Πολύ ενοχλημένοι οι πιστωτές με την άρνηση της Αθήνας να δώσει στοιχεία

Στο αποκορύφωμά της φτάνει πλέον η ενόχληση των εταίρων για την στάση που κρατάει η Ελλάδα, και η οποία διαπιστώθηκε στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη, όπου η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, όπως επισημαίνει το πρακτορείο REUTERS.

Για πολλούς η τηλεδιάσκεψη αυτό το απόγευμα ήταν κάτι σαν την τελευταία σταγόνα», ανέφερε στο πρακτορείο Ευρωπαίος αξιωματούχος περιγράφοντας την ενόχληση των χωρών της Ευρωζώνης από τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group είχε ως στόχο να παρασχεθεί ενημέρωση για την κατάσταση της Ελλάδας που ξεμένει από χρήματα και χρόνο, ώστε να γίνει διαπραγμάτευση και να προωθηθούν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να ξεμπλοκάρουν δάνεια τα οποία θα απέτρεπαν πιθανή πτώχευση.

Τρεις πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν στο Reuters πως αντί για ενημέρωση, ένας Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε πως αυτά τα θέματα θα συζητηθούν από τον Πρωθυπουργό με τους ηγέτες της Ευρώπης στη Σύνοδο των Βρυξελλών. Δυο πηγές υποστήριξαν ότι ένας από τους αξιωματούχους που συμμετείχε στη σύντομη τηλεδιάσκεψη (κράτησε 45 λεπτά), δήλωσε πως η ελληνική άρνηση να δώσει ενημέρωση στους πιστωτές ήταν σαν να «ιππεύεις ένα νεκρό άλογο» και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις δεν καταλήγουν πουθενά.

Επιπροσθέτως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν καταλαβαίνουν σε τι ελπίζει η Ελλάδα στις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η χώρα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα και μπορεί να συζητηθεί μόνο στο περιθώριο και υπό ευρύτερους πολιτικούς όρους. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν μπορούν να προσφέρουν στον Αλέξη Τσίπρα τίποτα περισσότερο απ’ ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Αθήνα θα πρέπει να στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις που παρά τη μεγάλη διστακτικότητά της, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει.

Και οι τρεις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο REUTERS, με γνώση της τηλεδιάσκεψης επιβεβαίωσαν το περιεχόμενο και την «οργή» των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία δεν επιθυμεί να τιμήσει τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης σε αντάλλαγμα των σχεδόν 240 δισ. ευρώ που έχει λάβει σε δάνεια.