Μεγάλη μάχη για την Α' Αθηνών - Απώλεια έδρας λόγω απογραφής - Τα ονόματα στο τραπέζι της ΝΔ

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της κατάρτισης των ψηφοδελτίων σε όλη τη χώρα βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία προκειμένου οι υποψήφιοι να έχουν το χρόνο να «τρέξουν» για την υποψηφιότητα τους καθώς η ώρα της κάλπης πλησιάζει.

Η ομάδα που έχει αναλάβει να βρει τα κατάλληλα πρόσωπα σε κάθε περιφέρεια και να ξεσκονίσει τα βιογραφικά όσων έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να βρίσκονται στις λίστες του κόμματος είναι ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος και ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης. Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό το σύνολο της δουλειάς που έχουν κάνει και αυτός να λάβει τις τελικές αποφάσεις με την μόνη εκκρεμότητα που θα παραμείνει μέχρι την τελευταία στιγμή να είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, με την ευθύνη της κατάρτισης του να είναι αποκλειστική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη.

Το «κάστρο» της Α’ Αθηνών χάνει μία έδρα λόγω απογραφής

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Α’ Αθήνας που αποτελεί ένα από τα κάστρα της ΝΔ, η οποία, όμως, λόγω της πρόσφατης απογραφής αναμένεται να χάσει μία έδρα, ενώ έχει ειδικό βάρος ως προς την μάχη της πρωτιάς μεταξύ των υποψηφίων. Το 2019 το κυβερνών κόμμα είχε συγκεντρώσει το 42,32% των ψήφων έναντι 31,29% του ΣΥΡΙΖΑ και είχε εκλέξει 6 βουλευτές: Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλη Κικίλια, Θάνο Πλεύρη, Νικήτα Κακλαμάνη, Άγγελο Συρίγο, Κωνσταντίνο Μπογδάνο και Φωτεινή Πιπιλή, με τον κ. Μπογδάνο να έχει πλέον διαγραφεί και να τραβά τον δικό του δρόμο. Όλοι οι υπόλοιποι θα είναι ξανά υποψήφιοι.

«Κλειδί» ο Κυριάκος Πιερρακάκης – Στα υπόψιν ο Αβραμόπουλος

Αν το σενάριο με την μείωση των εδρών λόγω της απογραφής επιβεβαιωθεί οι έξι βουλευτές που εκλέγει η ΝΔ αναμένεται να γίνουν πέντε, κάτι που θα επιφέρει μια σκληρή μάχη για το ποιοι θα είναι στη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του 2023. Την τράπουλα ανακατεύει πολύ η υποψηφιότητα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Πιερρακάκη που θεωρείται κλειδωμένη, παρά τις διάφορες συζητήσεις που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα για παραμονή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή μη υποψηφιότητας στην Α Αθήνας. Για πολλούς η εκλογή του θεωρείται δεδομένη και μπορεί να επηρεάσει την μάχη της πρωτιάς που αναμένεται να δώσουν με αμφίρροπο αποτέλεσμα η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας. Ένα ακόμα όνομα που «παίζει» δυνατά για υποψηφιότητα στην Α’ Αθήνας είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος φέρεται να ζυγίζει αυτή τη στιγμή τις επιλογές του.

Υποψήφια θα είναι η αντιδήμαρχος Αθηναίων Άννα Ροκοφύλλου, της οποίας η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο ανακοινώθηκε το καλοκαίρι ύστερα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Από το δήμο της Αθήνας στη Βουλή φιλοδοξεί να μεταπηδήσει και έτερος αντιδήμαρχος, ο Χρήστος Τεντόμας. Υποψήφιοι αναμένεται να είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Δημήτρης Σκουτέλης, η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά και ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γιώργος Δημόπουλος.