Έκλεισε η συμφωνία για το φυσικό αέριο-Στα 180 ευρώ το πλαφόν

Λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες, καθώς οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στο ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου στα 180 ευρώ.

Την είδηση έκανε γνωστή ο εκπρόσωπος της Τσεχικής Δημοκρατίας στο Twitter.

Η απόφαση επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του Reuters για ενεργοποίηση του πλαφόν αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα και δικαιώνει τις ελληνικές προσπάθειες για κοινή λύση.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Bloomberg, η πιο πρόσφατη αναθεώρηση της τσεχικής πρότασης η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, προβλεπόταν η μείωση του ανώτατου ορίου στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σύγκριση με τα 275 ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα.

«Οποιαδήποτε τιμή ανάμεσα στα 150 και τα 190/200 θα έχει αποτέλεσμα. Πιστεύω πως τα 188 θα δώσουν τα σωστά σήματα στις αγορές» δήλωσε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προσερχόμενος στη συνεδρίαση και πρόσθεσε πως:

«Το τελευταίο σχέδιο πρότασης για ένα ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του αερίου, βάσει του οποίου το πλαφόν θα τεθεί σε εφαρμογή αν οι τιμές της αγοράς υπερβαίνουν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί τρεις ημέρες, θα ήταν ένας καλός συμβιβασμός».

Η συμφωνία μέχρι τώρα

Υπενθυμίζεται πως στο κείμενο συμπερασμάτων του διημέρου 20-21 Οκτωβρίουοι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας αναφέρονται οι προτάσεις των νέων ρυθμιστικών κανόνων με στόχο:

  • την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης μέσα από έναν καλύτερο συντονισμό των αγορών αερίου, της διακίνησης αερίου μέσω των συνόρων και τις αξιόπιστα όρια στις τιμές
  • την επιτάχυνση της εφαρμογής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  • την δημιουργία ενός διορθωτικού μηχανισμού προστασίας των πολιτών και της οικονομίας από τις υπερβολικά υψηλές τιμές

Όπως προβλέπεται από την αναθεωρημένη πρόταση, ο λεγόμενος μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου θα τίθεται σε λειτουργία όταν οι συμβάσεις του TTF (Title Transfer Facility) παράδοσης επόμενου μήνα, στο ολλανδικό χρηματιστήριο αερίου, ξεπερνούν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες.

Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει την παρέμβασή της στην αγορά, εάν υπονομεύει τα μέτρα της ΕΕ για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

Προειδοποίηση για ελλείψεις το 2023

Για πιθανή η έλλειψη αερίου την ερχόμενη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), αν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες και καλεί τις κυβερνήσεις να εξοικονομήσουν ενέργεια και να επεκτείνουν τις ανανεώσιμες πηγές.

Αν η Ρωσία μειώσει τη μικρή ποσότητα αερίου, που εξακολουθεί να παραδίδει στην Ευρώπη, και η ζήτηση αερίου από την Κίνα αυξηθεί μετά τις χαμηλές ποσότητες που εισήγαγε εξαιτίας των λοκντάουν που οφείλονταν στην Covid-19, η ΕΕ μπορεί να βρεθεί το 2023 αντιμέτωπη με υστέρηση κατά 27 δισ. κυβικά μέτρα (bcm), σύμφωνα με τον IEA. Η συνολική κατανάλωση αερίου της ΕΕ ήταν 412 bcm το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.

Σημειώνεται πως ο κρύος καιρός έχει οδηγήσει στην αύξηση της κατανάλωσης και άρα την μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου στις αποθήκες. Οι ήπιες θερμοκρασίες εκτιμάται πως θα συνεχιστούν τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο, αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης καθώς προβλέπεται άλλο ένα ψυχρό κύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Σκανδιναβικές χώρες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

 

Κλειστή σύσκεψη τεσσάρων χωρών
Χθες το βράδυ, διοργανώθηκε κλειστή σύσκεψη τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στης αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ, με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας, και αντικείμενό της ήταν η στάση που θα κρατήσουν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση όλων ότι ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα λειτουργήσει ομαλά γιατί όλα τα κράση μέλη θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι «4» συμφώνησαν επίσης ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή του.

 

Το Κατάρ απειλεί

Με φόντο το «σκάνδαλο του Κατάρ» η ανατολική χώρα απειλεί την Ευρώπη πως όσα γίνονται θα έχουν επιπτώσεις στο φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του Κατάρ, του οποίου η πρόσβαση στη συνέλευση θα μπορούσε να αποκλειστεί λόγω της υπόθεσης διαφθοράς στην οποία φέρεται να εμπλέκεται, θα έχουν «αρνητικό αντίκτυπο» στις σχέσεις με το εμιράτο του Κόλπου και στον παγκόσμιο εφοδιασμό φυσικού αερίου, προειδοποίησε την Κυριακή ένας διπλωμάτης του Κατάρ.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα ένα κείμενο στο οποίο «προτρέπουν την αναστολή των αδειών πρόσβασης για εκπροσώπους των συμφερόντων του Κατάρ» κατά τη διάρκεια της έρευνας. Η απόφαση προήλθε από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος περιορισμός διακρίσεων στο Κατάρ, περιορίζοντας τον διάλογο και τη συνεργασία πριν από το τέλος της νομικής διαδικασίας, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή λειψυδρία και ασφάλεια», δήλωσε την Κυριακή ένας διπλωμάτης του Κατάρ