Μητσοτάκης: «Πάνω από 7% η αύξηση των συντάξεων από το 2023»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε ομιλία στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων.

«Θα μιλήσω λίγο πιο προσωπικά και λίγο πιο πολιτικά», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του. Συνέχισε περιγράφοντας πως είχε ανακοινώσει την απόφασή του να αναθέσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας στον Κωστή Χατζηδάκη: «Όταν κάλεσα τον Κωστή Χατζηδάκη να αναλάβει, υπήρξε παύση στο τηλέφωνο. Μου είπε βεβαίως, να πάω στο Εργασίας, του είπα, καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι, αλλά από τις δυσκολίες δεν κινδυνεύεις να σου πέσουν και τα μαλλιά είσαι ασφαλής σ’ αυτό τον τομέα. Σήμερα, δικαιώθηκα γι’ αυτή την επιλογή και πρέπει να ευχαριστήσω όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και όσους υποστήριξαν αυτή την πρωτοβουλία, είπε.

Είχαν προηγηθεί ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης που επισήμανε ότι υλοποιήθηκαν πολιτικές «έξω από το κουτί», ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε πως όσα έγιναν για την απονομή των εκκρεμών συντάξεων αποτελούν παράδειγμα δημόσιου μάνατζμεντ.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, «το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Τέτοιο μπορεί να υπάρχει αν υποστηρίζουμε ή δεν υποστηρίζουμε την έννοια του ανακεφαλαιωτικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να έχουμε γρήγορη απονομή συντάξεων. Παραλάβαμε το 2019 ένα τεράστιο πρόβλημα, είχαμε έναν πρόχειρο ΕΦΚΑ που ήταν στα χαρτιά. Τρία συμπεράσματα:

1.Το Δημόσιο μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να υλοποιεί ταχύτερα δημόσιες λειτουργίες.

2.Δεν  μπορούμε να πάμε πουθενά χωρίς τη χρήση τεχνολογίας.

3.Μπορούμε να προχωράμε σε αλλαγές του τρόπου που λειτουργεί ο σκληρός πυρήνας του κράτους για να αλλάξουμε συμπεριφορές και να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Στον ΕΦΚΑ έβλεπα έναν πιλότο, ένα μοντέλο που μπορούμε να εφαρμόσουμε και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς. Μέσα από την αξιοποίηση εργαλείων αξιολόγησης μπορεί να είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καλύτεροι. Αλλάζει, δεν είναι μόνο στον πατριωτισμό των υπαλλήλων που μπορούμε να υπολογίσουμε. Αλλάζει το μοντέλο, δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να ανταγωνίζονται ιδιωτικές. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Είχαμε υποτιμήσει την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος που διαχειριστήκατε. Καταφέρατε σε 22 μήνες να εκδώσετε πάνω από 470.000 συντάξεις. Ένας στους 6 συνταξιούχους στη χώρα μας έχει πάρει τη σύνταξή του μέσα στους τελευταίους 22 μήνες. Μπορούμε να εκδίδουμε συντάξεις μέσα σε δύο μήνες, όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Το κράτος δεν άκουγε τους πιο αδύναμους, δεν είχε ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του. Η πολιτική που υλοποιούμε έχει κοινωνικό πρόσημο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επικείμενες αυξήσεις των συντάξεων που θα είναι πάνω από 7% το 2023.