Δημοσκόπηση MRB: Τι κυβέρνηση επιθυμούν οι αναποφάσιστοι - Τα κριτήρια της ψήφου - Τι συμβαίνει με τις συσπειρώσεις των δύο μεγάλων κομμάτων

Το πώς θα διαμορφώσουν το αποτέλεσμα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών οι αναποφάσιστοι καταγράφει το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MRB για λογαριασμό του Open.

Ειδικότερα, καταγράφονται τα κριτήρια ψήφου των αναποφάσιστων, οι οποίοι ανέρχονται σε ποσοστό 16%, το τι κυβέρνηση επιθυμούν μετά τις εκλογές 2023, αλλά και το πώς κρίνουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης καταγράφηκε η πρόθεση ψήφου, η οποία έδινε προβάδισμα 6,4% στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με αναγωγή.

Ειδικότερα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 32,7% της προτίμησης των ερωτηθέντων, έναντι 26,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 11,4%, το ΚΚΕ με 5,4% (5%), η Ελληνική Λύση με 4,8%, το ΜέΡΑ25 με 3,1% και το κόμμα Έλληνες 2,7% (από 2,6%).

Δημοσκόπηση MRB: Τα κριτήρια ψήφου των αναποφάσιστων

Σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της έρευνας, οι αναποφάσιστοι θα ψηφίσουν σε ποσοστό 86,2% με κριτήριο την ακρίβεια, σε ποσοστό 81,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σε ποσοστό 74,3% με κριτήριο την εγκληματικότητα, σε ποσοστό 68,3% με κριτήριο τα ελληνοτουρκικά και σε ποσοστό 48,3% τις υποκλοπές.

Οι συσπειρώσεις των δύο κομμάτων όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές αυξάνεται. Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει 72,3% συσπείρωση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση 70,8%.


Οι αναποφάσιστοι εκτιμούν σε ποσοστό 68,5% πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας, ενώ το 15% απάντησε πως έλαβε τα μέτρα που της επιτρέπουν τα δημοσιονομικά. Μάλιστα, καταγράφεται και ένα 5,1% που θεωρεί ότι τα μέτρα ήταν περισσότερο γενναιόδωρα από όσο έπρεπε.


Σε ποσοστό 25% οι αναποφάσιστοι θέλουν οικουμενική κυβέρνηση μετά τις εκλογές, σε ποσοστό 12% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 6,6% κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και σε ποσοστό 6% κυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση MRB: Τι κυβέρνηση προτιμούν οι αναποφάσιστοι

Σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση ούτε στις πρώτες, ούτε σε δεύτερες εκλογές, τότε το 20,1% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 15,2% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 9,6% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μικρότερα κόμματα της Αριστεράς και το 6,6% κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα της Δεξιάς.

Το 49,4% απαντά πως θέλει κυβέρνησης συνεργασίας που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις πρώτες εκλογές, την ώρα που το 43,9% ζητά διεξαγωγή νέων εκλογών.

Στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ήθελαν να επικρατήσει στις εκλογές 2023, το 36,8% θέλει τη ΝΔ να κερδίζει έστω και με μία ψήφο διαφορά, ενώ το 30% θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ. Κανένα κόμμα απαντά το 19,8%, άλλο κόμμα το 9%.

Στον αντίποδα, το 36,6% θα ήταν ενοχλημένο εάν η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές έστω και με μια ψήφο διαφορά, ενώ το 35,1% θα ήταν ενοχλημένο σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ. Κανένα κόμμα απαντά το 17,4%, άλλο κόμμα το 3,6%.