Συνέντευξη τύπου Τσίπρα: Ζήτησε εκλογές μέσα στις ερχόμενες τρεις εβδομάδες - «Αποσυρόμαστε από τις ψηφοφορίες στη Βουλή»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο για τον προεκλογικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας, ξεκινώντας ένα είδος Ανένδοτου, με αφορμή τις παρακολουθήσεις, ανακοίνωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση από σήμερα θα απέχει από κάθε ψηφοφορία στην βουλή «για να μη νομιμοποιεί την κυβέρνηση της εκτροπής» [εκτός απ’ το νομοσχέδιο για το ναζιστικό κόμμα], κάλεσε τον λαό και τα συνδικάτα να υπερασπιστούν την Δημοκρατία και ζήτησε άμεση διάλυση της Βουλής και προσφυγή σε εκλογές το πολύ εντός τριών εβδομάδων, τον Φεβρουάριο 2023.

Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα

Τα αδιάψευστα πλέον στοιχεία για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ με ευθύνη του πρωθυπουργού της στρατιωτικής ηγεσίας, υπουργών, αρχηγού κόμματος, ευρωβουλευτών και δημοσιογράφων, καθώς και η εξέλιξη της συζήτησης στη Βουλή δημιουργούν νέα δεδομένα που κανείς πια δε δικαιούται να αγνοεί.
Η συζήτηση και η κατάληξη της πρότασης δυσπιστίας που καταθέσαμε, πέραν της ενοχής του πρωθυπουργού αποκάλυψε ότι η διάβρωση των θεσμών της δημοκρατίας, αλλά και η παράλληλη και επικίνδυνη διάβρωση της κοινωνικής συνοχής, έχουν δυστυχώς προχωρήσει πολύ βαθιά.
Η κακοποίηση του κράτους δικαίου έρχεται να επιβάλει και να καλύψει την τεράστια αναδιανομή υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών.
Η αισχροκέρδεια, που κοστίζει δραματικά στα νοικοκυριά, νομιμοποιείται και προστατεύεται με τον πιο απροσχημάτιστο και προκλητικό τρόπο.
Τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας, οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι, τα ουρανοκατέβατα κέρδη γίνονται κανονικότητα, ενώ η κοινωνική πλειοψηφία, η μεσαία τάξη, οι εργαζόμενοι, ωθούνται στο περιθώριο της ανασφάλειας, της φτώχειας και της αγωνίας για το αύριο.
Και η διαφθορά χαρακτηρίζει κάθε κυβερνητική πράξη, όπως δείχνουν τα συνεχή σκάνδαλα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, το όργιο των απευθείας αναθέσεων, και οι τελευταίες αποκαλύψεις για διαπλοκή τομέων του κράτους ακόμα και με το οργανωμένο έγκλημα.
Ποτέ άλλοτε μια κυβερνητική πλειοψηφία δεν ήταν τόσο εκτεταμένα συνδεδεμένη με τόσο σοβαρές περιπτώσεις διαφθοράς.
Ονόματα όπως Πάτσης, Στάσης, Χειμάρας, Μαραβέγιας, Νικολάου, Πέτσας, είναι σήμερα δυστυχώς συνώνυμα με μεγάλα κυβερνητικά σκάνδαλα.
Ο κ.Μητσοτάκης είναι καταχραστής της δημοκρατικής εξουσίας που του παραχώρησε ο ελληνικός λαός
καταχραστής αμετανόητος
οι αποδείξεις που περισυνέλεξε η αρμόδια Αρχή κατά την εκτίμησή μας είναι μόνο η αρχή του παγόβουνου
Καθώς οι νομότυπες επισυνδέσεις αφορούσαν μονάχα σε περιπτώσεις στόχων που δεν ενεργοποιούσαν το κακόβουλο λογισμικό.
Και οι στόχοι ήταν δεκάδες. Η ιδιωτική ζωή του πολίτη έγινε βορά ενός εγκληματικού δικτύου υπό την εποπτεία του ίδιου του Πρωθυπουργού, με προφανή στόχο τον εκβιασμό, τη διανομή των ιματίων του κράτους, τη χειραγώγηση των πολιτικών εξελίξεων, τη φαλκίδευση της λαϊκής βούλησης.
Η εθνική ασφάλεια, που συνεχώς επικαλείται ο κύριος Μητσοτάκης για να δικαιολογήσει τις τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες των τελευταίων 3 χρόνων, έγινε δυστυχώς και αυτή θύμα παιγνίων εξουσίας και χρήματος με μεθόδους μαφίας. Και ακολούθησε μια πρωτοφανής επιχείρηση συγκάλυψης με κάθε μέσο. Με ψέματα, με εκβιασμούς, με τρομοκράτηση, με χειραγώγηση της δικαιοσύνης, με επίκληση του απορρήτου, με δολοφονίες χαρακτήρα.
