"Σιγή ασυρμάτου" στην κυβέρνηση για την ημερομηνία εκλογών

Στη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη επικεντρώνεται η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να μην μπει σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση.

«Η Δικαιοσύνη και η αλήθεια είναι το ελάχιστο που οφείλουμε απέναντι σε αυτούς που χάθηκαν και στους συγγενείς τους» διαμηνύουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ενώ το κυβερνητικό στίγμα έδωσε σε ανάρτησή του στο Facebook, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου έγραψε ότι οφείλει «μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ» σε όλους, «αλλά πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων» του τραγικού δυστυχήματος.

Ο πρωθυπουργός, μετά τη δήλωση της περασμένης Τετάρτης, βγήκε μπροστά τονίζοντας ότι για τα αίτια της τραγωδίας «δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα». Η συγγνώμη, όπως λέει, είναι «τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια. Γιατί, πράγματι, στην Ελλάδα του 2023 δεν γίνεται δύο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς».

«Η κυβέρνηση απαντά στην αντιπολίτευση με θεσμικό και απόλυτο τρόπο, χωρίς σκιές»

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν, όμως, ότι δεν θα είναι εύκολο να μείνουν εκτός μιας σκληρής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση και κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναμένουν ότι θα εξαπολύσει «άνευ ορίων επίθεση επιδιώκοντας κομματικά οφέλη από την τραγωδία», όπως λένε κυβερνητικά στελέχη. Οι απαντήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης θα δοθούν με θεσμικό και απόλυτο τρόπο που δεν θα αφήνει σκιές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ αυτό θα ξεκινήσει να ξετυλίγεται την Τετάρτη σε συνέντευξη του υπουργού Μεταφορών Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος θα μεταβεί σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη στο σημείο του δυστυχήματος και σε συγκοινωνιακές υποδομές για επιτόπια επιθεώρηση. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σημείωναν ότι η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και με εμπεριστατωμένο τρόπο θα δοθούν απαντήσεις και στοιχεία για τις χρόνιες παθογένειες των ελληνικών σιδηρόδρομων.

Σιωπητήριο Μητσοτάκη στα κυβερνητικά στελέχη

Εν τω μεταξύ, σιωπητήριο έχει επιβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα κυβερνητικά στελέχη για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι η όποια συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις θα γίνει μετά τα μέσα της εβδομάδας. Το κλίμα που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Όποιος έκανε νύξη στον πρωθυπουργό αυτές τις ημέρες ότι πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τις εκλογές, τον έδιωχνε από τη σύσκεψη. Οποιαδήποτε νύξη γινόταν για αυτό το θέμα ήταν εκτός τόπου και χρόνου», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Τα σενάρια για τις εκλογές

Αυτή τη στιγμή ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για το μέλλει γενέσθαι, καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει μοιραστεί με κανέναν τις σκέψεις του και θα περιμένει να περάσουν μερικές μέρες και να αποκρυσταλλωθεί το πολιτικό κλίμα, καθώς δεν συνηθίζει να παίρνει αποφάσεις εν θερμώ. Άλλωστε, ακόμα και αν επιμείνει στον αρχικό προγραμματισμό για εκλογές στις 9 Απριλίου, έχει περιθώριο να τις ανακοινώσει έως τις 17 Μαρτίου και ως τις 18 να διαλύσει τη Βουλή προκειμένου να τηρήσει τις συνταγματικές προβλέψεις με βάση τις οποίες ο ελάχιστος προεκλογικός χρόνος είναι 21 ημέρες. Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να διεξαχθεί το υπουργικό συμβούλιο που ματαιώθηκε λόγω της τραγωδίας και ίσως εκεί υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Πάντως, στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο για μετατόπιση των εκλογών τον Μάιο -στις 14 ή τις 21 του μήνα- ώστε να μη διεξαχθούν εν μέσω φορτισμένου κλίματος, και οι δεύτερες κάλπες -με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής- να διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου.