Ανεβάζει στροφές η κυβέρνηση: Το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, το σχέδιο για οικονομία και η προεκλογική ετοιμασία

Στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και στην εκλογική προετοιμασία επικεντρώνονται το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, το γεγονός αυτό κλείνει πολιτικά το θέμα των παρακολουθήσεων σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, και οι όποιες εξελίξεις από εδώ και πέρα αφορούν τη Δικαιοσύνη, που χειρίζεται την υπόθεση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται μέχρι την Τρίτη στην Ιαπωνία, όπου θα έχει επαφές με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, επιχειρηματίες και επενδυτές, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων, με την ιαπωνική πλευρά να εκδηλώνει ενδιαφέρον για την ενέργεια και τις ΑΠΕ. Ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη για την επαναπροσέγγιση θεσμικών επενδυτών από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, οι οποίοι σταμάτησαν να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα τα χρόνια της κρίσης λόγω της απώλειας της επενδυτικής βαθμίδας και, όπως σημείωσε σε ανάρτησή του στο facebook, «τώρα που βρισκόμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την ανάκτησή της, η επίσκεψη αυτή είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη».

Χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch

Η εντολή που έχει δώσει ο κ. Μητσοτάκης προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ουδείς να μην κατεβάσει το μολύβι μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, ώστε να ολοκληρωθούν οι κυβερνητικές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί και να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις ως προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Τα χαμόγελα στο κυβερνητικό επιτελείο περισσεύουν μετά τη νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch το βράδυ της Παρασκευής, καθώς η συγκεκριμένη εξέλιξη δείχνει ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης.

Αυτό που περιμένουν, τώρα, είναι μέσα στον επόμενο μήνα να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου που θα δώσει τη δυνατότητα για ένα νέο πακέτο παροχών 500-600 εκατ. ευρώ. Στο τραπέζι βρίσκονται μια σειρά από μέτρα, όπως μια «επιταγή ακρίβειας» για το Πάσχα, η ενίσχυση συνταξιούχων που δεν είδαν να αυξάνεται η σύνταξή τους λόγω της «προσωπικής διαφοράς», καθώς και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Με ενδιαφέρον αναμένεται το Υπουργικό Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, καθώς εκτιμάται πως μπορεί να είναι και το τελευταίο πριν ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών.

Περιοδεία στην Ανατολική Αττική ο Μητσοτάκης την Τετάρτη

Την Τετάρτη, αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει περιοδεία στην Ανατολική Αττική, και τις επόμενες ημέρες επίσκεψη σε γειτονιά της Αθήνας, καθώς πλέον το πρόγραμμά του διαμορφώνεται και με βάση τις προεκλογικές ανάγκες.

Αυτή την εβδομάδα, άλλωστε, αναμένεται να μπουν οι τελευταίες «πινελιές» στα ψηφοδέλτια από τον υφυπουργό Επικρατείας Γιάννη Μπρατάκο, τον γραμματέα του κόμματος Παύλο Μαρινάκη και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Θανάση Νέζη, οι οποίοι έχουν αναλάβει την κατάρτισή τους, και αμέσως μετά θα δοθούν στον κ. Μητσοτάκη για την τελική έγκριση προτού αρχίσει η σταδιακή ανακοίνωση των ονομάτων.