Τελευταίο σκαλοπάτι σ’ αυτή τη σκάλα του κακού η τελευταία Παρασκευή. Ο κύριος Μητσοτάκης κατάφερε να μετατρέψει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε όργανο αυτής της εκτροπής.
Εξουδετέρωσε τη Βουλή και εκμηδένισε τον αναντικατάστατο ρόλο της στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας και την προστασία των θεσμών και της δημοκρατίας.
Το θέαμα όμως, μιας πλειοψηφίας, που ομόφωνα εγκρίνει την κατάχρηση εξουσίας από τον αρχηγό της, είναι σήμα κινδύνου για κάθε δημοκρατικό πολίτη.
Το θέαμα «στόχων» της ΕΥΠ, που στηρίζουν στην ουσία την παρακολούθησή τους, παραμένουν στις θέσεις τους, συντάσσονται με τους αυτουργούς των υποκλοπών, παράγει αποτροπιασμό και πολιτική παρακμή.
Μια τέτοια κατάσταση σήψης και πολιτικής παρακμής, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από κανένα δημοκρατικό άνθρωπο.
Δηλώνουμε λοιπόν σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως ο μεγάλος κορμός της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας, ότι δε θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη πρωτοφανή εκτροπή, ακόμη και αν 156 βουλευτές της ΝΔ αποφάσισαν να τη νομιμοποιήσουν.
Μετά τις αποκαλύψεις των αποδείξεων της εκτροπής. Μετά την άρνηση του πρωθυπουργού να δώσει έστω μια απάντηση. Αυτή η κυβέρνηση για εμάς και για κάθε δημοκρατικό πολίτη είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη. Δε μπορεί να παραμείνει ούτε μία στιγμή παραπάνω και να ασκεί εξουσία.
Ζητάμε, συνεπώς, την άμεση διάλυση της Βουλής και τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, εντός τριών εβδομάδων, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Άμεσα. Ζητάμε ο ελληνικός λαός να είναι αυτός που θα απαντήσει άμεσα και όχι οι πιθανώς εκβιαζόμενοι βουλευτές της ΝΔ, στο κρίσιμο, στο υπαρξιακό ερώτημα που ετέθη προχθές στο κοινοβούλιο: Με τη δημοκρατία ή την εκτροπή.
Και μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας στον λαό, τον ανώτατο κριτή. Γιατί στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
Ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι όσο ο κ. Μητσοτάκης θα αρνείται να πράξει το αυτονόητο, να προσφύγει στη κρίση του ελληνικού λαού για όσα εναντίον της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου διέπραξε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης που αποδεδειγμένα πια είναι κυβέρνηση της εκτροπής.
Από εδώ και στο εξής, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί, θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή.
Και από σήμερα ξεκινάμε τη πορεία μας προς τον ελληνικό λαό γιατί μόνο αυτός μπορεί και έφτασε πιστεύω η ώρα να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τη κοινωνική δικαιοσύνη.
Τέλος, καλούμε όλα τα δημοκρατικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να δημιουργήσουν ένα συμπαγές τείχος προστασίας της δημοκρατίας.
Καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες να πάρουν την υπόθεση της δημοκρατίας στα χέρια τους. Με την πεποίθηση ότι η δημοκρατία υπάρχει και ζει όσο η υπεράσπισή της είναι υπόθεση του κάθε πολίτη».
Ερωτήσεις δημοσιογράφων
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους

