Σβίγκου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει την αλήθεια και τη Δικαιοσύνη, με σχέδιο και συγκεκριμένες προτάσεις»

«Από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος, η μόνη έγνοια της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ήταν το πώς να αποσείσει τις δεδομένες ευθύνες της, με ψεύδη και επικοινωνιακά παιχνίδια», τονίζει η Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Real News».

Η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει ότι «ο ελληνικός λαός, ζητά απαντήσεις, απαιτεί να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την τραγωδία στα Τέμπη», προσθέτοντας ότι «οι 57 νεκροί δεν «θυσιάστηκαν», όπως θρασύτατα είπε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε αποτελούν μια «ευκαιρία» για να βελτιωθούν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, όπως δεν ντράπηκε να πει ο κ. Γεωργιάδης, αλλά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της εγκληματικής απαξίωσης, των δημόσιων υποδομών, της αποψίλωσης του ΟΣΕ από το απαραίτητο προσωπικό, της ακύρωσης όλων των ασφαλιστικών δικλείδων που υπήρχαν μέχρι το 2019, και θα μπορούσαν να αποτρέψουν την τραγωδία».
ADVERTISEMENT
Η Ράνια Σβίγκου αναφέρεται επίσης στις «βαρύτατες» ευθύνες του Κ. Καραμανλή, προσθέτοντας ότι «είναι αυτός που όχι μόνο αγνόησε τις καταγγελίες και τα εξώδικα των εργαζομένων στα τρένα, που προειδοποιούσαν για την ασφάλεια, όχι μόνο επιτέθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που με δεκάδες ερωτήσεις, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά και υπέγραψε μια σύμβαση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την οποία η εταιρία απαλλάχθηκε από επενδύσεις σχεδόν 600 εκ. ευρώ και ταυτόχρονα απαλείφθηκε η υποχρέωση του Δημοσίου να ολοκληρώσει τα συστήματα ασφαλείας», υπογραμμίζοντας επίσης το «θράσος» του κ. Μητσοτάκη που δηλώνει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση.

Σχετικά με τα ψεύδη της κυβέρνησης για το έργο της τηλεδιοίκησης, η Ράνια Σβίγκου αναφέρει ότι «το επίσημο έγγραφο από την κοινοπραξία προς το ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ αναφέρει ότι τον Μάιο του 2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε ολοκληρωθεί το 72,4% της σύμβασης 717, ενώ το 2023, είχε ολοκληρωθεί σε ποσοστό 77%». Για το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, σημειώνει ότι «καταστράφηκε από πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2019, και μέχρι σήμερα παραμένει γιαπί, κάτι το οποίο το έχει παραδεχθεί επίσημα και ο ίδιος ο ΟΣΕ». Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «η εικόνα του αποσβολωμένου υφυπουργού, κ. Παπαδόπουλου, όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τον διέψευσαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, είναι η καλύτερη απάντηση στην άνευ ορίων προπαγάνδα της κυβέρνησης, η οποία δεν ορρωδεί προ ουδενός, ακόμα και μπροστά σε μια τέτοια τραγωδία».

Σχετικά με την προαναγγελία του Κ. Μητσοτάκη ότι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης, η Ράνια Σβίγκου σχολιάζει ότι αυτό «είναι ενδεικτικό του πόσο σέβεται τους θεσμούς», τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να δώσει και να κερδίσει τη μάχη των εκλογών, από τις κάλπες της απλής αναλογικής. Για να γυρίσει η ελπίδα και η προοπτική στον τόπο, για να υπάρξει δικαιοσύνη και σταθερότητα, με την επόμενη, προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».

Σε ερώτηση αναφορικά με τον Π. Πολάκη, η Ράνια Σβίγκου αναφέρει ότι «έκανε μια δημόσια και γενναία αυτοκριτική, παραδέχθηκε το λάθος του, αναγνώρισε ότι οι δηλώσεις του βρίσκονταν σε αντίθεση με συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεσμεύθηκε ότι θα τηρεί απαρέγκλιτα τις συλλογικές αποφάσεις», υπογραμμίζοντας επίσης ότι «οι θέσεις του κόμματος εκφράζονται από τα συλλογικά μας όργανα και τον Αλέξη Τσίπρα».

