Η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή την τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη - Προς στήριξη το ΠΑΣΟΚ

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας σκοπεύει να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση τη νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση καθόδου στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν να κλείσει άμεσα το θέμα με την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία και εμφανίζονται ανοιχτοί σε αλλαγές, ώστε να ψηφιστεί και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοθέτημα να έχει πάρει το δρόμο του Κοινοβουλίου από την περασμένη εβδομάδα, αλλά η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την προσωρινή αναβολή της πρωτοβουλίας, Πλέον, όμως, είναι όλα έτοιμα για την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης που θα βάζει μπλόκο στο μόρφωμα του καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη. Στα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει σταλεί από τις αρχές Δεκεμβρίου και όλο αυτό το διάστημα υπήρχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Παρά ταύτα, η δημόσια αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ -όταν δημοσιοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης- και η πρόθεση να φέρει δική του διάταξη δημιούργησε την αίσθηση σε συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επιλέξει το δρόμο της πόλωσης και της τυφλής αντιπαράθεσης ακόμα και σε αυτό το θέμα. Αντιθέτως, ως εποικοδομητική κρίνεται η στάση του ΠΑΣΟΚ που έχει διαμηνύσει ότι θα πρέπει να γίνει σαφής ο κοινός στόχος που είναι να αποκλειστεί από την Βουλή μια εγκληματική οργάνωση και θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να κινηθεί συντεταγμένα ώστε η υπόθεση να μην εξελιχθεί σε «πόλεμο τροπολογιών». Η Χαριλάου Τρικούπη έχει ζητήσει την άμεση ενεργοποίηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, πριν εισαχθεί η διάταξη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διασφάλιση ως προς την συνταγματικότητα της.

Στην κόψη του ξυραφιού

Η κυβέρνηση εμφανίζεται θετική να δεχθεί ορισμένες από τις παρατηρήσεις που έχουν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κρίνοντας ωστόσο ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εμπεριέχει στοιχεία αντισυνταγματικότητας που θα δυσκολέψουν το όλο εγχείρημα. Ούτως ή άλλως η όλη προσπάθεια κινείται στην κόψη του ξυραφιού ως προς την αντισυνταγματικότητα και για αυτό το λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, που χειρίζεται το θέμα έχει επιδοθεί σε συνεχείς επαφές με νομικούς και συνταγματολόγους προκειμένου να μην παρουσιαστούν προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν ακόμα και με τις ψήφους μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης, αφού για την εφαρμογή της αρκεί η απλή πλειοψηφία, όμως εκτιμούν ότι η τελική διάταξη που θα εμπεριέχει τις δικλείδες ασφαλείας που έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να συγκεντρώσει τις 178 ψήφους των δύο κομμάτων, αφήνοντας πολιτικά εκτεθειμένο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ρόλος του Αρείου Πάγου

Ήδη, το 2021 έχει ψηφιστεί διάταξη από το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων που προβλέπει ότι ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος του κόμματος θα πρέπει να μην έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα. Πλέον, θα ορίζεται ότι ο Άρειος Πάγος, πριν δώσει την έγκριση για να πάρει μέρος ένα κόμμα στις εκλογές θα ελέγχει και το ποια είναι η πραγματική ηγεσία του, ώστε να αποφευχθεί η τοποθέτηση ενός «αχυράνθρωπου» σε αυτήν και τον πραγματικό έλεγχο να ασκεί μέσα από την φυλακή ένα πρόσωπο που έχει καταδικαστεί για τα παραπάνω αδικήματα.