Στην Αλβανία ο Μητσοτάκης: Ματαιώθηκε λόγω κακοκαιρίας το ταξίδι στη Χειμάρρα, συνάντηση απόψε με Ράμα

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις Αθήνας και Τιράνων για παραπομπή της οριοθέτησης ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Επί τάπητος το θέμα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ράμα σήμερα στα Τίρανα, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων.

Η περιοδεία του πρωθυπουργού στα χωριά της μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη ανεβλήθη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού «Επειδή λόγω καιρικών συνθηκών δεν είναι δυνατή η πτήση ελικοπτέρων, η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, μετατίθεται και θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο διάστημα».

Ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στα Τίρανα για να μετάσχει στις εργασίες της Συνόδου, η οποία είναι η πρώτη που πραγματοποιείται σε μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής συνδράμοντας στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για την επιτάχυνση της διαδικασίας, την ώρα που και οι Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται πλέον ότι πρέπει να ανακοπεί άμεσα η ρωσική και μουσουλμανική επιρροή στις χώρες της περιοχής.

Προστασία της εθνικής μειονότητας και οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

Ο δρόμος για την Αλβανία περνά μέσα από την επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα που προτάσσει την προστασία της εθνικής μειονότητας και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η Αθήνα είναι προφανές ότι επιδιώκει την ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια καθώς θα περιοριστεί και η τουρκική διείσδυση. Την τελευταία δεκαετία η Άγκυρα μέσω της χρηματοδότησης υποδομών σε αυτές τις χώρες έχει αυξήσει το αποτύπωμα της και επιχειρεί να επηρεάσει την πολιτική κατάσταση. Άλλωστε, η υπαναχώρηση της Αλβανίας το 2009 από την Συμφωνία με την Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες είχε γίνει μετά από παρέμβαση της Τουρκίας, όπως είχε επισήμως καταγγελθεί στη Βουλή της χώρας.

Με πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες ο σκόπελος ξεπεράστηκε και επετεύχθη πολιτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η διαδικασία έκτοτε έχει παγώσει καθώς ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι τεχνικές συζητήσεις για την σύνταξη του συνυποσχετικού παραπομπής. Το θέμα θα συζητήσει ο κ. Μητσοτάκης με τον Έντι Ράμα, ενώ τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που είχε ανάλογες συζητήσεις με την Αλβανή ομόλογο του την Παρασκευή στην Αθήνα.

Μήνυμα προς τη Τουρκία

Η υπογραφή του απαραίτητου συνυποσχετικού με τα Τίρανα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία θα αποτελέσει και ένα ισχυρό πολιτικό και διπλωματικό μήνυμα προς την Τουρκία καθώς η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, εφαρμόζοντας στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο. Η ελληνική πλευρά δείχνει έμπρακτα ότι ο διάλογος και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών μεταξύ γειτονικών χωρών εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τι είχε προγραμματιστεί με μέλη της μειονότητας

Την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης ήταν να επισκεφθεί τα χωριά της μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο, να συναντηθεί και να μιλήσει με τα μέλη της ελληνικής μειονότητας και τους κατοίκους και να δηλώσει τη στήριξη του ελληνικού Κράτους. Η βελτίωση των συνθηκών ζωής σε αυτά και η ευημερία της μειονότητας είναι απαραίτητη για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοαλβανικών σχέσεων, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά και τη Δερβιτσάνη, όπου θα βρισκόταν για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός από τον Ιανουάριο του 1991 και την τότε επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.