Η Ράνια Σβίγκου τονίζει ότι «οι αριστεροί, προοδευτικοί, δημοκρατικοί πολίτες ζητούν και απαιτούν επιχειρήματα, προγραμματικές θέσεις, συγκεκριμένες, προοδευτικές απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία». Όπως αναφέρει, «οι διαδηλώσεις, σε κάθε γωνιά της χώρας, με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή, δείχνουν την αγανάκτηση και την οργή του κόσμου. Αλλά και την κατάρρευση μιας κυβέρνησης, που με επικοινωνιακά παιχνίδια, υπηρετεί μια στρατηγική συγκάλυψης των ευθυνών και προσπάθεια διάχυσής τους σε όλο το πολιτικό σύστημα». Και καταλήγει λέγοντας : «σε αυτό το ρευστό πολιτικό σκηνικό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτάσσει την αλήθεια και τη Δικαιοσύνη. Με συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδιο για την επόμενη μέρα, για ασφάλεια με κοινωνικό πρόσημο, στις δημόσιες υποδομές, στους σιδηροδρόμους και παντού».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

-Ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια του πένθους για την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών μια κριτική στάση αλλά σε χαμηλούς τόνους, διατυπώνοντας ερωτήματα αλλά χωρίς κραυγές. Οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις που κάνατε σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πως «είναι έγκλημα όχι θυσία» συνιστούν αλλαγή στάσης και στρατηγικής;

Η στάση μας παραμένει αταλάντευτη. Μπροστά σε αυτήν την ανείπωτη τραγωδία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός, ζητά απαντήσεις, απαιτεί να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αντίθετα, από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος, η μόνη έγνοια της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ήταν το πώς να αποσείσει τις δεδομένες ευθύνες της, με ψεύδη και επικοινωνιακά παιχνίδια. Γιατί οι 57 νεκροί των Τεμπών δεν «θυσιάστηκαν», όπως θρασύτατα είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ούτε αποτελούν μια «ευκαιρία» για να βελτιωθούν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, όπως δεν ντράπηκε να πει ο κ. Γεωργιάδης, προσβάλλοντας τη μνήμη των νεκρών και τη νοημοσύνη των πολιτών. Αυτοί οι άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της εγκληματικής απαξίωσης, από αυτήν την κυβέρνηση, των δημόσιων υποδομών, της αποψίλωσης του ΟΣΕ από το απαραίτητο προσωπικό, της ακύρωσης όλων των ασφαλιστικών δικλείδων που υπήρχαν μέχρι το 2019, και θα μπορούσαν να αποτρέψουν την τραγωδία.

-Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής είπε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι δεν του παραδώσατε ποτέ το 67% αλλά το 18% της 717 σύμβασης και το έφτασε στο 70%. Τελικά ποιος λέει ψέματα; Ποιον να πιστέψουν οι πολίτες όταν αντί για την αλήθεια παρακολουθούν ένα πινγκ πονγκ ευθυνών και σε αυτήν την τραγωδία;

Τα συνειδητά ψέματα του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησης, για να επιρρίψουν τις ευθύνες είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε σε όλο το πολιτικό σύστημα γενικά, τα διαψεύδουν μια σειρά από έγγραφα. Στην προκειμένη περίπτωση, το επίσημο έγγραφο από την κοινοπραξία προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ αναφέρει ότι τον Μάιο του 2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε ολοκληρωθεί το 72,4% της σύμβασης 717.Το 2023, είχε ολοκληρωθεί σε ποσοστό 77%.

Οι ευθύνες του κ. Καραμανλή είναι βαρύτατες, και δεν μπορεί τις αποφύγει με μια παραίτηση τρεις μήνες πριν τις εκλογές, όπου θα είναι ξανά υποψήφιος. Γιατί είναι αυτός που, όχι μόνο αγνόησε τις καταγγελίες και τα εξώδικα των εργαζομένων στα τρένα, που προειδοποιούσαν για την ασφάλεια, όχι μόνο επιτέθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που με δεκάδες ερωτήσεις, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά και υπέγραψε μια σύμβαση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την οποία η εταιρία απαλλάχθηκε από επενδύσεις σχεδόν 600 εκ. ευρώ και ταυτόχρονα απαλείφθηκε η υποχρέωση του Δημοσίου να ολοκληρώσει τα συστήματα ασφαλείας. Μια σύμβαση που με περισσό θράσος ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, κατόπιν εορτής, ότι θα την επαναδιαπραγματευθεί, λες και δεν φέρει την υπογραφή της κυβέρνησής του.

-Ξέσπασε ένας πόλεμος αυτήν την εβδομάδα για το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα. Ήσασταν μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στην επίσκεψη του εκεί. Τελικά υπάρχει ή όχι τέτοιο σύστημα εκεί, καθώς το Μαξίμου σας κατηγόρησε ότι δεν πήγατε στο διπλανό κτίριο όπου υπήρχε ο πίνακας και λειτουργεί κανονικά.

Σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα δεν υπάρχει. Καταστράφηκε από πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2019, και μέχρι σήμερα παραμένει γιαπί. Αυτό το έχει παραδεχθεί επίσημα και ο ίδιος ο ΟΣΕ. Αν υπήρχε, η τραγωδία στα Τέμπη θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Τόσο ο κ. Γεραπετρίτης στη βουλή, όσο και ο υφυπουργός Μεταφορών, κ. Παπαδόπουλος, κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα, προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως σύστημα τηλεδιοίκησης, έναν πίνακα που έχει μπροστά του ο σταθμάρχης για να ελέγχει την κυκλοφορία για 7-8 χιλιόμετρα στην είσοδο και την έξοδο του σταθμού. Η εικόνα του αποσβολωμένου υφυπουργού, όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τον διέψευσαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, είναι η καλύτερη απάντηση στην άνευ ορίων προπαγάνδα της κυβέρνησης, η οποία δεν ορρωδεί προ ουδενός, ακόμα και μπροστά σε μια τέτοια τραγωδία.

-Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια για κάλπες μέσα στο καλοκαίρι ανακοινώνοντας πως οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Πόσο αλλάζει αυτό τη στρατηγική σας;

Ο «ανήξερος» και «ανεύθυνος» κ. Μητσοτάκης εδέησε, επιτέλους, να ανακοινώσει τον μήνα των εκλογών -ούτε καν τη συγκεκριμένη ημερομηνία τους- μέσα από μια τηλεοπτική συνέντευξη. Αυτό, από μόνο του, είναι ενδεικτικό του πόσο σέβεται τους θεσμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να δώσει και να κερδίσει τη μάχη των εκλογών, από τις κάλπες της απλής αναλογικής. Για να γυρίσει η ελπίδα και η προοπτική στον τόπο, για να υπάρξει δικαιοσύνη και σταθερότητα, με την επόμενη, προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

-Η Πολιτική Γραμματεία έδωσε συγχωροχάρτι στον Παύλο Πολάκη και εκείνος την ίδια μέρα έπιασε το πληκτρολόγιο και επιτέθηκε εκ νέου στους δημοσιογράφους. Πιστεύετε πραγματικά ότι μετανόησε ή απλά ζήτησε συγνώμη για να μπει ξανά στα ψηφοδέλτια;

Λέξεις όπως «συγχωροχάρτι» και «μετάνοια» δεν είναι για ένα αριστερό, δημοκρατικό κόμμα. Ο Παύλος Πολάκης έκανε μια δημόσια και γενναία αυτοκριτική. Παραδέχθηκε το λάθος του, αναγνώρισε ότι οι δηλώσεις του βρίσκονταν σε αντίθεση με συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεσμεύθηκε ότι θα τηρεί απαρέγκλιτα τις συλλογικές αποφάσεις. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, στο δρόμο προς τις εκλογές, είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε με προσοχή στο δημόσιο λόγο μας και να μην εκπέμπουμε λάθος μηνύματα κι αυτό μας αφορά όλους και όχι μόνο τον Παύλο Πολάκη.

-Θεωρείτε πως η επιστροφή Πολάκη θα κάνει καλό στο κόμμα ή σας απομακρύνει σε μια κρίσιμη στιγμή από το μεσαίο χώρο που όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία, δεν πείθεται από κραυγές και τοξικότητα;

Καθετί που εκπέμπει ενότητα και κοινή δράση είναι θετικό για το κόμμα μας. Οι θέσεις του κόμματος εκφράζονται από τα συλλογικά μας όργανα και τον Αλέξη Τσίπρα. Οι αριστεροί, προοδευτικοί, δημοκρατικοί πολίτες ζητούν και απαιτούν επιχειρήματα, προγραμματικές θέσεις, συγκεκριμένες, προοδευτικές απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Από αυτά θα κριθούμε, από όλη την κοινωνία. Με αυτά δίνουμε την καθημερινή μας μάχη, απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση που έχει δει ο τόπος μετά τη μεταπολίτευση, και με ένα συνολικό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Με αυτά θα πείσουμε τους πολίτες, με αυτά θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Και αυτό το σχέδιο θα υπηρετήσουμε όλοι.

-Σε όλες τις δημοσκοπήσεις ενώ παρατηρείται μια μεγάλη φθορά της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβάζει σχεδόν καθόλου τα ποσοστά του. Που το αποδίδετε και τι σκοπεύετε να κάνετε για να αλλάξει αυτή η εικόνα;

Είναι δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο πολιτικό, αλλά και κοινωνικό περιβάλλον. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες, οι πορείες των προηγούμενων ημερών, σε κάθε γωνιά της χώρας, με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή, δείχνουν την αγανάκτηση και την οργή του κόσμου. Αλλά και την κατάρρευση μιας κυβέρνησης, που με επικοινωνιακά παιχνίδια, υπηρετεί μια στρατηγική συγκάλυψης των ευθυνών και προσπάθεια διάχυσής τους σε όλο το πολιτικό σύστημα. Σε αυτό το ρευστό πολιτικό σκηνικό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτάσσει την αλήθεια και τη Δικαιοσύνη. Με συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδιο για την επόμενη μέρα, για ασφάλεια με κοινωνικό πρόσημο, στις δημόσιες υποδομές, στους σιδηροδρόμους και παντού.