Κατέρρευσε ο Τζόρτζι, έλαβε όλη την ευθύνη - «Εγώ διαχειριζόμουν τα χρήματα, αφήστε την Εύα»

Η ιταλική La Repubblica μαζί με τη Le Soir ηγούνται των αποκαλύψεων για το Qatargate με το ιταλικό και το βελγικό μέσο να μεταφέρουν τώρα αποσπάσματα από την απολογία-ομολογία του Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Φραντσέσκο Τζόρτζι και Αντόνιο Πιατσέρι προφυλακίστηκαν χθες, ενώ ο τρίτος που τέθηκε υπό κράτηση το Σαββατοκύριακο αφέθηκε ελεύθερος με βραχιολάκι αφέθηκε ο και η Εύα Καϊλή πήρε αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα έρχονται στο φως ο Τζιόρτζι φέρεται να συνεργάζεται πλήρως με τις δικαστικές αρχές και έχει ήδη ομολογήσει για το πώς εμπλέκεται στο κύκλωμα του οποίου αρχηγός φέρεται να είναι ο Ιταλός και το οποίο χρηματιζόταν από το Μαρόκο και το Κατάρ για να επηρεάζει τις αποφάσεις της ΕΕ.

Την ίδια ώρα φαίνεται τα παίρνει όλα επάνω του, να αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι τους στις Βρυξέλλες και στη βαλίτσα του πατέρα Καϊλή και αθωώνει εντελώς την Εύα Καϊλή, ζητώντας να την αφήσουν ελεύθερη.

Τζιόρτζι, ο διαχειριστής των χρημάτων

Ο δικηγόρος του Παντσέρι, Λοράν Κενς, σε ερώτηση της Le Soir απάντησε ότι δεν διαθέτει τέτοιες πληροφορίες. «Το μόνο που έχω να πω είναι ότι είναι ανυπόστατο, καθώς δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτό το έγγραφο το οποίο έχετε δει εσείς. Πρόκειται για παραβίαση του απορρήτου της διαδικασίας».

Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι φέρεται να κατέρρευσε μπροστά στους δικαστές των Βρυξελλών και να παραδέχθηκε ότι ενήργησε παράνομα δηλώνοντας μετανιωμένος, γράφει η La Reppublica.

«Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν είχα ανάγκη» ήταν οι λέξεις, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, που χρησιμοποίησε ο Τζιόρτζι για να επιβεβαιώσει την εμπλοκή του στο Qatargate.

Στην απολογία του ο Τζόρτζι φέρεται να υποστήριξε ότι ο ρόλος του στην «οργάνωση» ήταν να διαχειρίζεται τα μετρητά.

Σε ότι αφορά την σύζυγό του Εύα Καϊλή, όπως από χθες έγραφε η La Republica, προσπάθησε να την υπερασπιστεί, ενώ φέρεται να είπε στους δικαστές μετά την απολογία του «ελευθερώστε τη σύντροφό μου».

Πέρα από την Καϊλή ο Τζόρτζι φέρεται να αθώωσε και μια ακόμη ευρωβουλευτή, την Μαρί Αρένα της οποίας είχαν ερευνηθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο οι βοηθοί της.

Από την άλλη πλευρά ο Τζόρτζι ενέπλεξε δύο άλλους ευρωβουλευτές. Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα που επικαλούνται το ιταλικό και το βελγικό μέσο, ο Τζόρτζι κατέθεσε ότι υποπτεύεται άλλα δύο άτομα ότι έβαλαν στο χέρι χρήματα μέσω του Παντσέρι: τους Σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές Αντρέα Κοτσολίνο και τον Μαρκ Ταραμπελά (από το Βέλγιο), στο σπίτι του οποίου έγινε έρευνα από τη βελγική αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της La Repubblica με στοιχεία από τα δικόγραφα και την πρώτη κατάθεση του Τζόρτζι, ο Ιταλός φέρεται να είπε ότι «τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα» και να ξετύλιξε το κουβάρι για το πώ λειτουργούσε το όλο κύκλωμα.

 

Καϊλή: Δεν ήξερα για τα χρήματα, δεν θα γίνω Ιφιγένεια

Σήμερα το πρωί ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος επανέλαβε ότι η ευρωβουλευτής δεν έχει καμία σχέση και δεν είχε γνώση για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι τα χρήματα τα έφερε στο διαμέρισμα ο σύζυγός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ότι ο πατέρας της τα μετέφερε στον ιδιοκτήτη τους καθώς δεν υπήρχε άλλος για να το κάνει και ότι η τοποθέτησή της για το Κατάρ στο ευρωκοινοβούλιο ήταν απλά στη γραμμή της ΕΕ.

«Δεν φέρεται να έχει κάποια εμπλοκή με τα χρήματα που βρέθηκαν, εκτός από το ότι η ίδια ήταν στο σπίτι στο οποίο βρέθηκαν χρήματα. Η πολύμηνη παρακολούθηση δείχνει ότι δεν φέρεται να έχει σχέση με τα χρήματα ή ότι είχε ύποπτες συνομιλίες», υποστήριξε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή.

Ο κ. Δημητρακόπουλος υποστήριξε δε ότι παρακολουθούσαν επί μήνες την κυρία Καϊλή και ότι

«Ο σύντροφός της έφερε τα 600.000 ευρώ στο σπίτι»

Συμπλήρωσε ότι «τα χρήματα δεν είναι δικά της, ανήκουν σε πρόσωπο εκτός της οικογένειας της κυρίας Καϊλή και τα μετέφερε ο πατέρας της στο ξενοδοχείο για να τα παραλάβει ο πραγματικός κάτοχός τους. Τα χρήματα αυτά, τις 600.000 ευρώ, έπρεπε να τα παραδώσει ο σύντροφος της κ. Καϊλή στον πραγματικό κάτοχό τους. Ο σύντροφός της ήταν αυτός που έφερε τα χρήματα στο σπίτι».

«Η Εύα Καϊλή όταν αντιλήφθηκε τα χρήματα ρώτησε τι είναι και δεν πήρε πειστική απάντηση, και τότε ο πατέρας της τα πήρε για να τα πάει στον κάτοχό τους, τον πρόλαβε όμως η Αστυνομία. Αυτά είπε και ο πατέρας της στις Αρχές και τον άφησαν ελεύθερο», ισχυρίστηκε ο ποινικολόγος.

«Προηγήθηκε παρακολούθηση μηνών και δεν υπάρχει καταγραφή σε ηχητικό ντοκουμέντο ή σε κάμερα για την Εύα Καϊλή. Η βαλίτσα με τα χρήματα στο σπίτι της δεν έχει καμία σχέση με τις δηλώσεις για το Κατάρ».

«Όλες οι ενέργειες και πρωτοβουλίες της κυρίας Καϊλή ήταν με έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν υπήρχε προσωπική ατζέντα της κυρίας Καϊλή, όλα ήταν απόφαση πολιτική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν και όχι μόνο της Ευρωβουλής και της κυρίας Μετσόλα», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ακόμη, σχετικά με τον σύζυγό της, στον οποίο φέρεται πως επιρρίπτει κάθε ευθύνη η κυρία Καϊλή, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε πως «ο σύζυγός της επιβεβαιώνει όσα λέει η κ. Καϊλή για τα χρήματα. Όλα έγιναν εκείνες τις ώρες. Όταν τα είδε και δεν πήρε πειστική απάντηση για την προέλευσή τους, ζήτησε άμεσα να φύγουν από το σπίτι τα χρήματα. Ανέλαβε να είναι μεταφορέας ο πατέρας της, γιατί δεν υπήρχε κάποιος άλλος».