Πρόταση μομφής: Η πρώτη πρόβα της κάλπης - Τεταμένο κλίμα και πόλωση προμηνύουν οι τοποθετήσεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Η οξύτητα και η πόλωση που χαρακτήρισαν χθες την έναρξη της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης αναμένεται να κυριαρχήσουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το απόγευμα της Παρασκευής.

Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως διαμηνύουν αρμόδιες πηγές, θα περάσει στην αντεπίθεση αποκρούοντας τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Αλέξης Τσίπρας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, διευρύνοντας την συζήτηση στα πεπραγμένα της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας επιδιώκοντας την σύγκριση με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ειδικά σε ότι αφορά το κράτος δικαίου και την διαφάνεια η κεντροδεξιά παράταξη, έχοντας στην φαρέτρα της τις πρόσφατες αποκαλύψεις στο ειδικό δικαστήριο για «μαύρα χρήματα» που κατέληγαν στην Κουμουνδούρου, θα καλέσει τον κ. Τσίπρα να απαντήσει τι γνωρίζει για την υπόθεση και αν ξέρει που κατέληξαν αυτά τα χρήματα. «Μας είπε ο κ. Τσίπρας «υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας». Ναι, αλλά δικάζουν τον κ. Παππά και τον κ. Παπαγγελόπουλο», είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες στο Ηράκλειο, δίνοντας το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει. «Πήραν και πόσα χρήματα από τον κ. Καλογρίτσα, όπως καταθέτει τώρα η γραμματέας του και επιβεβαιώνουν τα μηνύματα μεταξύ του επιχειρηματία και του κ. Παππά; Γιατί πρέπει ένας Υπουργός να συναναστρέφεται έναν ειδικό σε εταιρείες offshore, τον κ. Αρτεμίου, που ξαναήρθε στο προσκήνιο μετά τα ταξίδια του ΣΥΡΙΖΑ στη Βενεζουέλα», αναρωτήθηκε στη συνέχεια.

Η υποκρισία του Τσίπρα για τα θέματα του κράτους δικαίου

Στο κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι η συζήτηση στη Βουλή θα αναδείξει την υποκρισία του κ. Τσίπρα για τα θέματα του κράτους δικαίου και τονίζουν ότι το μόνο δεδομένο της διαδικασίας είναι «το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα αποδείξει πόσο συμπαγής είναι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ». «Ο κ. Τσίπρας έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του», είπε στο Ηράκλειο ο πρωθυπουργός, έχοντας χαρακτηρίσει νωρίτερα, «καλοδεχούμενη» την πρόταση δυσπιστίας του κατέθεσε. «Να είναι βέβαιος ότι η πρόταση δυσπιστίας θα μετατραπεί σε πρόταση της δικής του απιστίας προς τον λαό», τόνισε.

 

Τι κρύβεται πίσω από τη κατάθεση πρότασης δυσπιστίας του Τσίπρα

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη βλέπουν πίσω από την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση λίγο πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών μια προσπάθεια του κ. Τσίπρα να περιχαρακώσει τον δικό του πολιτικό χώρο, συσπειρώνοντας τους ψηφοφόρους του κόμματος του. Ταυτόχρονα, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, επιχειρεί να επισκιάσει το ΠΑΣΟΚ, εκμεταλλευόμενος την απουσία Ανδρουλάκη από την Βουλή, αλιεύοντας ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς ή επαναπατρίζοντας ορισμένους που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2019, αλλά ίσως τώρα επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης των υποκλοπών, κυβερνητικές πηγές λένε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με ευθύτητα από την πρώτη στιγμή, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που αναλογούσαν και αποδίδοντας ευθύνες με την απομάκρυνση προσώπων από θέσεις ευθύνης. Τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι το θέμα παραπέμφθηκε άμεσα στη δικαιοσύνη που είναι αρμόδια να δώσει όλες τις απαντήσεις, ενώ ταυτόχρονα ψηφίστηκε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, χωρίς να διακυβεύεται ο ρόλος μιας πολύτιμης Υπηρεσίας.