Εύα Καϊλή: Θα παραστεί στο δικαστήριο αύριο στις 9 - Η υπερασπιστική της γραμμή προκειμένου να αποφύγει την προφυλάκιση

Παρούσα θα είναι η Εύα Καϊλή, στο δικαστήριο στις Βρυξέλλες αύριο, Πέμπτη, στις 9 το πρωί (10 ώρα Ελλάδος), επιδιώκοντας να αποφύγει την προφυλάκισή της.

Την Εύα Καϊλή επισκέφθηκαν στη φυλακή οι συνήγοροί της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αντρέ Ριζόπουλος, και επί τέσσερις ώρες συζητούσαν την υπερασπιστική της γραμμή ενώπιον του βελγικού δικαστηρίου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε αμέσως μετά ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η ευρωβουλευτής είναι απογοητευμένη από τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής φέρεται να βρίσκεται «σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και ιδιαίτερα προβληματισμένη» σύμφωνα με τον συνήγορό της.

«Ήμασταν πολλές ώρες με την κυρία Καϊλή. Είναι μια μέρα που κρίνεται η προσωπική της ελευθερία και δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από την ελευθερία», είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Η υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων της Καϊλή

Ο Μ. Δημητρακόπουλος τόνισε ότι η Εύα Καϊλή «αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της. Τον εμπιστεύθηκε, τη διέψευσε». Όπως τόνισε, αύριο «το ζητούμενο δεν είναι αν είναι ένοχη ή αθώα, αλλά το μόνο που θα κριθεί από τη δικαστή είναι εάν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη ή να μείνει στις φυλακές». Μάλιστα, επικαλέστηκε τον έτερο συνήγορο της Εύας Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλο, ο οποίος εκτίμησε πως «καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής» και πως «είναι δύσκολα τα πράγματα».

Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή θα προσπαθήσουν να πείσουν τις Αρχές για δύο πράγματα: Αφενός, ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν είναι ύποπτη φυγής και, αφετέρου, ότι δεν θα εμποδίσει τις έρευνες είτε αλλοιώνοντας στοιχεία είτε μιλώντας με πρόσωπα-κλειδιά.

«Έχουμε ισχυρά νομικά επιχειρήματα για να αφεθεί ελεύθερη. Ένας άνθρωπος που έχει χάσει την ελευθερία του είναι δυστυχής και όταν έχει και ένα παιδάκι δύο ετών που τον περιμένει, είναι ορφανό ουσιαστικά γιατί και ο πατέρας είναι στη φυλακή, είναι περισσότερο δυστυχισμένος. Θα πολεμήσουμε γιατί η κ. Καϊλή ούτε ύποπτη φυγής είναι, ούτε έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία», κατέληξε ο Μ. Δημητρακόπουλος και τόνισε ότι «με καθαρά νομικά κριτήρια, μπορώ να πω ότι έχω αισιοδοξία».

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα βελγικών και ιταλικών εφημερίδων, αμέσως μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φρ. Τζόρτζι, η Εύα Καϊλή ήταν σε πανικό.

Κατά τα ίδια δημοσιεύματα, η ευρωβουλευτής επιχείρησε να ειδοποιήσει τον «εγκέφαλο» του κυκλώματος, Αντόνιο Παντσέρι, και δύο ευρωβουλευτές, ενώ κάλεσε και τον πατέρα της να εξαφανίσει τα μετρητά.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι της κ. Καϊλή κάνουν λόγο για μεροληπτική ερμηνεία των καταθέσεων.

Νέα ομολογία Τζόρτζι: Τα μετρητά έρχονταν με τους κωδικούς «γραβάτες» και «ρούχα» -«Τρίγωνο» μέσω Τουρκίας και Βελγίου
Την ίδια ώρα, νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για το αποκαλούμενο Qatargate.

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι αποκάλυψε ότι στο σκάνδαλο εμπλέκεται η Μαυριτανία, αλλά και μία ακόμα ΜΚΟ. Ειδικότερα, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή μίλησε για συμφωνία με τη Μαυριτανία, στο ίδιο πνεύμα με αυτή με το Κατάρ και το Μαρόκο.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η Il Fatto Quotidiano, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι μίλησε προφανώς επειδή δεν μπορούσε να αρνηθεί όλα όσα γνώριζαν ήδη οι μυστικές υπηρεσίες γι’ αυτόν και τον Αντόνιο Παντσέρι, καθώς τους παρακολουθούσαν επί μήνες. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως ο Αντόνιο Παντσέρι ίδρυσε τη ΜΚΟ «Fight Impunity» με σκοπό να λειτουργήσει ως ένα είδος πληρωμένου πρακτορείου σχέσεων με ευρωβουλευτές που δωροδοκούσαν για να έχουν ευνοϊκή στάση με πελάτες του ευρωπαϊκού θεσμού.

Ο ρόλος της Μαυριτανίας στο σκάνδαλο Qatargate
«Νοίκιασα το διαμέρισμά μου στον πρεσβευτή και αυτό αντιστοιχούσε σε 1.500 ευρώ συν 300 ευρώ έξοδα. Ο Παντσέρι πήρε 25.000 μετρητά. Ακόμα και στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα με την εικόνα τους. Προσέλαβαν τον Παντσέρι για να πάρουν συμβουλές τι να κάνουν. Πήγαμε στην πρεσβεία της Μαυριτανίας πριν από μία εβδομάδα και συναντήσαμε τον πρεσβευτή τους και τον Σαουδάραβα που ήθελε πληροφορίες για όσα λέγονται στο κοινοβούλιο της χώρας τους», είπε ο Τζόρτζι.

«Γραβάτες» και «ρούχα» οι κωδικοί για τα χρήματα του Qatargate

Για τις βελγικές Αρχές, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα, υπέρ του Μαρόκου ήταν και ο (σε διαθεσιμότητα πλέον) ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτζολίνο, ο οποίος αντικατέστησε τον Παντσέρι.

Όπως αποκαλύπτει ο Τζόρτζι, ένα αντίστοιχο σύστημα λειτουργούσε και στην περίπτωση του Μαρόκου, «μέσω του πρεσβευτή στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Άτμο, ο οποίος έφερνε χρήματα κάθε τόσο, αλλά όχι σε τακτική βάση», δήλωσε στις Αρχές ο Τζόρτζι, και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό σε 50.000 ευρώ. Ερχόταν στις Βρυξέλλες ή πηγαίναμε στο Παρίσι, στο διαμέρισμά του. Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε να πάρουμε γραβάτες ή ρούχα», αποκάλυψε.

Τρεις ευρωβουλευτές «δίνει» ο Παντσέρι
«Το σύνολο ήταν μεταβλητό, μου είναι δύσκολο να το υπολογίσω, αυτοί ήταν που αποφάσιζαν», φέρεται να είπε στους δικαστές ο Τζόρτζι. Φρόντιζε επίσης να μην αφήνει ίχνη, διαγράφοντας αριθμούς επαφών από το κινητό του τηλέφωνο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη La Repubblica, ο Παντσέρι παραδέχθηκε, εν μέρει, τις κατηγορίες, αλλά επιχείρησε να υποβαθμίσει τον ρόλο του ως «εγκεφάλου» στο κύκλωμα.

Ο Παντσέρι φέρεται να έδωσε πληροφορίες για άλλους τρεις ευρωβουλευτές: για τον Κοτσολίνο, τον διάδοχό του επί της ουσίας, για τον Μαρκ Ταραμπέλα και τη Μαρία Αρένα.

Ο Κοτσολίνο λέει ότι είναι στη διάθεση του ανακριτή

Την ίδια ώρα, ο Αντρέα Κοτσολίνο είναι ένα από τα ονόματα που ακούγονται επίμονα στις ειδήσεις που αφορούν στο σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς, ωστόσο, να έχει ασκηθεί προς το παρόν η παραμικρή δίωξη εναντίον του.

Ο Κοτσολίνο, ευρωβουλευτής από το 2009 με το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας, σχετίζεται με δύο από τους βασικούς υπόπτους στην υπόθεση -τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και τον Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Τώρα, λοιπόν, ο 60χρονος Ιταλός ευρωβουλευτής δηλώνει ότι βρίσκεται στη διάθεση του Βέλγου ανακριτή, Michael Claise, και ότι είναι έτοιμος για να αρθεί η βουλευτική του ασυλία.

«Για περισσότερο από μια εβδομάδα εμπλέκομαι καθημερινά σε δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την υπόθεση Qatargate, με βάση υποψίες και αυθαίρετα συμπεράσματα, ενώ δεν έχω λάβει καμία κλήση ή επικοινωνία με τις δικαστικές αρχές ή τους ανακριτές», ανέφερε ο Κοτσολίνο σε δελτίο τύπου που εξέδωσε την Τετάρτη, και πρόσθεσε:

«Με βάση αυτή η κατάσταση, η οποία είναι ιδιαίτερα άδικη και δύσκολη, έδωσα εντολή στους δικηγόρους μου -Federico Conte, Dezio Ferraro και Dimitri de Beco- να ενημερώσουν τον Βέλγο ανακριτή, Michel Claise, ότι δεν είχα καμία απολύτως ανάμειξη σε πράξεις διαφθοράς, αλλά ότι είμαι στη διάθεση της βελγικής δικαιοσύνης για ακρόαση το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να συμβάλω στην αποκάλυψη της αλήθειας. Είμαι έτοιμος να άρω τις εγγυήσεις της βουλευτικής μου ασυλίας για τον σκοπό αυτό».