Εκτονώνεται η κατάσταση με τους καλλιτέχνες-Ορόσημο η Παρασκευή, τι αλλάζει σε μισθολογικό και εκπαίδευση

«Είναι βέβαιο ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν και από προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα», είπε χθες ο πρωθυπουργός στους καλλιτέχνες.

Νομοθετική πρόταση την Παρασκευή για μισθολογικό

Στη διαρκείας 2,5 ωρών συνάντησή τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, πρωθυπουργός και καλλιτέχνες συμφώνησαν για το μισθολογικό, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ή σχέδιο η κυβέρνηση να βάζει «απέναντι» τον καλλιτεχνικό κόσμο και δεσμεύθηκε πως θα φέρει έως την Παρασκευή νομοθετική πρόταση, η οποία θα ρυθμίζει το μισθολογικό καθεστώς και τη βαθμολογική εξέλιξη των καλλιτεχνών στο Δημόσιο, ανεξάρτητα από το εάν έχουν αποφοιτήσει πριν ή μετά το 2003.

Με αυτόν τον τρόπο λύνεται και το θέμα των εργαζομένων «δύο ταχυτήτων», που είχε δημιουργηθεί το 2017, επί των ημερών της Λυδίας Κονιόρδου στο υπουργείο, η οποία δεν παρέστη στη συζήτηση, παρότι είχε προσκληθεί.

Κατά τη συζήτηση του πρωθυπουργού με τους καλλιτέχνες έγινε σαφές ότι προχωράει η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτόν έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας, οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025.

Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.