Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας και της Συρίας»

Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των δύο λαών που επλήγησαν από τον σεισμό όπως το έχει ήδη κάνει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν χωρίς σπίτια.

Τόνισε ότι στις Βρυξέλες θα γίνει σύντομα διάσκεψη δωρητών για πρόσθετους πόρους για την ανοικοδόμηση πληγεισών περιοχών και την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο

Η Ελλάδα, αναμένεται να τονίσει την ανάγκη συντονισμού, καθώς θα χρειαστεί βοήθεια και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του σεισμού.

Ως προς τη Συρία, όπως τόνισε ήδη στο CNN, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και απαιτείται διεθνής συντονισμός για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή, πρέπει, όμως, να βρεθούν και ευρωπαϊκά εργαλεία. Η Ελλάδα είναι, πάντως, έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική ή άλλη βοήθεια στη Συρία μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία και συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους και μάλιστα ήδη το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας καταρτίζει τη σχετική λίστα της βοήθειας.

Βεβαίως, επί τάπητος θα τεθεί και το μεταναστευτικό που απασχολεί ιδιαίτερα την Ένωση σε αυτή τη φάση μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον κ. Μητσοτάκη να αναμένεται να υπογραμμίσει ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να στηριχτούν ουσιαστικά, ενώ ο πρωθυπουργός θα ζητήσει και βελτίωση της συνεργασίας στο ζήτημα των άμεσων επιστροφών σε χώρες, οι υπήκοοι των οποίων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.