Επικοινωνία Δένδια με την Γαλλίδα ΥΠΕΞ για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους

Τηλεφωνική συνομιλία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, είχε νωρίτερα την Κυριακή (23/4) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας του κυρίου Δένδια και της κυρίας Κολονά βρέθηκε η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους από αυτήν την αφρικανική χώρα.

Επίσης, το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Σε πλήρη εγρήγορση η κυβέρνηση για απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν
Υπενθυμίζεται ότι σε πλήρη εγρήγορση έτοιμη για επιχείρηση απομάκρυνσης των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.

Στο Σουδάν η κατάσταση με τον εμφύλιο των δύο στρατηγών, έχει κάνει εκρηκτική την κατάσταση και μία μετά την άλλη οι χώρες της Δύσης απομακρύνουν τους πολίτες τους που βρίσκονται εκεί. Η Ιταλία θα επιχειρήσει απεγκλωβισμούς το βράδυ της Κυριακής (23/4), η Γαλλία έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς και η Τουρκία και η Ολλανδία.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάινεν, έστειλε δραματικό μήνυμα να σταματήσει η βία στο Σουδάν.

Έτσι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών στο Σουδάν.

Για τον σκοπό αυτό το απόγευμα θα μετακινηθούν στη νότια Αίγυπτο, δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Ειδικότερα, στην Αίγυπτο θα μετασταθμεύσουν δύο μεταγωγικά ένα C-130 και ένα C-27J καθώς και με 15 επίλεκτα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων Στην Αίγυπτο θα μεταβεί, επίσης, ιατρικό προσωπικό με το απαραίτητο υλικό και ο διευθυντής της Α8 Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Σούλιος.

Δένδιας: Κύριο μέλημά μας η ασφάλεια Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας είχε ανακοινώσει τη μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο, μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών στο Σουδάν

Στη δήλωσή του ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως κύριο μέλημα είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν και τόνισε η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτό τον σκοπό.

Επίσης, σημείωσε πως στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακόμη, επισήμανε ότι το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ευρωπαίων υπηκόων και ανακοίνωσε πως το θέμα θα το θέσει αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.