Πετύχαμε «με αίμα και τεράστια προσπάθεια και οργάνωση» το δικαίωμα να φτιάξουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα

Των επιλογών του και των επικοινωνιακών του κινήσεων και δηλώσεων υπεραμύνθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, από το βήμα της βουλής. «Αναφορικά με τα ζητήματα επικοινωνίας και δηλώσεων και τον τρόπο που μεταφέρθηκαν, είπε, να βρείτε μια δήλωση που να αποκλίνει τόσο δα έστω από το εθνικό συμφέρον», είπε. Προσέθεσε ότι «άλλο η ουσία και άλλο η κακεντρέχεια, η παραποίηση και η διαστρέβλωση» και επισήμανε: «Η χλεύη τους και η κακεντρέχεια εκείνων που δεν θέλουν να μας βλέπουν να κυβερνάμε μας δίνει δύναμη».

Ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε στους «μικρομεσαίους τεχνοκράτες όχι ελληνικής καταγωγής», όπως τους χαρακτήρισε, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται αλλά και κυβερνά νομοθετώντας». «Έτσι μετατρέπουμε την δημιουργική ασάφεια σε δημιουργική σαφήνεια» σημείωσε και επέρριψε σε αυτούς τους τεχνοκράτες την ευθύνη για τις καθυστερήσεις.

Ο Υπουργός Οικονομικών συνέχισε την επίθεση κάνοντας λόγο για «ασκούμενους μάγους σε κάποιους θεσμούς σε χαμηλό επίπεδο που θα ήθελαν να έλθουμε στην πρότερη κατάσταση» και εκτίμησε ότι «η καθυστέρηση δεν οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση ολιγώρησε», αλλά στο ότι «κάποιοι θέλησαν να ανατρέψουν τη λογική της και να επιστρέψουν στην πέμπτη αναθεώρηση». «Αυτό που επιτύχαμε με αίμα και τεράστια προσπάθεια και οργάνωση, είναι το δικαίωμα να είμαστε ιδιοκτήτες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος».

«Περιμένουμε ακόμα από τα τεχνικά κλιμάκια τι στοιχεία θέλουν. Είναι εδώ πολλές ημέρες. Γιατί υπάρχει νομίζετε καθυστέρηση;» διερωτήθηκε και τόνισε ότι «ένα στόχο έχουμε, να εφαρμόσουμε αυτή την συμφωνία, διότι αναδεικνύει το δικαίωμα του ελληνικού κοινοβουλίου να νομοθετεί». Επανέλαβε, δε, ότι  «αν το μνημόνιο είχε γραφτεί εδώ στην Ελλάδα η χώρα θα είχε διαφορετική μοίρα», ενώ σημείωσε ότι αυτά που έγιναν εδώ και πέντε χρόνια στην χώρα θα γίνουν «μάθημα για τις επόμενες γενιές παγκοσμίως τού πώς δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μια κρίση».