Καλεί τη ΡΑΕ να ακυρώσει τις αυξήσεις

Την ακύρωση από την ΡΑΕ των άμεσα επικείμενων αυξήσεων των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος ζήτησε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκαθαρίζοντας πως «εάν δεν το κάνει τότε η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες με όλους δυνατούς τρόπους, για να ακυρωθούν αυτές οι απαράδεκτες αυξήσεις. Θα το κάνουμε γιατί αυτό επιβάλει σήμερα το εθνικό συμφέρον».

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση εξετάζει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη ΡΑΕ με «κούρεμα» των αρμοδιοτήτων της ώστε κρίσιμες πολιτικές, όπως η τιμολογιακή, να καθορίζεται από το Υπουργείο. Παράλληλα τόνισε ότι αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η μείωση «δεν είναι εύκολη και δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη» επειδή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ έχουν «εκτιναχθεί στα ύψη». Ταυτόχρονα προανήγγειλε σημαντικές μειώσεις στην τιμή φυσικού αερίου από τον ερχόμενο Απρίλιο.

Για ακόμη μια φορά εξέφρασε την αντίθεσή του με την πώληση της ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη SOCAR και σημείωσε πως η κυβέρνηση αναμένει την σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για να λάβει τις αποφάσεις της.

Παράλληλα, προανήγγειλε συγκεκριμένες συμφωνίες που έχουν να κάνουν με αγωγούς ενέργειας οι οποίες όπως είπε «είναι προσδιοριστικές των πολιτικών μας επιλογών». Σχολιάζοντας την απόφασης της ΡΑΕ που επιφέρει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ο κ. Λαφαζάνης επέρριψε την ευθύνη στην διοίκηση της Αρχής αλλά και στην απερχόμενη κυβέρνηση.

«Η  ΡΑΕ με βάση την νομιμότητα που την διέπει αποφάσισε στις 30.12.2014  να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων)  κατά κατηγορίες για νοικοκυριά, πολύ περισσότερο για αγρότες και ακόμα περισσότερο για βιομηχανίες υψηλής τάσης» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η ενέργεια αυτή είναι απαράδεκτη και επιφέρει αύξηση των τιμών ρεύματος για το 90% των νοικοκυριών”.

Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε πως αν και η ΡΑΕ έλαβε την απόφαση προεκλογικά στις 30.12.2014 , την δημοσίευσε σε ΦΕΚ μετεκλογικά στις 4.3.2015 για «να αιφνιδιάσει και να εκθέσει την νέα κυβέρνηση και  να την πλήξει προεκλογικά την προηγούμενη».

Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάλεσε την διοίκηση της ΡΑΕ να επανεξετάσει άμεσα την στάση της και να «πάρει πίσω τις αυξήσεις» τονίζοντας με νόημα ότι “δεν είναι δυνατόν όταν έχουμε αυτά τα τιμολόγια που καθορίστηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις να ερχόμαστε και να επιβαρύνουμε περισσότερο τις τιμές» και επεσήμανε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μειώσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν είναι εύκολο και δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη όμως απαιτείται επανασχεδιασμός με κεντρικό ρόλο κυβέρνησης ώστε να μειωθούν τιμολόγια».

Παράλληλα ο Υπουργός υποστήριξε πως οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την διοίκηση του TAP κατέληξαν «επί της αρχής σε συμφωνία» προκειμένου να συμπεριληφθούν αντισταθμιστικά ωφελήματα (Α/Ω) για την Ελλάδα.  «Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να συζητήσουμε για Α/Ω» τόνισε και σημείωσε πως συμφωνήθηκε με την διοίκηση του TAP να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή που θα εξετάσει το ζήτημα.