Ορόσημο το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής μάχης, τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης

«Η επώδυνη εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αυτή που κρατά όρθια την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το μήνυμα στους προοδευτικούς πολίτες της χώρας είναι ότι, εάν θέλουμε να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη που κάνει όλα αυτά τα πράγματα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, ο πιο ασφαλής δρόμος είναι η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στον REAL FM.

Ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε ως ορόσημο το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής μάχης και ανάφερε ότι στόχος του είναι να υπάρξει μία πραγματικά προοδευτική και ρεαλιστική εναλλακτική, που θα δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας στον ελληνικό λαό.

«Όσο ο συσχετισμός είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο κ. Μητσοτάκης θα νιώθει ασφαλής και θα τρίβει τα χέρια του. Διότι θα δείχνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως σκιάχτρο. Εγώ, λοιπόν, ζητώ ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή για να πάμε μπροστά με μία ισχυρή κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό και πρωταγωνιστή τη δημοκρατική παράταξη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης περιφρονεί το Σύνταγμα. Δεν τον ενδιαφέρει η απλή αναλογική για να αξιοποιήσει τις πιθανότητες να έχουμε σταθερότητα από την πρώτη Κυριακή και λέει “θα πάρω την εντολή και θα την παραδώσω”».

Ο κ. Ανδρουλάκης έστρεψε επίσης τα πυρά του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας, που ο ίδιος έφερε την απλή αναλογική, δηλώνει ότι “δεν είναι ηθικό να κάνουμε κυβέρνηση των ηττημένων”. Δεν μπαίνει ούτε αυτός σε συζήτηση και θα παραδώσει την εντολή του».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ότι αυτός δεν θα παραδώσει την εντολή του και θα την τιμήσει. «Θέλω ένα μεγάλο ποσοστό, ώστε το ποσοστό αυτό να είναι κυβερνητική δύναμη με προτεραιότητες το πρόγραμμά μας. Ισχυρό κοινωνικό κράτος, παιδεία, υγεία, κοινωνική στέγη και πολιτικές για μία παραγωγική Ελλάδα. Μία Ελλάδα με ενεργειακή ασφάλεια, με εξωστρέφεια, με ανταγωνιστικότητα. Το πιστεύω ότι η χώρα είναι σε ομηρία μεταξύ ενός επικίνδυνου ελιτισμού και ενός άλλο τόσο επικίνδυνου λαϊκισμού. Γιατί, ούτε ο κ. Μητσοτάκης είναι φιλελεύθερος ούτε ο κ. Τσίπρας σοσιαλδημοκράτης. Η χώρα χρειάζεται μία σοβαρή κεντροαριστερή δύναμη με πρόγραμμα και στελέχη, για να κυβερνηθεί ο τόπος με αξιοπιστία και πρόοδο», υποστήριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Με αφορμή τη υπόθεση της Εύας Καϊλή ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε το διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής συμπεριφοράς με την απόφασή του να την διαγράψει αμέσως μόλις έμαθε τις κατηγορίες. «Τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης με τον ανιψιό του; Έκανε αυτό που έκανα εγώ; Προσπαθεί να τον περιφρουρήσει, να τον προστατεύσει από κάθε νομική του ευθύνη. Τι έκανε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Παππά σχετικά με αυτά που ακούμε, με τον κ. Καλογρίτσα, με τα παιχνίδια με τις τηλεοπτικές άδειες; Τον προστάτευσε γιατί ήταν το δεξί του χέρι. Εδώ, λοιπόν, μιλάμε για μία άλλη συμπεριφορά. Και από αυτήν τη συμπεριφορά θα κριθούμε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στις εθνικές εκλογές, που έρχονται», ανέφερε κατηγορώντας ευθέως τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, των Πάτσηδων, των Δημητριάδηδων, των πελατειακών νοοτροπιών στο Ταμείο Ανάκαμψης, «πρωταθλητής» των απευθείας αναθέσεων και των μετακλητών υπαλλήλων.

Για την οικονομία και την ανάπτυξη δήλωσε ότι υποστηρίζει μια πολιτική για πολλές και καλές θέσεις δουλειάς, βιώσιμη ανάπτυξη και συγχρόνως αποκλιμάκωση του κόστους ζωής επιμένοντας στην ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.

Σχετικά με το market pass, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε τη θετική ψήφο του κόμματος, με την αντίστιξη όμως ότι για τους ευάλωτους πολίτες απαιτούνται μόνιμες πολιτικές και ένα διαφορετικό όραμα για την ανάπτυξη. Περιέγραψε τις επιλογές Μητσοτάκη ως «πολιτική με το βλέμμα στην κάλπη. Ενώ ζούμε αυτή την περιπέτεια -τις πληθωριστικές πιέσεις -μήνες τώρα, επιλέγει να το κάνει προεκλογικά. Διότι θέλει να στείλει το μήνυμα ότι είναι ένα αντίδωρο για την ψήφο του ελληνικού λαού. Εμείς δεν το δεχόμαστε αυτό».

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για πλαφόν στη λιανική τιμή.