Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε αξιοπρεπή κατάσταση το Τατόι για την κηδεία, ποιοι θα είναι προσκεκλημένοι

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα, με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να δηλώνει ότι το Τατόι βρίσκεται σε αξιοπρεπή κατάσταση μετά τις εργασίες καθαρισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η υπουργός υπογράμμισε ότι το κοιμητήριο ανήκει στο ελληνικό κράτος, επομένως η οποιαδήποτε μέριμνα ανήκει στο ελληνικό κράτος.

Όπως είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, όλο το 2022 οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, δούλευαν συστηματικά ώστε να απομακρυνθούν τα καμένα δέντρα από την περιοχή μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε αξιοπρεπή κατάσταση το Τατόι για την κηδεία, ποιοι θα είναι προσκεκλημένοι-1

Η κ. Μενδώνη τόνισε πως η εκκλησία στο Τατόι είναι συντηρημένη και έτοιμη να δεχθεί κόσμο. Παράλληλα, ο περιβάλλων χώρος θα είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση, και θα έχουν γίνει οι διαδικασίες διευθέτησης του χώρου ώστε να μπορεί κανείς να προσεγγίσει χωρίς να υπάρχουν προβλήματα.

Η εκπροσώπηση από την κυβέρνηση και οι βασιλικοί προσκεκλημένοι

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι εκτός από την κ. Μενδώνη, την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία του τέως βασιλιά και ο αντιπρόεδρος της, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 20 εστεμμένοι ή μέλη βασιλικών οικογενειών από όλη την Ευρώπη αναμένεται να βρεθούν τη Δευτέρα στην Αθήνα για την κηδεία.

Χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το ποιοι θα δώσουν το «παρών», σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να παρευρεθούν η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε, αδελφή της Αννας-Μαρίας, όπως και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε με τη σύζυγό του Λετίθια.


Η μητέρα του, Σοφία, και η θεία του, Ειρήνη, που διαμένει επίσης στη Μαδρίτη, βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Παρών θα είναι και ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, κουνιάδος του εκλιπόντος.

Από τη βρετανική βασιλική οικογένεια είναι πιθανόν να βρεθεί στην Αθήνα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, τον οποίο είχε βαφτίσει ο Κωνσταντίνος, πιθανώς και η πριγκίπισσα Αννα, κόρη της Ελισάβετ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο αυτές τις μέρες.

Σύμφωνα με το Associated Press, την ολλανδική βασιλική οικογένεια θα εκπροσωπήσουν ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλέξανδρος, η βασίλισσα Μαξίμα και η πρώην βασίλισσα Βεατρίκη.

Εκπρόσωποι των βασιλικών οικογενειών θα έρθουν επίσης από τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο και τη Νορβηγία.

Το άτυπο λαϊκό προσκύνημα

Ένα από τα ζητήματα που μένουν αδιευκρίνιστα είναι η διάρκεια της παραμονής της σορού στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης.

Αν και τυπικά δεν προβλέπεται λαϊκό προσκύνημα, σε περίπτωση που η σορός μεταφερθεί νωρίτερα το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, κανείς δεν θα εμποδίσει εκείνους που επιθυμούν να αποτίσουν φόρο τιμής.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η σορός θα μείνει στο παρεκκλήσει από τις 06:00 έως τις 10:00 την Δευτέρα.

Εν συνεχεία, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στις 12:00 στη Μητρόπολη Αθηνών. Στη συνέχεια η σορός του τέως βασιλιά θα μεταφερθεί στο Τατόι.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Υψηλού επιπέδου θα είναι τα μέτρα που θα υπάρχουν στην Αθήνα για τους υψηλούς καλεσμένους που θα φτάσουν στη χώρα μας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ

Επί ποδός θα βρίσκεται η Αντιτρομοκρατική και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ στην Αθήνα θα βρίσκονται και πολυάριθμες φιγούρες των βασιλικών οικογενειών. Ήδη τα μέτρα είναι αυξημένα στο Τατόι λόγω των εργασιών που γίνονται.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρχουν γύρω από τη Μητρόπολη στους δρόμους γύρω από τη Μητρόπολη, ενώ μέτρα προστασίας θα ληφθούν και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την άφιξη των επισήμων αλλά και γύρω από τα ξενοδοχεία όπου θα διαμένουν.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, όταν η οικογένεια ενημερώσει και ποιοι θα παραστούν στην κηδεία του τέως βασιλιά, καθώς τα πρωτόκολλα ασφαλείας διαφέρουν ανάλογα με το αξίωμα του κάθε προσώπου.