Τουλουπάκη στο ειδικό δικαστήριο: Δέχθηκα ανελέητο πόλεμο από πολιτικά πρόσωπα

«Πρόκειται για την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας. Μια προσπάθεια παραδειγματισμού όλων των μελλοντικών συναδέλφων, που θα έχουν την ατυχία να επεξεργαστούν δικογραφίες με σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα».

Αυτά ανέφερε στην απολογία της ενώπιον του ειδικό δικαστηρίου η πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, καθυστέρησε να διαβιβάσει στη Βουλή μηνυτήριες αναφορές βουλευτών του ΚΙΝΑΛ σε βάρος του πρώην Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή για τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis.

Η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε ότι οι αναφορές υποβλήθηκαν στην προκάτοχό της Ελένη Ράικου, η οποία ωστόσο δεν την ενημέρωσε.

«Όταν εγώ ενημερώθηκα για πρώτη φορά τέλη Ιανουαρίου του 2018 από τον  επίκουρο εισαγγελέα για τις αναφορές, ο ζήτησα να τις δω και να τις διαβάσω. Η άποψη που σχημάτισα ήταν ότι στην εξωτερική τυπική μορφή τους

1) δεν είχαν σαφές καταγγελτικό περιεχόμενο

2)δεν κατεμήνυαν συγκεκριμένο υπουργό αλλά γινόταν αναφορά σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπου υπηρέτησαν 4 υπουργοί συνολικά

3)δεν κατεμήνυαν συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη, και

4) περισσότερο διαπίστωνε κάποιος ότι στόχος ήταν η διεύρυνση του πεδίου έρευνας και στο έτος 2015».

Η εισαγγελική λειτουργός έκανε λόγο για έναν «ανελέητο πόλεμο» σε βάρος της από τα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονταν στη δικογραφία της NOVARTIS που είχε σχηματιστεί μετά τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, ενώ ήρθε αντιμέτωπη με  πειθαρχικές διώξεις για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis. Ωστόσο, όπως είπε, όλες οι ενέργειές της ήταν νόμιμες και ανέφερε ότι έστειλε τη σχετική δικογραφία με τους δέκα πολιτικούς με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Παράλληλα τόνισε ότι επί των ημερών της αρχειοθετήθηκε η υπόθεση για τους επτά από τους δέκα πολιτικούς, ενώ για τους άλλους οι δικογραφίες χειρίστηκαν από τον σημερινό οικονομικό εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη.

«Όσο λοιπόν είχαμε την δικογραφία και παρά τις καθημερινές απειλές και πιέσεις που δεχόμασταν, ολοκληρώσαμε την έρευνα για 7 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα κρίνοντας ότι έπρεπε να τεθούν στο Αρχείο. Για 2 από τα υπολειπόμενα πρόσωπα δεν ολοκληρώθηκε η ερευνά μας και συνεχίστηκε από τον κ. Μπαρδάκη, ενώ για τον τρίτο κρίναμε ότι υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση της ποινικής δίωξης.

Η αμεροληψία μας και η απουσία οιασδήποτε παρέμβασης στο έργο μας, επιβεβαιώνεται από το γεγονός, ότι αφενός οι 7 αρχειοθετήσεις έλαβαν χώρα προ των εκλογών του 2019 και αφετέρου η ποινική δίωξη σε βάρος του ενός πολιτικού προσώπου ασκήθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο των εκλογών, κατόπιν αδείας της νέας Βουλής – νέας Κυβέρνησης.

Δηλαδή από το χειρισμό μας αποδεικνύεται ότι δεν αφήσαμε κανένα περιθώριο πολιτικής εκμετάλλευσης των ενεργειών μας. Σε ό,τι αφορά δε την έρευνα των δύο πολιτικών προσώπων που παρέμενε ανοικτή, εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ορθώς δεν είχαν αρχειοθετηθεί οι υποθέσεις αυτές  κατά τη στιγμή που μας αφαιρέθηκαν οι δικογραφίες, αφού η έρευνα για τα πρόσωπα αυτά συνεχίστηκε από την οικονομική Εισαγγελία τουλάχιστον για έναμιση χρόνο», είπε η κ. Τουλουπάκη.

Για τον Παπαγγελόπουλο

Η κ. Τουλουπάκη αναφέρθηκε και στον συγκατηγορούμενό  της πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος δικάζεται για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας.

«Οι επαφές μου ήταν υπηρεσιακές, τυπικές, χαρακτηριστικό είναι ότι του μιλούσα πάντοτε στον πληθυντικό, ακόμα και σήμερα . Συναντήσεις είχα μαζί του στην υπηρεσία μου παρουσία τρίτων προσώπων, όπου με επισκέφθηκε εθιμοτυπικά με την κ. Θάνου, καθώς και στην κοπή της πίτας την Πρωτοχρονιά του 2018 και άλλη μία προγενέστερη της τοποθετήσεώς μου στη διαφθορά , όταν υπηρετούσα ως επίκουρη στον κ. Αθανασίου ,σε τραπέζι που παρέθεσε ο τελευταίος και ήμουν κι εγώ καλεσμένη», υποστήριξε.

«Το άδικο δεν ευλογείται..»

Κλείνοντας την απολογία της η αντεισαγγελέας εφετών ανέφερε:

«Σήμερα είναι η κορύφωση  μιας ανηφορικής πορείας. Ενός προσωπικού Γολγοθά που ξεκίνησε  τέσσερα  χρόνια πριν. Μια περίοδος κατά την οποία αποκαλούσαν εμένα και τους συνεργάτες μου «εγκληματική συμμορία», «παραδικαστικό κύκλωμα», ενώ δεχόμουν  καθημερινά απειλές του τύπου  ότι θα «μπω φυλακή» και ότι θα με «γδάρουν».

Βρίσκομαι σήμερα ενώπιόν σας με την ιδιότητα της κατηγορουμένης προσπαθώντας να σας πω το αυτονόητο. Ότι δεν υπάρχει ψήγμα ούτε της αντικειμενικής, αλλά και ούτε της υποκειμενικής υπόστασης του αδικήματος για το οποίο κατηγορούμαι.  Ότι έπραξα το καθήκον μου και ότι τήρησα τον όρκο μου.

Η πίστη μου είναι ακλόνητη. Και η απάντησή μου στους διώκτες μου και συκοφάντες μου είναι ότι το άδικο δεν ευλογείται», κατέληξε η κα Τουλουπάκη.