Υπεγράφη η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου

Στην υπογραφή της λεγόμενης Διακήρυξης Ενιαίου Οράματος προχώρησαν οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Λονδίνο και εν συνεχεία στο Πόρτσμουθ, συνοδεία του Βρετανού ομολόγου του Μπεν Γουάλας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η εν λόγω Διακήρυξη, μεταξύ άλλων, προβλέπει την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο πλευρών, με συνεκπαιδεύσεις στρατιωτικών αλλά και επιτελικού προσωπικού.

Επίσης, προβλέπει κοινές ασκήσεις, ενώ θα καθορίσει και ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών, όπως είναι ο υβριδικός πόλεμος και οι κυβερνοεπιθέσεις.

Σεβασμός στο Δίκαιο της Θάλασσας στη συμφωνία

Παράλληλα, στην Διακήρυξη θα γίνεται σαφής αναφορά στον αμοιβαίο σεβασμό των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και του Δικαίου της Θάλασσας. Όπως προβλέπεται από την συμφωνία, κλιμάκιο των δύο υπουργείων Άμυνας θα συναντιούνται μια φορά το χρόνο για να την επικαιροποιούν.

Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει στο εμβληματικό πολεμικό πλοίο του βρετανικού ναυτικού Diamond D34. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά των εξαιρετικά ικανών αντιτορπιλικών Type 45 και ένα από τα πιο προηγμένα πολεμικά πλοία στον κόσμο.

Τον Έλληνα υπουργό συνοδεύει ολιγομελής αντιπροσωπεία με επιτελείς και στελέχη του υπουργείου.

Τιμές στον Παναγιωτόπουλου από την βρετανική στρατιωτική μπάντα

Σήμερα το πρωί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην επιθεώρηση τιμητικού αγήματος που έλαβε χώρα στο περίφημο Horse Guards Parade στο κέντρο του Λονδίνου. Εκεί, εκτός των άλλων, η βρετανική στρατιωτική μπάντα παιάνισε το εμβατήριο του Πολεμικού Ναυτικού, αποδίδοντας έτσι τιμές στον Έλληνα υπουργό.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί Άμυνας λίγο αργότερα, συζήτησαν θέματα που αφορούν στην ενίσχυση της ελληνοβρετανικής συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενόψει και της συνόδου των υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 14 και 15 Φεβρουαρίου.

Όπως ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή και μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κ.κ Παναγιωτόπουλος και Γουάλας έχουν εξαιρετική σχέση, καθώς συχνά μιλούν τηλεφωνικά για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ο πόλεμος στην Ουκρανία, κ.α.

«Το ταξίδι αυτό επιβεβαιώνει την καλή σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο υπουργοί τα τελευταία χρόνια, αλλά και την έμπρακτη ενίσχυση της διπλωματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε.