Ενοχλημένη η Μελόνι για το Qatargate - Δεν είναι «δουλειά των Ιταλών», αλλά «δουλειά των σοσιαλιστών»

Η πρωθυπουργός της Ιταλιας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ενοχλημένη από τον χαρακτηρισμό «δουλειά των Ιταλών», ένας κινηματογραφικός ως επί το πλείστον όρος (italian job), που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, η Μελόνι αποκάλυψε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι το Qatargate χαρακτηρίζεται από κάποιους ως «ιταλική δουλειά» λόγω της εμπλοκής ενός Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή και του πρώην βοηθού του. Η ακροδεξιά πολιτικός προτιμά να μιλά για «σοσιαλιστική δουλειά».

Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ο πρώην βοηθός του Φραντσέσκο Τζόρτζι βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς που πλήττει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παντσέρι και Τζόρτζι είναι προφυλακιστέοι, όπως και ο Βελγο-Ιταλός λομπίστας Νικολό Φιγκά-Ταλαμάνκα και Ελληνίδα η σύντροφος του Τζόρτζι και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.

Υπενθυμίζεται, πως, τα τέσσερα άτομα φέρεται να έλαβαν δωροδοκίες από το Κατάρ και το Μαρόκο με αντάλλαγμα την επιρροή τους στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Η Μελόνι θεωρεί την συσχέτιση του Qatargate με την Ιταλία ως κηλίδα για το έθνος της

Σε ορισμένους κύκλους, η υπόθεση αναφέρεται ως «The Italian Job», χαρακτηρισμός που προέρχεται την ομώνυμη διάσημη αστυνομική ταινία του 2003, λόγω της εθνικότητας ορισμένων βασικών προσώπων.

Το ζήτημα έρχεται προς απογοήτευση της Ιταλίδας πρωθυπουργού, η οποία πιστεύει ότι έτσι δίνεται η εντύπωση ότι η υπόθεση είναι «κηλίδα για το ιταλικό έθνος», ενώ εμπλέκονται και πολιτικοί από άλλες χώρες. «Η υπόθεση δεν αφορά την Ιταλία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Μελόνι προσπαθώντας να δώσει μια πολιτική εξήγηση στο σκάνδαλο, όλοι οι ύποπτοι προέρχονται από τοστρατόπεδο των Ευρωπαίων σοδιαλδημοκρατών. «Η υπόθεση αφορά περισσότερο κόμματα παρά χώρες», είπε, και μετά υποστήριξε ότι η υπόθεση θα έπρεπε ίσως να ονομαστεί «δουλειά των σοσιαλιστών» (Socialist Labor). «Αν ήταν οι Συντηρητικοί, είμαι σίγουρη ότι θα ονομαζόταν «The Conservative Job»», ισχυρίστηκε η Μελόνι.