αγωνιστώ να αποκτήσει σάρκα και οστά στις ερχόμενες εκλογές.

Είναι ένα γενναίο ξεκινημα για την παραταξη μας και ζητώ από όλους τους προοδευτικούς δημοκράτες πολίτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα να έρθουν κοντά μας. Περάσαμε πολλά δέκα χρόνια. Έχω χρέος να μην απογοητεύσω τον κόσμο. Είναι καλο για την κοινωνια και τη δημοκρατια να ειναι ισχυρη η παραταξη μας.

Στις επόμενες εκλογές αυτή η παράταξη να αναγεννηθεί.

Ο λαός κουράστηκε απο την ένταση και την τοξικότητα και πρέπει να δείξουμε μια άλλη κουλτούρα, ένα διαφορετικό πολιτικό ήθος. Πιστεύω αν στηρίξουν αυτή την προσπάθεια θα έχουμε πραγματικά μία ισχυρή τέτοια προοδευτική δύναμη ώστε να μην περάσουμε αυτά που περνάμε τα τελευταία χρόνια.

Με την κυβέρνηση της ΝΔ βιώσαμε φαινομενα διαφθοράς,υποκλοπές, αύξηση ανισοτήτων, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αξιοποιείται όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χωρες, και παρόλα αυτά αύξησε δυνάμεις η ΝΔ αντι να χάσει. Η αξιωματικη αντιπολιτευση δεν έπαιξε σωστά το ρολο της και γι αυτό χρειαζεται μία νεα ισχυρη αντιπολιτευση.

Ειμαι πάρα πολύ αισιοδοξος γιατι οι νικες κερδιζονται δε χαριζονται.

Δεσμευομαι οτι η παραταξη θα αναγεννηθει» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης εξερχώμενος από το Προεδρικό Μέγαρο.

Δείτε τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη μετά την παράδοση της διερευνητικής εντολής

Μετά και από αυτή την εξέλιξη, επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις επόμενες εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Μάλιστα, κατά πληροφορίες, αύριο, Τετάρτη 24/5, δεν θα γίνει καν διά ζώσης το (προβλεπόμενο από το Σύνταγμα) συμβούλιο πολιτικών αρχηγών σε προσπάθεια αναζήτησης κυβερνητικής λύσης, καθώς τα εκλογικά δεδομένα της Κυριακής δεν το επιτρέπουν. Έτσι, θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πλέον, αναμένεται να εκδοθεί διορθωτικό προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα ορίζει ότι η νέα Βουλή που ανέδειξαν οι κάλπες της 21ης Μαΐου θα συγκληθεί το απόγευμα της Κυριακής 28 Μαΐου.

Την Κυριακή το απόγευμα η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η νέα Βουλή θα ορκιστεί την Κυριακή το απόγευμα, στις 18:00.

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου θα γίνει η εκλογή προεδρείου της Βουλής και την ίδια ημέρα αναμένεται να κλείσει το Κοινοβούλιο, καθώς θα θυροκολληθεί νέο προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή

Νωρίτερα σήμερα, και ο Αλέξης Τσίπρας είχε παραδώσει την δεύτερη διερευνητική εντολή που παρέλαβε από την ΠτΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Δεν προκύπτουν προϋποθέσεις για να υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, ανταποκρίθηκα στη συνταγματική μου υποχρέωση. Δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, έχετε τη δικαιοδοσία για να προχωρήσετε».

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου απάντησε στον κ. Τσίπρα «ελπίζω ότι από τις επόμενες εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι ήταν «απρόσμενα οδυνηρό σοκ για εμάς το αποτέλεσμα» και πρόσθεσε ότι «φοβάται και για την κοινωνία και όσους ψήφισαν ΝΔ».

Βίντεο: Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο