Οι 100 ημέρες μέχρι τις εκλογές - Ο αγώνας της ΝΔ ως τον (πιθανό) Απρίλιο

Ο χρόνος έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα για τις εκλογές καθώς έχουμε μπει στο τελευταίο… κατοστάρι πριν τη διεξαγωγή τους.

Κυριολεκτικά, διότι εφόσον επιβεβαιωθεί ότι οι κάλπες θα στηθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου απομένουν εκατό ημέρες που θα κρίνουν εν πολλοίς το πολιτικό σκηνικό της επόμενης τετραετίας.

Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς μπαίνουν στην προεκλογική μάχη από θέση ισχύος, καθώς, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όμως η απλή αναλογική και οι διπλές εκλογές κρύβουν παγίδες και για αυτό προετοιμάζονται για μια δύσκολη και σκληρή αναμέτρηση.

Κρίσιμος μήνας ο Ιανουάριος – Ανακοινώνει υποψηφιότητα στον Βόρειο Τομέα Αθήνας ο Παπαθανάσης

Το ημερολόγιο του πρωθυπουργού γεμίζει σταθερά με υποχρεώσεις που αφορούν την προετοιμασία για τις εκλογές και ο Ιανουάριος είναι ένας κρίσιμος μήνας ως προς αυτό το σκέλος. Όσον αφορά τα ψηφοδέλτια του κόμματος, αυτά έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί από την τριανδρία των Γιάννη Μπρατάκου, Παύλου Μαρινάκη και Θανάση Νέζη που έχουν αναλάβει την κατάρτιση τους, ενώ επαφές με υποψηφίους έχει ξεκινήσει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται άμεσα η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, ύστερα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Παπαθανάσης ήταν από τα ονόματα που ακούγονταν για μια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και η τελευταία εξέλιξη δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει την επεξεργασία του, επιλέγοντας ο κ. Παπαθανάσης να δώσει τη μάχη του σταυρού στον Βόρειο Τομέα. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται η σταδιακή ανακοίνωση των συνδυασμών ανά την Περιφέρεια, αλλά και τα ειδικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων με έμφαση στην ανανέωση.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το προεκλογικό πρόγραμμα

Σήμερα είναι προγραμματισμένη στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη για το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο επεξεργάζεται ο γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης, σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τον γενικό γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάση Κοντογεώργη. Θα παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό τους κεντρικούς άξονες και τις πολιτικές για την οικονομία, την ενέργεια, την άμυνα και την κοινωνική πολιτική, ενώ αναμένεται ο κ. Μητσοτάκης να δώσει τις κατευθύνσεις για την τελική διαμόρφωση των θέσεων του κόμματος που θα παρουσιαστούν στους πολίτες. Ο ίδιος δίνει έμφαση σε τρεις κεντρικές δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία εφόσον τον εμπιστευτούν ξανά στο τιμόνι της χώρας οι ψηφοφόροι: στεγαστική πολιτική, αύξηση μισθών και υγεία.

Ξεκαθαρίζει για το κόμμα του Κασιδιάρη

Εντός του Ιανουαρίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και ως προς το αν θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία η κυβέρνηση για το κόμμα Κασιδιάρη. Τις τελευταίες εβδομάδες εντείνονται οι διεργασίες από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη για το ενδεχόμενο απαγόρευσης συμμετοχής στις εκλογές του ακροδεξιού κόμματος Έλληνες για την πατρίδα του οποίου ηγείται το καταδικασμένο μέλος της Χρυσής Αυγής. «Πρόκειται για ένα σύνθετο νομικά και πολιτικά ζήτημα», όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές που εκτιμούν ότι για να προχωρήσει μια τέτοια πρωτοβουλία απαιτείται πολιτική συναίνεση και δικαστική αποδοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να υπάρξει ευρεία αποδοχή μιας πιθανής ρύθμισης που θα έφτανε στη Βουλή, χωρίς προς το παρόν να υπάρχει οριστική απόφαση. Και αυτό διότι πέραν των Συνταγματικών θεμάτων που ανακύπτουν υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης που εμφανίζονται διστακτικά σε μια τέτοια κίνηση που μπορεί να αποδώσει χαρακτηριστικά «ήρωα» στον καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη έχοντας τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, ειδικά από την στιγμή που το κόμμα θα μπορούσε να κατέβει στις εκλογές χωρίς τη δική του συμμετοχή στα ψηφοδέλτια, όπως αναφέρουν πολιτικά στελέχη.

30 νομοσχέδιο έως το τέλος Φλεβάρη

Ταυτόχρονα με τους εκλογικούς σχεδιασμούς το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει και την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου ώστε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να έχουν φτάσει στη Βουλή και να ψηφιστούν 30 νομοσχέδια. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους υπουργούς να «τρέξουν» τα θέματα της αρμοδιότητας τους προκειμένου να μην αφήσουν εκκρεμότητες και να προλάβουν το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει. Αυτό δίνει καθαρό ορίζοντα στον κ. Μητσοτάκη από το τέλος Φεβρουαρίου και μετά να προχωρήσει στην προκήρυξη των εκλογών οι οποίες θα πρέπει να διενεργηθούν μέσα σε διάστημα το αργότερο 30 ημερών.