Γερμανικά ΜΜΕ: «Αντί για νέες απειλές, ευχές από τον Ερντογάν» - Ελλάδα και Τουρκία «έγιναν ξαφνικά οι καλύτεροι φίλοι»

Στην αιφνιδιαστική «επίθεση» φιλίας από την Τουρκία στην Ελλάδα, στον απόηχο των πρόσφατων απειλών της Άγκυρας ακόμη και με πόλεμο, αναφέρονται γερμανικά ΜΜΕ αναφερόμενα στις ευχετήριες επιστολές των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλιούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα για την 25η Μαρτίου.

Η Stuttgarter Nachrichten περιγράφει καταρχήν αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση για τις δύο χώρες αναφερόμενη στο γεμάτο λάμψη πρόσωπο του Τσαβούσογλου μετά από συνάντηση με τον «φίλο Νίκο» στις Βρυξέλλες, στη μεγάλη χαρά του Δένδια, που συνομίλησε με τον Tούρκο ομόλογό του, αλλά και στο επιστέγασμα αυτή της προσέγγισης, την επιστολή Ερντογάν με αφορμή την εορτή της 25ης Μαρτίου, «μια αξιοσημείωτη χειρονομία, γιατί η ημέρα τιμά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821, η οποία ολοκληρώθηκε με την ανεξαρτησία της Ελλάδας», όπως σχολιάζει η αρθρογράφος Σουζάνε Γκιούστεν.


«Η νέα προσέγγιση προκαλεί έκπληξη. Μόλις πριν από λίγους μήνες, η Τουρκία απείλησε με πόλεμο τη γείτονα και εταίρο της στο ΝΑΤΟ. Οι κυβερνήσεις και στις δύο χώρες αντιμετωπίζουν δύσκολες εκλογές – σύμφωνα με τη λογική των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέχρι στιγμής, τώρα θα ήταν η ώρα για κλιμάκωση, καθώς οι απειλές μπορούν συνήθως να κερδίσουν τους εθνικιστές ψηφοφόρους. Αυτή τη φορά όμως συμβαίνει το αντίθετο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πολιτικοί και στις δύο χώρες ακολουθούν τη διάθεση των ψηφοφόρων, που δεν θέλουν καμία σύγκρουση», αναφέρει η Stuttgarter Nachrichten.

«Οι ψηφοφόροι σε Ελλάδα και Τουρκία δεν θέλουν σύγκρουση»

«Οι ψηφοφόροι προτιμούν μια πιο μετριοπαθή πορεία», λέει στη γερμανική εφημερίδα ο Γιάννης Γρηγοριάδης, επικεφαλής του προγράμματος για την Τουρκία στο ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητής στο τουρκικό Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα. «Έλληνες και Τούρκοι δεν έχουν ακολουθήσει την κλιμάκωση των πολιτικών και στις δύο χώρες», σημειώνει παρουσιάζοντας μια νέα δημοσκόπηση.

Η Stuttgarter Nachrichten αναφέρεται στα δημοσκοπικά ευρήματα της έρευνας, σύμφωνα με τη οποία πριν από την αποκλιμάκωση των διμερών σχέσεων οι πολίτες σε Ελλάδα και Τουρκία ναι μεν θεωρούσαν ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά, αλλά μόνον ένα ποσοστό κάτω από το 20% και στις δύο χώρες τασσόταν υπέρ μιας στρατιωτικής λύσης. «Ένας στους δύο Έλληνες και πάνω από κάθε δεύτερο Τούρκο ζητά διευθέτηση των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων» επισημαίνει η εφημερίδα.

RND: «Απρόσμενη επιστολή από την Τουρκία: Αντί για νέες απειλές ο Ερντογάν συγχαίρει τον ελληνικό λαό»

Αλλά και το γερμανικό εκδοτικό δίκτυο RND σχολίασε την ευχετήρια επιστολή του Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την 25η Μαρτίου σε άρθρο με τίτλο «απρόσμενη επιστολή από την Τουρκία: Αντί για νέες απειλές, ο Ερντογάν συγχαίρει τον ελληνικό λαό».

 

Όπως σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, Γκερντ Χέλερ, «η ξαφνική ύφεση των εντάσεων μετά από συνεχείς απειλές προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη και οφείλεται κυρίως στους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αρχές Φεβρουαρίου». Θυμίζει δε, σύμφωνα με τη DW, ότι «η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες ξένες χώρες που έστειλαν ομάδες διάσωσης. Ο Ερντογάν έχει προφανώς συνειδητοποιήσει ότι τα κηρύγματα μίσους κατά της Ελλάδας δεν ταιριάζουν πλέον στην εποχή, δεν του είναι χρήσιμα στην προεκλογική εκστρατεία».

 

Kαι το RND καταλήγει: «Ουδείς γνωρίζει, όμως, αν η επαναπροσέγγιση θα διαρκέσει αυτή τη φορά και θα οδηγήσει σε επίλυση των διμερών ζητημάτων. Σε πρώτη φάση θα γίνουν εκλογές και στις δύο χώρες (…) και μετά μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο δύσκολων γειτόνων».