Εύα Καϊλή: Να διαγράψει την εταιρεία της από τα αρχεία διαφάνειας της ΕΕ επιχειρεί η Μανταλένα Καϊλή

Την ώρα που η Corriere della Sera υποστηρίζει ότι έχουν αυξηθεί οι πιέσεις στην Εύα Καϊλή να παραδεχθεί την ενοχή της για το Qatargate, το Politico ασχολείται με την αδερφή της ευρωβουλευτή, Μανταλένα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γνωστού Μέσου, η Μανταλένα Καϊλή επιδιώκει μια καινούργια, «καθαρή» αρχή αφού θέλει να διαγράψει την εταιρεία της από τα αρχεία διαφάνειας της ΕΕ.

Το Politico θυμίζει ότι η ελληνική μη κερδοσκοπική εταιρεία MADE Group ασχολούνταν με projects που αφορούσαν αυτά που προωθούσε η Εύα Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής ήταν παρούσα στις εκδηλώσεις που οργάνωνε η μικρότερη αδερφή της.

Στο ίδιο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται ότι το MADE Group διεκδίκησε και κέρδισε διαγωνισμούς της ΕΕ, ενώ μία φορά έλαβε 105.172 ευρώ από ένα πιλοτικό πρόγραμμα που είχε προωθήσει η Εύα Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στις Βρυξέλλες, συνεχίζει το Politico, η Μανταλένα Καϊλή ήταν γνωστή ως εκτελεστική διευθύντρια του ELONtech, ενός «παρατηρητηρίου» τεχνολογιών, του οποίου οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν μερικές φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ομιλήτρια την Εύα Καϊλή.

Μετά το ξέσπασμα του Qatargate στα τέλη του περασμένου έτους, η ELONtech προσπάθησε να γίνει «αόρατη», αφαιρώντας όλες τις αναφορές στο όνομα «Καϊλή» και λέγοντας στους απλήρωτους συμβούλους της ότι ήταν «υποχρεωμένη να περιορίσει τη λειτουργία της» λόγω «απρόβλεπτων και ταραγμένων συνθηκών», σύμφωνα με email της 14ης Δεκεμβρίου 2022 που ήρθε σε γνώση του Politico.

Ίχνη των δραστηριοτήτων της ELONtech στις Βρυξέλλες, ωστόσο, διασώζονται στο LobbyFacts.eu, έναν ιστότοπο που διατηρεί δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ, το οποίο παρακολουθεί την άσκηση πίεσης στην Ένωση. Μάλιστα, η Μανταλένα Καϊλή ζήτησε πρόσφατα από το LobbyFacts.eu να σβήσει όλες τις σχετικές πληροφορίες από την ιστοσελίδα.

«Ζητώ με το παρόν τη διαγραφή των δεδομένων που βρέθηκαν με το όνομα ELONTECH, Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Νέων Τεχνολογιών του Ευρωπαϊκού Δικαίου, του οποίου είμαι συν-ιδρύτρια», έγραψε η Μανταλένα Καϊλή σε ένα email στις 30 Δεκεμβρίου στο LobbyFacts.eu, το οποίο επίσης ήρθε σε γνώση του Politico.

«Αυτά έχουν εισαχθεί ψευδώς σε αυτήν την πλατφόρμα, δεν είναι νομική οντότητα, ούτε λειτουργεί ως οργάνωση λόμπι», υποστηρίζει η αδερφή της Εύας Καϊλή. 

Τι απαντά το LobbyFacts.eu

Η Βίκι Κάν, μία από τις ακτιβίστριες που διαχειρίζεται το LobbyFacts.eu, το οποίο διευθύνεται από τα Corporate Europe Observatory και Lobby Control, δήλωσε στο Politico ότι η Καϊλή έστειλε πολλά ακόμα email ζητώντας να αφαιρεθούν οι πληροφορίες της ELONtech.

Η Καν πρόσθεσε ότι όλα τα δεδομένα έχουν ληφθεί «από το Μητρώο Διαφάνειας του λόμπι της ΕΕ, επομένως όλες οι πληροφορίες που δείχνουμε προέρχονταν από εκεί και είχαν δηλωθεί από τον ίδιο που τα είχε καταχωρίσει».

Το email του Μιχάλη Δημητρακόπουλου

Σε ένα email στο Politico, ο δικηγόρος της Μανταλένας Καϊλή (όπως και της αδερφής της), Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συμφώνησε ότι «η ELONtech δεν είχε καμία ανάμειξη με την ανάπτυξη του Παρατηρητηρίου Blockchain της ΕΕ ή συνεισφορά σε κανένα σημείο». Ο κ. Δημητρακόπουλος πρόσθεσε, επίσης, ότι η ELONtech «δεν είχε νομική οντότητα, δεν έλαβε ποτέ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και δεν είχε καμία σχέση με υπηρεσίες λόμπι».

«Εμείς, επίσης, δεν γνωρίζουμε γιατί (σ.σ. η ELONtech) εμφανίστηκε ψευδώς σε αυτό το μητρώο χωρίς καμία αιτιολόγηση», δήλωσε ο δικηγόρος, προσθέτοντας ότι είχε επικοινωνήσει με το Μητρώο Διαφάνειας για το θέμα και περίμενε απάντηση.

Όποιος και να το έκανε, η καταχώριση του Μητρώου Διαφάνειας για το ELONtech περιέχει τη σωστή του διεύθυνση και τον σωστό αριθμό τηλεφώνου του προσωπικού — αν και αυτές οι πληροφορίες μπορούν να ανακτηθούν από μία σελίδα προώθησης εκδηλώσεων στον ιστότοπο της ELONtech.

Το Politico σημειώνει ότι ο κ. Δημητρακόπουλος δεν απάντησε αμέσως σε περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με το ποιος μπορεί να δημιούργησε την καταχώριση εν αγνοία της Μανταλένας Καϊλή.

Μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης, η Γραμματεία του Μητρώου Διαφάνειας δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Politico σχετικά με την πιθανότητα η ELONtech να έχει προστεθεί στο μητρώο από κάποιον εκτός του οργανισμού