Θεοδωρικάκος: «Οι Αρχές ερεύνησαν 12 άτομα για τρομοκρατία - Οι έρευνες συνεχίζονται»

«Οι χειρισμοί που γίνονται από τις διωκτικές αρχές στην υπόθεση τρομοκρατίας έχουν σχέση με την αξιοπιστία και τη διεθνή θέση της χώρας μας» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Σε όσους υποστήριξαν ότι επρόκειτο για προσπάθεια εντυπωσιασμού ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε λέγοντας ότι αυτοί οι ισχυρισμοί στερούνται οποιασδήποτε σοβαρότητας και είναι επιπολαιότητες να λέει κανείς τέτοια πράγματα. Με την εθνική ασφάλεια και την άποψη που έχουν διεθνώς τα άλλα κράτη για την ασφάλεια που υπάρχει στην Ελλάδα, δεν παίζει κανείς. Έχουμε απόλυτη ευθύνη και γι’ αυτό όλοι οι χειρισμοί έχουν γίνει με απόλυτη μυστικότητα», ανέφερε.

«Το κίνητρο των δύο Πακιστανών τρομοκρατών ήταν οικονομικό»

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, οι αρχικές πληροφορίες είδαν περιέλθει υπ’ όψιν των ελληνικών αρχών προ καιρού. Ύστερα από συνεργασία της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αποκαλύφθηκε το δίκτυο. Όπως διευκρίνισε οι δύο συλληφθέντες σε Λακωνία και Ζάκυνθο, έπαιρναν οδηγίες από ομοεθνή τους, ο οποίος φέρεται ότι βρίσκεται στο Ιράν. Το κίνητρο των δύο Πακιστανών, σημείωσε, ήταν οικονομικό.

Συνολικά, όπως είπε, οι αρχές ερεύνησαν 12 άτομα και συνεχίζονται περαιτέρω. Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο που κινήθηκαν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τονίζοντας ότι: « Η Ελλάδα είναι από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς και οι αρχές ασφαλείας κάνουν πολύ σωστά την δουλειά τους».

«Έπρεπε να καταστεί σαφές πως η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός»

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση και δίκτυο και από τη στιγμή που έγιναν συλλήψεις και οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σε ανακριτική αρχή δεν είχαμε δικαίωμα να κρατήσουμε μυστική αυτήν την υπόθεση», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε πως «έπρεπε να καταστεί σαφές διεθνώς ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που έχουν τεθεί υπ’ όψιν της Δικαιοσύνης για την προετοιμασία τρομοκρατικού χτυπήματος σε βάρος στόχων εβραϊκού ενδιαφέροντος. Σε ό,τι αφορά τη δήλωσή του ότι «ο εγκέφαλος φέρεται να βρίσκεται στο Ιράν», είπε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει τις αρχές και σημείωσε ότι οφείλουμε όλοι να ήμαστε προσεκτικοί γιατί οι χειρισμοί που γίνονται έχουν σχέση με την αξιοπιστία και τη διεθνή θέση της χώρας.

Θεοδωρικάκος για Έβρο: Την Παρασκευή υπογράφεται η σύμβαση για τα επιπλέον 35 χλμ φράχτη

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Φράχτη στον Έβρο επεσήμανε ότι την Παρασκευή θα υπογραφεί η σύμβαση για τα επί πλέον 35 χιλιόμετρα, κόστους 100 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθούν από τον τακτικό Προϋπολογισμό. Τόνισε δε, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μέσα στην επόμενη τριετία να ολοκληρώσει την κατασκευή φράχτη στο σύνολο των συνόρων με την Τουρκία που είναι 140 χλμ.

Αναφερόμενος στην ενδοοικογενειακή βία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι λειτουργούν 18 γραφεία στην Ελλάδα που στελεχώνονται από 6.000 αστυνομικούς, ενώ οι δικογραφίες που έχουν συνταχθεί για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο 2022 ανέρχονται σε 11.500. Ανέφερε δε ότι από προχθές λειτουργεί το panic button όπου μέσω των κινητών μπορεί να γίνει άμεση ενημέρωση των αρχών σε περίπτωση απειλής.