Για την απόφαση να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή:

Αντιμετωπίσαμε θεσμικά το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης. Διεκδικήσαμε τις απαντήσεις στις Αρχές και στη Βουλή. Υπάρχουν πλέον αποδείξεις από την ΑΔΑΕ. Θεσμικά κινηθήκαμε ως τώρα, θεσμική απόφαση είναι να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα που μας δίνει ο Κανονισμός της Βουλής. Ευελπιστούμε στην πρόταση μομφής να πάρουμε μια απάντηση. Δεν πήραμε απάντηση. Δεν δικαιούμαστε να συνεχίζουμε χωρίς να τρέχει τίποτα. Αποφασίσαμε την απουσία μας από τις ψηφοφορίες, ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση αυτή δεν δικαιούται να συνεχίσει.
Στο ερώτημα Δημοκρατία ή εκτροπή θα απαντήσουν 10 εκ. πολίτες. Οφείλει ο κ. Μητσοτάκης να προκηρύξει εκλογές εντός του Φλεβάρη και να αποκατασταθεί η τάξη. Διεκδικούμε την αποκατάσταση του κράτους δικαίου. Έτσι θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα. Θεωρούμε ότι αυτή η παραβίαση του κράτους δικαίου είναι συνυφασμένη με την πολιτική που ασκεί αυτή η κυβέρνηση. Αυτή είναι η στρατηγική μας».

Για τις υποκλοπές επί ΣΥΡΙΖΑ

«Απευθυνόμαστε και εντός και εκτός της χώρας. Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε απλά μια παραβίαση των αρχών της χώρας μας, αλλά και σε ό,τι αφορά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Δημοκρατία βασανίζεται βάναυσα στη χώρα που τη γέννησε. Μίλησα με την κ. Γιούροβα, συναντήθηκα με την επιτροπή PEGA και το επόμενο διάστημα θα διεκδικήσουμε να διεθνοποιηθεί το ζήτημα με παρεμβάσεις.

Το κρίσιμο είναι να αποφανθεί ο ελληνικός λαός. Έχουμε ήδη εξηγήσει, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Μια προοδευτική κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τη λειτουργία της ΕΥΠ. Με διαφάνεια, με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ελέγχει τη δράση της, με λογοδοσία στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Επί των ημερών μας η ΕΥΠ εντ΄ός τα πλαίσια του Συντάγματος και του Νόμου για την εθνική ασφάλεια και την πάταξη της εγκληματικότητας
ναι υπήρξε αύξηση των επισυνδέσεων λόγω μεταναστευτικού και δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις έγιναν στην Ευρώπη και καμία χώρα δεν κατηγόρησε την Ελλάδα γι αυτό. Εκεί έγκειται η αύξηση των επισυνδέσεων επί ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ έκανε σοβαρές προσπάθειες να αντιμετωπίσει το έγκλημα εντός Ελλάδας. Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ παρακολουθούσε την Greek Mafia και τώρα τη διοικεί η Greek Mafia.

Για τα 6 ονόματα στην επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ

Δεν απευθύνθηκα στην ΑΔΑΕ ρωτώντας για δημ,δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, αλλά για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, τους επικεφαλής των εξοπλιστικών, του Διευθυντή Εθνικής Ασφαλείας και του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Τα κριτήρια τις επιλογής των 6 είναι κριτήρια με τη θεσμική τους ιδιότητας.
Ο κ.Ράμμος αναφερόμενος απαντώντας για τα 6 ονόματα που ρώτησα μου απάντησε πως υπάρχουν ευρήματα και για τα 6.
Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να έρχεται στη Βουλή και να προσπαθεί να ευτελίσει την υπόθεση; Και μερίδα των ΜΜΕ να εστιάζει σε αυτό;»

Αν οι υποκλοπές έγιναν για να ελεγχθεί η ροή του χρήματος. Αν μπορεί να είναι εκβιαζόμενο το ΠΑΣΟΚ για να συμμετέχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Και τι ισχύει για τις Ενοπλες Δυνάμεις

