Εύα Καϊλή: Καθαιρείται από τη θέση της αντιπροέδρου της Ευρωβουλής -Μετσόλα: «Δεν θα κουκουλώσουμε τίποτα»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά την καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου.

Μετά τα όσα έχουν αποκαλυφθεί γύρω από το QatarGate, το Ευρωκοινοβούλιο δρομολογεί τις διεργασίες που πρέπει να «τρέξουν» για να καθαιρεθεί η Εύα Καϊλή από τη θέση της μιας εκ των 14 αντιπροέδρων.

Σε σχετικές ανακοινώσεις για την υπόθεση «QatarGate», στην οποία εμπλέκεται και η Εύα Καϊλή, προχώρησε η Ρομπέρτα Μετσόλα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Μετσόλα επιβεβαιώνει ότι έχει κινήσει διαδικασίες για να τερματιστεί η θητεία της Εύας Καϊλή ως αντιπροέδρου.

«Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου, θα συνεχίσουμε να βοηθι9ύμε τις Αρχές, η διαφθορά δεν μπορεί να πληρώσει και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την πάταξη της. Δεν είναι θέμα αριστεράς ή δεξιάς, είναι θέμα σωστού ή λάθους. Θα πολεμήσουμε τη διαφθορά είναι δοκιμασία για τις αρχές μας, θα το αντιμετωπίσουμε μετωπικά, δεν θα κουκουλώσουμε τίποτα, θα ξεκινήσουμε εσωτερική έρευνα».

Το πρώτο βήμα έγινε το βράδυ του Σαββάτου (10/12), όταν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, γνωστοποίησε ότι παύει την ευρωβουλευτή από τα καθήκοντά της ως αντιπροέδρου.

Εύα Καϊλή: Τρέχουν με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες για την καθαίρεση της Εύας Καϊλή

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, το βράδυ της Δευτέρας (12/12) η κυρία Μετσόλα θα έχει ενημερωτική συνάντηση με τους προέδρους των επτά πολιτικών ομάδων και νωρίς το πρωί της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου θα γίνει η Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου να αποφασιστεί -κατόπιν ψηφοφορίας- η παραπομπή της πρότασης πρόωρης λήξης της θητείας της Εύας Καϊλή από αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 21 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του προέδρου, ενός αντιπροέδρου, ενός κοσμήτορα, ενός προέδρου ή αντιπροέδρου Επιτροπής, ενός προέδρου ή αντιπροέδρου Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα.

Το Κοινοβούλιο αποφασίζει για την πρόταση αυτή με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που το απαρτίζουν».

Για να καθαιρεθεί η Εύα Καϊλή, χρειάζεται πρώτα να συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων με πλειοψηφία 60% και να εγκριθεί από την Ολομέλεια με τα 2/3.

Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι, εφόσον υπάρχει απαρτία στη Διάσκεψη των Προέδρων, θα πρέπει η πρόταση να περάσει με 5 ψήφους, από τους 9 συμμετέχοντες, καθώς ψηφίζουν μόνον οι 8 εξ αυτών. Ακολούθως θα οριστεί η ψηφοφορία στην Ολομέλεια.