Συναίνεση για να παραμείνουν Δένδιας-Παναγιωτόπουλος στα αντίστοιχα υπουργεία σε υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ζητήσει η ΝΔ - Υπό το φόβο τουρκικής πρόκλησης

Όταν καλούνται δημοσίως τα κυβερνητικά στελέχη να απαντήσουν αν η απόφαση για την ακριβή ημερομηνία των εκλογών επηρεάζεται από το πότε θα στηθούν οι κάλπες και στην Τουρκία το αρνούνται κατηγορηματικά και αποσυνδέουν τις εσωτερικές εξελίξεις από το τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει προβληματισμός για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τους κινδύνους που εγκυμονεί η πολιτική αστάθεια που θα επιφέρει η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση εξαιτίας της απλής αναλογικής.

Τι θα γίνει σε περίπτωση υπηρεσιακής κυβέρνησης

Το διάστημα των περίπου 40 ημερών που οι τύχες της χώρας θα βρίσκονται στα χέρια της υπηρεσιακής κυβέρνησης με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό χωρίς πολιτική εμπειρία υπάρχει ο κίνδυνος μια απρόβλεπτη κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας ή ένα ατύχημα που θα προκληθεί από μια προκλητική ενέργεια να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Όσο κι αν ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι το επικρατέστερο, με την κυρίαρχη εκτίμηση να είναι ότι οι προκλήσεις από την πλευρά Ερντογάν θα παραμείνουν σε ρητορικό επίπεδο, εν τούτοις στην κυβέρνηση θέλουν η χώρα να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.

Η πρόταση που σκέφτεται να κατεβάσει η κυβέρνηση

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζει πρόταση προς τα άλλα κόμματα ώστε κατά τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις δεύτερες εκλογές να παραμείνουν στη θέση τους οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας.

Τι είπαν Βορίδης-Οικονόμου

Την συζήτηση άνοιξε με τοποθέτηση του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα μπορέσουν να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις ώστε να μην υπάρξουν κενά στη διοίκηση κρίσιμων χαρτοφυλακίων, κυρίως όπως είναι το ΥΠΕΞ, το ΥΕΘΑ σε σχέση με την Τουρκία».

Όσον αφορά την ταυτόχρονη διεξαγωγή εκλογών στις δύο χώρες είπε ότι «κάποια στιγμή και υπηρεσιακή κυβέρνηση θα έχουμε και εκλογές στην Τουρκία. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό. Επομένως δεν είναι κρίσιμο», επέμεινε όμως «στο να διατηρηθούν υπουργοί οι οποίοι μπορούν να διασφαλίσουν τη συνέχεια και ξέρουν το αντικείμενο γι’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, παρά να συνδέουμε το χρόνο των εκλογών προσπαθώντας να κάνουμε μαντεψιές για το τι θα γίνει στην Τουρκία σε σχέση με τις εκλογές».

Την θέση αυτή συμμερίστηκε εμμέσως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του κ. Βορίδη σημείωσε πως «ό,τι καλύτερο πρέπει να γίνει για το μεσοδιάστημα εκείνο, είναι βέβαιο ότι θα γίνει», ενώ τόνισε ότι «η πολιτική που έχουμε ασκήσει το προηγούμενο διάστημα, μας έχει φέρει σε ένα επίπεδο έτσι ώστε να μην ετεροπροσδιοριζόμαστε σε ό,τι αφορά κρίσιμες αποφάσεις, οι οποίες συνδέονται με τους θεσμούς και με το Πολίτευμά μας».