Ο Καραμανλής ζήτησε να μιλήσει στη Βουλή για τα Τέμπη - Η ΝΔ καλεί και Χρυσοχοΐδη, Σπίρτζη, Γεραπετρίτη

Ο Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και τον ενημέρωσε ότι είναι στη διάθεση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου προκειμένου να μιλήσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις για το δυστύχημα των Τεμπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα, 20 Μαρτίου, στις 11 το πρωί. Από το περιβάλλον του βουλευτή Σερρών της ΝΔ αναφέρουν πως ο κ. Καραμανλής θέλει η πρώτη του παρέμβαση, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη να είναι σε θεσμικό πλαίσιο και όχι σε κάποιο μέσο ενημέρωσης.

Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Καραμανλής αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων και κάνει ρελάνς στον ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς δηλώνει πως επιθυμεί να πάει στη Βουλή και να απαντήσει στις ερωτήσεις βουλευτών.

Την ίδια ώρα, την πρωτοβουλία για σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα Τέμπη αναλαμβάνει η ΝΔ, προκειμένου να τοποθετηθούν σε αυτή ο νυν Γιώργος Γεραπετρίτης και οι πρώην διατελέσαντες υπουργοί Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Καραμανλής. Σε αίτημα που υπογράφουν οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρεται ότι η ενημέρωση θα αφορά την εξέλιξη των έργων της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση.

Και ο Ντογιάκος ζήτησε φακέλους 15ετίας

Από το αίτημα αυτό γίνεται φανερό ότι η ΝΔ θα αναζητήσει ευθύνες για την κατάσταση των σιδηροδρόμων και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, κυρίως της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, τους φακέλους όλων των σιδηροδρομικών δυστυχημάτων της τελευταίας 15ετίας ζήτησε από τη νέα διοίκηση του ΟΣΕ και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, τη Δευτέρα.

Στην έγγραφη εισαγγελική παραγγελία αναφέρεται πως ο ΟΣΕ υποχρεούται να ενημερώσει την εισαγγελική αρχή πόσα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια και με πόσα θύματα, σε ποια σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου συνέβησαν και τι έγινε με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους υπαιτίους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή των στοιχείων αυτών ζητήθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε ορθός καταλογισμός ευθυνών και έως ποίου σημείου είχαν προχωρήσει οι έρευνες, καθώς και αν χρειάζεται οι σχετικές δικογραφίες να επαναξιολογηθούν.