Βεβήλωση η ομιλία Τσίπρα στο Πανεπιστήμιο

Σε μία ακραία επίθεση κατά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών, προέβη ο Βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος χαρακτήρισε χουντική πρακτική και βεβήλωση του βήματος της Αίθουσας Τελετών, την πρόσκληση που απηύθυναν οι αρχές του πανεπιστημίου στον Πρωθυπουργό, να είναι ο κεντρικός ομιλητής στην πανηγυρική τελετή που θα πραγματοποιηθεί την 25η Μαρτίου στο πανεπιστήμιο.

Η ανακοίνωση του βουλευτή της ΝΔ έχει ως εξής:

«Με θλίψη παρακολουθούμε το κατάντημα του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας, του εμβληματικού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι πρυτανικές αρχές, αφού επί τετραήμερο, κατά παράβαση των καθηκόντων τους, αδιαφόρησαν για την κατάληψη της Νομικής Σχολής και ανέχθηκαν την καταστροφική παρουσία των παρανόμων καταληψιών μέχρι να αποφασίσουν οι ίδιοι να αποχωρήσουν, τώρα, κατά παράβαση της μεγάλης παράδοσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και κάθε πανεπιστημιακής δεοντολογίας, προσκάλεσαν ως ομιλητή για την πανηγυρική τελετή της 25ης Μαρτίου στη Μεγάλη Αίθουσα τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα».

Και προσθέτει: «Στη σημαντική αυτή τελετή πάντοτε καλείται ο Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας, ως το ανώτατο εθνικό και θεσμικό σύμβολο, ενώ ο πανηγυρικός εκφωνείται από αναγνωρισμένο καθηγητή, ιστορικό, ο οποίος τώρα παραμερίστηκε, παρότι του είχε αρχικά ανατεθεί να ομιλήσει. Μόνον επί Χούντας είχε ο δικτάτορας βεβηλώσει το βήμα της Αίθουσας Τελετών.
Η υποβάθμιση του πανεπιστημίου σε βήμα πολιτικής εξυπηρέτησης οδηγεί μοιραία στην περαιτέρω απαξίωσή του. Ας μην επιτρέψουν οι πρυτανικές αρχές στη μικροπολιτική σκοπιμότητα να εξανεμίσει ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπρέπειά τους. Εκτός και αν αποφάσισαν να συνοδεύσουν στην συνέχεια τον κ. Πρωθυπουργό στην πλατεία Συντάγματος και σύρουν μαζί του τον χορό με τις μουσικές του κ. υπουργού Εθνικής Άμυνας».

Στο μεταξύ, κανονικά θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή (20/03) τα μαθήματα στο κεντρικό κτίριο της Νομικής, όπως ανακοίνωσαν οι Κοσμητείες της Νομικής Σχολής και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Το κτίριο της Νομικής έμεινε σήμερα κλειστό, ενώ συνεργεία καθαρισμού ανέλαβαν τις εργασίες αποκατάστασης των χώρων που είχαν υποστεί βανδαλισμούς κατά τη διάρκεια της κατάληψης από αντιεξουσιαστές που ζητούσαν μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ.

Οι καταληψίες αποχώρησαν χθες, έπειτα από περίπου μια εβδομάδα κατάληψης, χωρίς την επέμβαση της αστυνομίας. Στην επιθεώρηση των χώρων που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι οι καταληψίες είχαν προκαλέσει ζημιές στον τεχνικό εξοπλισμό, ενώ είχαν γράψει πλήθος συνθημάτων σε τοίχους τόσο στο εσωτερικό του κτιρίου όσο και στον προαύλιο χώρο.