Για το αν πιστεύει ότι οι υποκλοπές συνδέονται με τη ροή του χρήματος και έχει σχέση αυτό και με το ΠΑΣΟΚ: «Στη Βουλή ήμουν σαφής σε ότι αφορά στο σκέλος των ερωτημάτων για τους αξιωματικούς των ΕΔ. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός ΓΕΣ και οι δύο υπεύθυνοι για τους εξοπλισμούς ήταν υπό παρακολούθηση. Εκτιμώ ότι οι 5 στρατιωτικοί δεν ήταν υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αν ήταν ύποπτος ο κ. Φλώρος για κατασκοπεία, θα μπορούσε να του ανανεωθεί η θητεία; Δεν τους παρακολουθούσαν για κατασκοπεία. Είναι ντροπή να λέγεται αυτό για άξιους αξιωματικούς. Ποιους ήθελε να τους εκβιάζει; Ποιος ήθελε να τους έχει στο χέρι σε μια δύσκολη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Θύμισα στη Βουλή ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος για 6 χρόνια διακυβέρνησης διαχειρίστηκε προγράμματα 8 δις. Ο κ. Μητσοτάκης 14-15 δις. Και παρακολουθεί τους αρμόδιους. Στη Βουλή μίλησα για διαφωνίες σχετικά με τους εξοπλισμούς. Ο κ. Λάγιος μόλις υπέγραψε τα Rafale δημιουργήθηκε μια θέση με τριπλάσιο μισθό. Ο κ. Αλεξόπουλος ενδεχομένως να μην ήταν αρεστός για τις παρεμβάσεις που έκανε προς τη Γαλλία. Τα εξοπλιστικά δεν προβλέπουν ούτε μια θέση εργασίας εδώ. Έχουμε και την υπερκοστολόγηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Είναι πιθανός αυτές οι παρακολουθήσεις να έγιναν για τη ροή του χρήματος.

Είναι προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού

Για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Εμείς δεν θεωρούμε κανέναν εκβιαζόμενο, ο κ.Ανδρουλάκης δήλωσε που τον παρακολουθούσαν για να είναι το κόμμα του σε ομηρία και να είναι ο ίδιος και το κόμμα του υπό εκβιασμό.
Τον αν θα εκβιαστεί κανείς έχει να κάνει με τις αντοχές και τον χαρακτήρα του. Είναι προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμό.
Δεν αφορά μόνο τον κ.Ανδρουλάκη αλλά όσους παρακολουθήθηκαν.

Αν οι υποκλοπές μπορούν να γείρουν τη πλάστιγγα προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή η ακρίβεια

Δεν μπορεί η στάση των κομμάτων να εξαρτάται από τις μετρήσεις. Υπάρχουν μετρήσεις που δείχνουν ότι το ζήτημα των υποκλοπών είναι πολύ σημαντικό στην ατζέντα τους. Υπάρχει ακρίβεια, αύξηση των λογαριασμών. Όλα αυτά οφείλονται σε κάποιες πολιτικές επιλογές. Αυτές οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν είναι για μια άθλια πολιτική. Εμείς θεωρούμε ότι η παραβίαση των συνταγματικών πλαισίων ήταν ένα μοντέλο διακυβέρνησης. Αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές διανέμουν τον πλούτο στους λίγους και στους εκλεκτούς. Οι μέθοδοι έχουν να κάνουν με την κατάλυση του πλουραλισμού στην ενημέρωση. Είμαστε στην 108η θέση. Δείτε τα στοιχεία του ΕΣΡ σε ό,τι αφορά στην προβολή των κομμάτων. Ένα θέμα είναι η ενημέρωση. Ένα θέμα είναι οι παρακολουθήσεις και ένα τρίτο θέμα η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων. Πριν μερικές μέρες υπήρξε δημοσίευμα για μια ρουμάνικη εταιρεία που ήρθε το 2018 στην Ελλάδα για να κάνει αυτό που έκανε ο Τραμπ έναντι στην Κλίντον. Ας δει ο κόσμος «Το μεγάλο χακάρισμα». Αυτές οι μέθοδοι έγιναν για να υλοποιηθούν άθλιες πολιτικές. Στην πανδημία είχαμε τους περισσότερους θανάτους, είμαστε η ακριβότερη χώρα στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, έχουμε αισχροκέρδεια στα ράφια. Το σούπερ μάρκετ είναι πλέον εφιάλτης. Δεν φεύγουν από την ατζέντα μας τα θέματα της καθημερινότητας, απλά θεωρούμε ότι η υπόθεση των υποκλοπών συνδέεται με όλα αυτά.

