Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ- Τι προβλέπει για τα κακόβουλα λογισμικά

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ και τα κακόβουλα λογισμικά. «Ναι» επι της αρχής είπαν 156 βουλευτές της ΝΔ, «όχι» 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης, σε σύνολο 298 βουλευτών που ψήφισαν.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, στο άρθρο 48 του επίμαχου νομοσχεδίου, μέχρι τον διορισμό νέων υποδιοικητών, την αρμοδιότητά τους θα ασκεί ο διοικητής της ΕΥΠ.

Διοικητής ορίζεται πρόσωπο προερχόμενο από το διπλωματικό σώμα ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός, ενώ υποδιοικητές μπορεί να είναι κάποιοι από τους ανωτέρω, καθώς και υπάλληλοι και λειτουργοί του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Επιπλέον, ο αριθμός των υποδιοικητών περιορίζεται σε δύο, από τρεις που είναι σήμερα.

Με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου που ποινικοποιεί τη διακίνηση παράνομων συσκευών και λογισμικών παρακολούθησης, η λίστα των απαγορευμένων συσκευών δεν θα καθορίζεται από τον διοικητή της ΕΥΠ ανά εξάμηνο, αλλά κάθε λογισμικό ή συσκευή που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη του αδικήματος του άρθρου 370Α του ΠΚ θα εμπίπτει στην αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος.