Στο μυαλό του Κυριάκου: Στρατηγική επίθεσης για να γυρίσει το παιχνίδι

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των υποκλοπών έχουν βάλει φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση ενώ προκαλούν ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ, με υπουργούς, βουλευτές και στελέχη να κρατάνε μουδιασμένα αποστάσεις και τον πρωθυπουργό να μελετά την επόμενη κίνηση στη σκακιέρα

Της εφημερίδας ActionPress

Τον διπλό κίνδυνο να βρεθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό προεκλογικό σκηνικό από αυτό που υπολόγιζε, με τον ίδιο να έχει απωλέσει κρίσιμο πολιτικό κεφάλαιο, αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των υποκλοπών έχουν βάλει φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση ενώ προκαλούν ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος προβληματίζονται για τις εξελίξεις, ενώ εμφανίζονται διστακτικοί να υπερασπιστούν την κυβέρνηση, καθώς η φημολογία επιμένει ότι θα ακολουθήσουν νέες  αποκαλύψεις και ενδεχομένως να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Στα πηγαδάκια των βουλευτών επικρατεί αμηχανία και αρκετοί πιστεύουν ότι οι κάλπες έρχονται πιο κοντά. Την ίδια ώρα προκαλεί ανακούφιση στο Μαξίμου η δήλωση του δικηγόρου του Κώστα Βαξεβάνη ότι δεν μπορούν να βρεθούν πλέον στοιχεία που να δένουν τις παρακολουθήσεις με τα κακόβουλα λογισμικά, γεγονός που δίνει επικοινωνιακά όπλα στην κυβέρνηση να μιλάει για σκευωρία και πόλεμο λάσπης που στήθηκε στην Κουμουνδούρου.

Πότε θα γίνουν οι εκλογές;

Ο μεγαλύτερος γρίφος που απασχολεί τους υπουργούς είναι πότε θα γίνουν οι εκλογές. Το θέμα των παρακολουθήσεων προκαλεί τοξική ατμόσφαιρα για την κυβέρνηση επί τρεις μήνες τώρα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλει το Μαξίμου να αλλάξει η ατζέντα της δημόσιας συζήτησης. Στον Κυριάκο Μητσοτάκη φθάνουν δύο ειδών εισηγήσεις, καθώς ορισμένοι πιστεύουν ότι πρέπει να προκηρύξει άμεσα εκλογές, παρά το αναμενόμενα μεγάλο πολιτικό κόστος, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι είναι καλύτερα να περιμένει να κατακάτσει ο κουρνιαχτός και να φανεί καλύτερα το κυβερνητικό έργο.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πρόσωπα που βρίσκονται κοντά του, ακούει και τις δύο απόψεις, αλλά δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Είναι σίγουρο ότι «μετράει» την κατάσταση, μελετάει τα δημοσκοπικά ευρήματα που συνεχίζουν να τον ευνοούν, αλλά δεν αποκαλύπτει στους συνομιλητές του τι σκέπτεται. Κάποιοι που πιστεύουν ότι τον ψυχολογούν καλύτερα, στοιχηματίζουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πάει σε εκλογές συρόμενος και πιεζόμενος από τη συγκυρία και γι’ αυτό θα τις προκηρύξει τότε που τις προανήγγειλε, δηλαδή την άνοιξη του 2023.

Πληθαίνουν τα στελέχη που «αισθάνονται άβολα»

Ομως ο Κ. Μητσοτάκης είναι πρακτικός και μεθοδικός άνθρωπος. Ξέρει ότι το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι βαρύ. Ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να εργαστούν σε αυτό το κλίμα, κάποιοι ίσως και να κάνουν λευκή απεργία επειδή οι αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων, πραγματικές ή κατασκευασμένες, τους ενοχλούν βαθιά. Η πιο ήπια φράση που ακούει όποιος συνομιλεί μαζί τους είναι «αισθάνομαι άβολα». Ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται στις λίστες με τα υπό παρακολούθηση πρόσωπα.

Κανένας δεν θα αμφισβητήσει ευθέως τον κ. Μητσοτάκη, ούτε ασφαλώς ο Νίκος Δένδιας – παρά τα συνεχή δημοσιεύματα των φιλο-Συριζαϊκών μέσων ενημέρωσης ότι έχει υποβάλλει την παραίτηση του και θέτει όρους για την παραμονή του στην κυβέρνηση – γιατί κανένας δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση. Ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε δήλωση υποστήριξης του πρωθυπουργού, την οποία κάποιοι χαρακτήρισαν «διφορούμενη», αλλά σύμφωνα με συνεργάτες του ήταν απόλυτα ειλικρινής.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί χολωμένοι δεξιοί: Είτε επειδή δεν μπήκαν στην κυβέρνηση, είτε γιατί δεν μπόρεσαν να κάνουν τα ρουσφέτια που φαντάζονταν, είτε επειδή δεν μπορούν να καταπιούν με τίποτα την «ποταμοποίηση» της ΝΔ, όπως ονομάζουν την υπουργοποίηση προσώπων από την Κεντροαριστερά ή ακόμα και κάποιες δραστηριότητες του Κ.. Μητσοτάκη, όπως π.χ. η ποδηλασία. Σε αυτό το κλίμα έγινε στόχος  ακόμα και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο πιο επιτυχημένος και προβεβλημένος υπουργός της κυβέρνησης, προκειμένου να ακυρωθεί ένα δυνατό προεκλογικό όπλο του Μητσοτάκη.

Ενέργεια και θεσμικό φρένο σε κακόβουλα λογισμικά

Στην απόφαση του πρωθυπουργού προφανώς θα βαρύνει και η οικονομία. Ο  ίδιος όρισε ως εθνικό στόχο την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας στο τέλος του έτους, που θα απελευθέρωνε οριστικά τη χώρα από τον βρόγχο της μνημονιακής εποχής και θα διευκόλυνε τις επενδύσεις από ιδιώτες αλλά και από θεσμικούς επενδυτές. Ο εκλογικός κίνδυνος μάλλον απομακρύνει αυτόν τον στόχο, σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις μεγάλων οίκων.

Για πόσο μπορεί να σέρνεται η χώρα στον βούρκο και με τι συνέπειες για την επόμενη κυβέρνηση, ακόμα και αν είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ; Στο Μαξίμου έχουν επενδύσει σε δύο πρωτοβουλίες για να βγουν από τη δίνη του Predator. Στις έρευνες για υδρογονάνθρακες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης από τον ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil, οι οποίες έχουν και γεωπολιτική διάσταση, καθώς η περιοχή των ερευνών γειτνιάζει με τα όρια του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, το οποίο η Ελλάδα θέλει να κηρυχθεί παράνομο. Και στο αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και για την εμπορία και χρήση κακόβουλων λογισμικών στην χώρα μας.

Θολή η ατζέντα των παρακολουθήσεων

Οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες δεν κέντρισαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Αντιθέτως, οι παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων προκαλούν σφοδρή πολιτική σύγκρουση. Το πρόβλημα για το Μαξίμου όμως δεν είναι οι μύδροι που εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ότι έχασε τον έλεγχο της ατζέντας. Δεν ξέρουν ποιός κάνει τις διαρροές και τι είδους υλικό υπάρχει (αν υπάρχει) καθώς και σε ποια χέρια. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να χαραχθεί αποτελεσματική στρατηγική για αυτή την υπόθεση που απειλεί να κλονίσει την κυβέρνηση. Ακόμα και αν ο Γιάννης Ματζουράνης, δικηγόρος του εκδότη της εφημερίδας Documento Κώστα Βαξεβάνη παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τις λίστες των παρακολουθήσεων παρά μόνο μάρτυρες έτοιμοι να καταθέσουν υπό καθεστώς προστασίας –  δηλώσεις που ξύπνησαν μνήμες Novartis.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση επικαλείται τη δικαιοσύνη που διερευνά την υπόθεση, επιχειρεί να διαχωρίσει τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ από το παράνομο Predator και κατέθεσε για διαβούλευση το πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι Διοικητής της ΕΥΠ μπορεί να ορίζεται μόνο διπλωμάτης η απόστρατος ανώτατος αξιωματικός, καθιερώνεται ειδική διαδικασία για την άρση απορρήτου των πολιτικών προσώπων με αυστηρά φίλτρα και με την άδεια του Προέδρου της Βουλής και την συμφωνία δύο εισαγγελέων και αναβαθμίζεται σε κακούργημα με ποινή φυλάκισης έως 10 έτη η χρήση κακόβουλων λογισμικών.

Ευρεία αποδοχή με «αγκάθι» τα 3 χρόνια

Οι αλλαγές αυτές, όπως φαίνεται, βρίσκουν ευρύτερη συναίνεση, με εξαίρεση την πρόβλεψη ότι ο πολίτης μπορεί να λαμβάνει γνώση ότι έχει γίνει άρση του απορρήτου του τηλεφώνου του για λόγους εθνικής ασφάλειας μετά από παρέλευση τριών ετών από την λήξη της άρσης, η οποία μετατρέπεται σε αγκάθι για την κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται πλέον καθαρά προεκλογικά, όπως φάνηκε από την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Τα «εξωθεσμικά κέντρα που δείχνουν τα δόντια τους» στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της ΝΔ που «δεν μασάνε», ο ΣΥΡΙΖΑ που «επιχειρεί να πυροδοτήσει ένα τοξικό πολιτικό κλίμα», ήταν μερικές από τις χαρακτηριστικές αναφορές του Πρωθυπουργού που θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι μέσω υποκλοπών επιχειρείται μια προσπάθεια να πληγεί η κυβέρνηση όπως και λίγο πριν τις εκλογές του 2019 με την υπόθεση Novartis.

Ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε ξανά τα διλήμματα των εκλογών: «Θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω» και «Μητσοτάκης επικεφαλής κυβέρνησης ΝΔ ή Τσίπρας επικεφαλής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα άφησε αιχμές για τη λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού Pegasus επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ και για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, πριν τις εκλογές του 2019, που μετέτρεπε από κακούργημα σε πλημμέλημα το αδίκημα της εμπορίας και της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης. «Γιατί; Γιατί; Ποιους ήθελε να προστατεύσει ετεροχρονισμένα; Και σε ποιους άνοιγε το δρόμο για να συνεχίσουν τη δράση τους;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής αντεπίθεσης απέναντι στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ.