Ο Τσίπρας κάνει στροφή στους... μεσαίους ψηφοφόρους βλέποντας τι δείχνουν τα γκάλοπ

Στον απόηχο της ψήφισης του Προϋπολογισμού, απομένουν 3 νομοσχέδια για το κλείσιμο της χρονιάς, οι πολιτικές δυνάμεις ανασκουμπώνονται. Σε αυτή την κατεύθυνση και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξαναβάζει κάτω το πρόγραμμα των επόμενων ημερών.

Περιοδείες, υποψηφιότητες και σκληρό μαρκάρισμα της κυβέρνησης. Ο εκλογικός συναγερμός παραμένει και έτσι κι αλλιώς στην Κουμουνδούρου βλέπουν όλο το επόμενο διάστημα ως αμιγώς και προεκλογικό και άρα επείγον.

Τα χαμόγελα από τις τάσεις της MRB δίνουν την θέση τους στην συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και την περίσκεψη αφού ο αγώνας είναι «μαραθώνιος» και όχι «βραχείας καύσεως» ως την κάλπη.

Ένα δεδομένο που ξαναβλέπουν με ενδιαφέρον οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα είναι πως -από την MRB πάντα- η γενικευμένη αίσθηση αδικίας από τις πολιτικές Μητσοτάκη και το πλειοψηφικό αίτημα για δικαιοσύνη παντού εξηγείται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά το αίσθημα της οργής περνά πρώτο έναντι του φόβου και βρίσκεται με ποσοστό 46,8%. Άλλωστε, το 72,3% των ερωτηθέντων απαντάει ότι ανταποκρίνεται με μεγάλη δυσκολία στις καθημερινές ανάγκες.

Η μεσαία τάξη

«Στοιχείο που έρχεται σε αντίθεση με την επιχειρούμενη ωραιοποίηση της κατάστασης από την κυβέρνηση», λένε κομματικές πηγές. Ένα ακόμη που τους κάνει να χαμογελούν είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπερέχει της ΝΔ στη στήριξη της μεσαίας τάξης με ποσοστό 29,6% έναντι 27,6%.

Το τελευταίο εύρημα είναι εξόχως σημαντικό αφού για καιρό η Αξιωματική Αντιπολίτευση ψάχνει εκείνο το «κλειδί» που θα την κάνει εκ νέου ελκυστική στους μεσαίους που επίσης θεωρούνται κρίσιμη κοινωνική κατηγορία για τις εκλογικές εκβάσεις. Ας μην ξεχνούμε πως η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την μεσαία τάξη έχει περάσει φουρτούνες ενώ η φορολογία επί ημερών του ήταν ένα εκ των στοιχείων που διέρρηξαν την σχέση του μαζί τους.

Σε αυτό το κάδρο, της μετριοπάθειας για τους μεσαίους και των υψηλών τόνων κατά της κυβέρνησης θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προσεχώς. Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς πώς μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας (σήμερα) στο digital economy forum 2022 που διοργανώνεται από τον ΣΕΠΕ. Εδώ απενοχοποιημένα έκανε αναφορά στο θετικό αποτύπωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο όλο πεδίο, δεν χαρίστηκε βέβαια σε κριτική ενώ για το Ταμείο Ανάκαμψης– ανάμεσα σε άλλες προτάσεις του-τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχεδιάζει να συμπεριλάβει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά εργαλεία (Ταμείο Ανάκαμψης ΕΣΠΑ κλπ).

Προφανές νεύμα στις εν λόγω κοινωνικές κατηγορίες. Ακόμη και οι υποψήφιοι του κόμματος θα έχουν χαρακτηριστικά διεμβολισμού των μεσαίων, πολλοί θα προέρχονται και από την αγορά ενώ η στρατηγική αυτή περνάει με μεγάλη έμφαση από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.