Για εκλογές και συνεργασίες και αστερίσκος για κυβέρνηση μειοψηφίας

Οχι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στρατηγική. Αυτό που διεκδικούμε είναι μία κυβέρνηση των νικητών από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.
Ο κ.Μητσοτάκης προεξοφλεί ότι η λαϊκή ετυμηγορία δεν θα οδηγήσει την πρώτη Κυριακή
Ισχυρή κυβέρνηση από τη μεγάλη στήριξη του ελληνικού λαού
Προϋπόθεση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές της 1ης Κυριακής
Ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχουν αντικρουόμενες απόψεις. Λέει από τη μία τη ΝΔ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χθες είπε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή χωρίς παζάρια για υπουργούς,
Δεν ξέρω με ποιος θέλουν να κάνουν κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τους θέσει υπό ομηρία. Αν το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα κάνει κυβέρνηση με όποιον είναι πρώτος, ακόμα ένας λόγος να θέλουμε να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές

Για τις πληροφορίες με τα ονόματα των 6 που ζήτησε να διερευνηθούν

Η επιλογή έγινε με βάση τη θεσμική τους ιδιότητα. Από μια λίστα προσώπων που είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Ζήτησα να διαλευκανθεί η υπόθεση. Ο κ. Ράμμος μου ζήτησε περισσότερες διευκρινήσεις. Ζήτησε ένα πιο συγκεκριμένο αίτημα κι αυτό έκανα. Μοναδικό κριτήριο ήταν η ιδιότητά τους. Στόχος μου δεν ήταν να διαλευκάνω κάθε υπόθεση. Ο πρωθυπουργός έλεγε ότι τέτοιου είδους παρακολουθήσεις δεν έγιναν. Ο νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα και βεβαίως απολύτως θεσμικά λειτούργησε και η ΑΔΑΕ. Ήταν δική μου ευθύνη να μάθει την αλήθεια».
Απαντώντας ο κ.Τσίπρας για τη διαρροή των ονομάτων στον Τύπο είπε πως η ερευνητική δημοσιογραφία στον τόπο μας είναι ζωντανή. Αυτή είναι η δουλειά τους. Προφανώς αν κάποιοι έχουν να δώσουν περισσότερες απαντήσεις είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη της ΕΥΠ.

Δημοσιεύματα για τις συνομιλίες αστυνομικών με νονούς της νύχτας

Είμαι βαθιά προβληματισμένος για τις αποκαλύψεις του Βήματος, διότι εδώ πρόκειται για την επιβεβαίωση των χειρότερων φόβων μας. Εμείς κάναμε μια πολύ μεγάλη έρευνα για επίορκους αξιωματικούς, που είχαν επαφές με εγκληματικά στοιχεία. Ο τότε διοικητής της ΕΥΠ τους έστειλε, τότε, στον εισαγγελέα. Βλέπω ότι 4,5 χρόνια μετά δεν έγινε η σωστή διαχείριση των στοιχεία. Με ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ. και της πολιτικής ηγεσίας. Πρόσωπα που εμπλέκονταν με αυτά τα δίκτυα προήχθησαν κιόλας. Οι αποκαλύψεις διαλόγων αφήνεται να εννοηθεί ότι αυτοί οι εγκληματίες μιλούσαν με ανώτατα στελέχη. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μια απάντηση. Είχε μια ιδιαίτερη στάση στα θέματα της Αστυνομίας. Αυτόν που απέπεμψα εγώ για το Μάτι τον έκανε Γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στη θέση του έβαλε τον πρώην αρχηγό της Αστυνομίας.

Απαντήσεις οφείλει και ο κ. Θεοδωρικάκος. Το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί.