Συναντήθηκε με Σακελλαροπούλου ο Τσίπρας για τις παρακολουθήσεις - «Ο Μητσοτάκης οφείλει να παραιτηθεί», δήλωσε

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου είχε το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να την ενημερώσει για την εξέλιξη στο θέμα των υποκλοπών.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού, από τον οποίο ζήτησε να παραιτηθεί.

Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν, πριν τη συνάντηση, παρουσία των δημοσιογράφων ο κ. Τσίπρας είπε: «Ζήτησα να σας συναντήσω προκειμένου να εκφράσω την αγωνία και τον βαθύτατο προβληματισμό μου για φαινόμενα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Η ελληνική δημοκρατία παραμένει κράτος. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, ως εκ τούτου φρονώ ότι έχει έρθει η ώρα το πολιτικό σύστημα να αναλάβει ευθύνες του και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Ευχαριστώ για την πρωτοβουλία της συνάντησης και της ενημέρωσης, εγώ επιδιώκω επικοινωνία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Για το θέμα των παρακολουθήσεων έχω τοποθετηθεί στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων μου. Είναι σοβαρό ζήτημα, το οποίο συνδέεται, άπτεται της λειτουργία θεσμών και της ποιότητας της δημοκρατίας. Όταν τοποθετήθηκα εξέφρασα πάντα με νόμιμες διαδικασίες την ανάγκη να υπάρξει διαλεύκανση. Είμαστε κράτος δικαίου και με το θέμα κατά περίπτωση ασχολείται η ΑΔΑΕ και η Βουλή, καθώς και οι δικαστικές αρχές όπου κατά ένα μέρος έχει πάει. Το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν την διαδικασία άρσης του απορρήτου και της ενημέρωσης ενδιαφερομένων. Στη συγκυρία αυτή έχουμε καθήκον οι αρχές να προστατεύουν το αγαθό της εθνικής ασφαλείας, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι δύσκολη στάθμιση με κόστος, αλλά αναγκαία. Η δημοκρατία μας έχει βάθος και συνέχεια και η Ελλάδα έχει εδραιωμένη θέση και αναγνώριση στην ευρωπαϊκή οικογένεια και χρέος όλων μας είναι να προστατέψουμε το πολύτιμο κεκτημένο γιατί είναι θέμα σεβασμού και στους πολίτες που σε κρίσιμες περιόδους δοκιμάστηκαν και επέδειξαν ωριμότητα και αντοχή. Από συναντήσεις μου στο εξωτερικό αντλώ την πεποίθηση ότι έχουν προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια για την χώρα μας που έχει να επιδείξει πολλά σε ενέργεια περιβάλλον ψηφιακές υπηρεσίες».

Μετά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας έκανε δηλώσεις, ζητώντας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να παραιτηθεί.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Έχουμε κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου, από ένα πράγματι εγκληματικό δίκτυο που λειτουργούσε εντός του Μεγάρου Μαξίμου, και καθοδηγούνταν από τον πρωθυπουργό.

Πλέον υπάρχουν αποδείξεις που συγκέντρωσε η ΑΔΑΕ. Οι αποδείξεις αυτές επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους. Η ΕΥΠ, της οποίας την ευθύνη έχει ο κ. Μητσοτάκης, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια, παραβίαζε το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες πολιτικών προσώπων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, δημοσιογράφων και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις έτσι και αλλιώς αμετάθετες πολιτικές του ευθύνες και οφείλει να παραιτηθεί. Τα υπόλοιπα αύριο στη Βουλή».

Ο Τσίπρας στην ΑΔΑΕ

Ο κ. Τσίπρας νωρίτερα σήμερα το πρωί βρέθηκε στα γραφεία της ΑΔΑΕ, έχοντας κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρό της, Χρήστο Ράμμο. Εξερχόμενος από τα γραφεία της ΑΔΑΕ με έναν άσπρο φάκελο ανά χείρας είπε, «ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας. Και το φως της Δημοκρατίας για ακόμα μία φορά νίκησε το σκοτάδι» ανέφερε στη σύντομη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Τσίπρας, δίνοντας έτσι συνέχεια στις πολιτικές πρωτοβουλίες του για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, συνεργάτες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λένε πως ο Αλέξης Τσίπρας «είναι θεσμικός και δεν πρόκειται να πει ονόματα ούτε στο πεζοδρόμιο, ούτε στα τηλεοπτικά στούντιο, παρά μόνο όπως οφείλει από το βήμα της Βουλής, στο ναό της δημοκρατίας», «δείχνοντας» ως ιδιαίτερα βαρυσήμαντη την αυριανή τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής.

Όπως προσθέτουν, ο κ. Τσίπρας «αύριο αναμένεται να λάβει το λόγο και να τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου για την Υγεία στην ολομέλεια» της Βουλής, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στον ελληνικό λαό για την πολύκροτη υπόθεση.