Απειλεί την Ελλάδα ο Τσαβούσογλου: Casus Belli αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα - Δεν θα το επιτρέψουμε

Νέα πρόκληση με απειλές προς την Αθήνα από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να δυναμιτίσει ξανά το κλίμα Άγκυρας-Αθήνας, υπενθυμίζοντας το Casus Belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής πλευράς αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο.

Ο Τσαβούσογλου παραχώρησε συνέντευξη τύπου, με αφορμή και την ολοκλήρωση του 2022. Και αν ξεχώρισε κάτι από την ομιλία του Τούρκου υπουργού, αυτό ήταν η αναφορά του στην Ελλάδα με μία ακόμη προκλητική δήλωση.

«Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα ούτε 1 μίλι»

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τουρκική Hurriyet, είπε συγκεκριμένα: «Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, ούτε 12, ούτε καν 1 μίλι. Η απόφαση που έλαβε το κοινοβούλιό μας το 1995 για το θέμα αυτό είναι σαφής και εξακολουθεί να ισχύει».

Ανακοίνωσε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Στην έναρξη της ομιλίας του, εξήρε το ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακή δύναμη και διαμεσολαβήτρια χώρα στις επαφές Δύσης-Ρωσίας. «Οι επαφές μας με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράκ και το καθεστώς συνεχίζονται». Και πρόσθεσε: «Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MΙT) συμμετείχαν χθες σε τριμερείς συνομιλίες στη Μόσχα. Θα συναντηθώ επίσης με τον Ρώσο ομόλογό μου Λαβρόφ».

Ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι ο Τσαβούσογλου μίλησε για τις «παγκόσμιες αβεβαιότητες» που αυξήθηκαν το 2022. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια ύφεση σημάδεψαν το έτος. Η κλιματική αλλαγή, η παράτυπη μετανάστευση και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας βρίσκονται ψηλά στην τυορκική ατζέντα. Σημείωσε δε ότι η τουρική εξωτερική πολιτική στηρίχτηκε στις ακόλουθες αρχές: «Να συμβάλλουμε στην επίλυση των κρίσεων, να μην χάνουμε ευκαιρίες καταπολεμώντας την κρίση. Είχαμε έντονη διπλωματική κίνηση».