Κομματικοί «Πουαρό» κάνουν φύλλο και φτερό πολιτικούς αντιπάλους

Από τον Μιχάλη Καρχιμάκη και το Νίκο Νικολόπουλο στον Πολάκη, τον Μυλωνάκη, τον Ρωμανό και τις ομάδες που αναζητούν… ίχνη στο διαδίκτυο για να βγάλουν στη φόρα τα «άπλυτα» των πολιτικών αντιπάλων.

Της εφημερίδας ActionPress

Για δεκαετίες στην πολιτική ζωή της Ελλάδας «καριέρα» ιδιόμορφων ντετέκτιβ -ερευνητών έχουν κάνει με επιτυχία αρκετοί πολιτικοί οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι στο να εντοπίζουν τα «μελανά και θολά» σημεία στην πορεία στελεχών των αντίπαλων κομμάτων, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει το δικό τους κόμμα ως ηθικό πλεονέκτημα. Οι Έλληνες Πουαρό της πολιτικής ζωής του τόπου αναζητούν να ξεσκεπάσουν «εγκλήματα» άλλου τύπου, που αφορούν μικρά και μεγάλα σκάνδαλα, με στόχο να πλήξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Οι σύγχρονοι Πουαρό έχουν φορέσει το μανδύα της πολιτικής τεκμηρίωσης.

Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και εσχάτως και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποκτήσει κατά καιρούς τους δικούς τους Πουαρό, που έγραψαν ο καθένας την ιστορία τους. Και επειδή μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών φαίνεται πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία «επιστρατεύουν» τους ντετέκτιβ τους, για να ανακαλύψουν έργα και ημέρες των πολιτικών τους αντιπάλων. Η υπόθεση Πάτση, ξύπνησε ανακλαστικά στα κομματικά γραφεία και οι «στρατοί» έχουν σηκώσει τα μανίκια, σε έναν πόλεμο που μόλις ξεκίνησε. Το υλικό αποδεικνύεται άφθονο.

Η περιβόητη πλέον «Διαύγεια» που ξεσκονίζουν τα κομματικά επιτελεία, έργο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με στόχο τη διαφάνεια, μετατράπηκε σε «εργαλειοθήκη» για να ανακαλύπτονται σκάνδαλα, αναθέσεις και πολιτικά μυστήρια.

Οι πρωτοπόροι

Οι παλαιότεροι θυμούνται τρία πρόσωπα που το καθένα στην εποχή του, είχε παίξει αντίστοιχους ρόλους. Στην εποχή του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Κώστας Λαλιώτης και ο Μιχάλης Καρχιμάκης.

Ο πρώτος πέρασε στην ιστορία με το «περίπτερο» των εφημερίδων που είχε στήσει με στόχο την αποδόμηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο δεύτερος έμεινε γνωστός για τους «φακέλους» με σκάνδαλα, με στοιχεία που συγκέντρωνε από τις τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως για τις άκρες στο κράτος που είχε το πανίσχυρο συνδικαλιστικό κίνημα και οι «κλαδικές» του κόμματος.

Όπως μας έλεγαν πηγές που ήξεραν πρόσωπα και πράγματα, ο Μιχάλης Καρχιμάκης είχε γίνει μύθος στο ΠΑΣΟΚ για το δίκτυο με 1000 στελέχη που είχε στήσει σε ολόκληρη την Ελλάδα τα οποία τον τροφοδοτούσαν με υλικό από όλη τη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι είχε αναλάβει το ρόλο της τεκμηρίωσης σε δυο περιόδους.

Η πρώτη περίοδος αφορούσε το 1990-93 επί Ανδρέα Παπανδρέου στην οποία η κύρια προσφορά του ήταν να βρει στοιχεία για την υπόθεση Κοσκωτά. Μάλιστα συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου της εποχής έλεγαν ότι έπαιξε κομβικό ρόλο από πλευράς πληροφοριών και εγγράφων (μέχρι και επιταγή που είχε δοθεί σε μάρτυρα κατηγορίας είχε βρει) βοηθώντας στην αθώωση του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Παπανδρέου τον πήρε στη συνέχεια σύμβουλό του στο Μαξίμου.

Η δεύτερη περίοδος που ο Καρχιμάκης έπαιξε τον ρόλο του πολιτικού Πουαρό ήταν το 2004-2009. Τότε που συγκέντρωνε φακέλους για τις υποθέσεις των δομημένων ομολόγων και άλλων που βοήθησαν το ΠΑΣΟΚ να πλήξει την κυβέρνηση Καραμανλή.

Στη ΝΔ τον ρόλο Καρχιμάκη, είχε παίξει για πολλά χρόνια ο Νίκος Νικολόπουλος. Ο τότε βουλευτής της ΝΔ είχε δημιουργήσει το γραφείο τεκμηρίωσης και τροφοδοτούσε τόσο το γραφείο του τότε προέδρου της ΝΔ Κώστα Μητσοτάκη, όσο και τα Μέσα Ενημέρωσης με σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και διώξεις που γίνονταν τότε σε στελέχη και οπαδούς της ΝΔ σε εργασιακούς χώρους.

Το εντυπωσιακό της εποχής ήταν ότι τότε, στα γραφεία τους τόσο ο Καρχιμάκης, όσο και ο Νικολόπουλος είχαν δεκάδες κούτες με χαρτιά και φακέλους για υπαρκτά και ανύπαρκτα σκάνδαλα, που τροφοδοτούσαν τους δημοσιογράφους, αλλά και τους βουλευτές για ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο, δημιουργώντας κλίμα αποκαλύψεων.

Νέα γενιά «ντετέκτιβ»

Η εποχή της Διαύγειας το 2010, άλλαξε το σκηνικό ακόμη και στη δουλειά των… ερευνητών των κομμάτων.

Το ψηφιακό πέρασμα στη νέα εποχή δημιούργησε έναν «θησαυρό» για τα κομματικά επιτελεία (και τους δημοσιογράφους) αρκεί να είχαν το ενδιαφέρον να τον ψάξουν.

Ο πρώτος που ξεκίνησε το ψάξιμο στη Διαύγεια ήταν ο σημερινός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης. Με μεθοδικό τρόπο και κάτω από το «ραντάρ» ήταν εκείνος που ως στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με μια ομάδα νέων ανθρώπων, στην κυριολεξία «σάρωσε» τη Διαύγεια και έστησε έναν μηχανισμό ώστε να εντοπίσει τα σκάνδαλα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Πολλές από τις αποκαλύψεις της εποχής που αποδόμησαν τον τότε κυβερνητικό σχηματισμό και το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς ήταν «δουλειά» του Μυλωνάκη.

Οι «φάκελοι» με θέματα βοήθησαν κατά πολύ τον σημερινό πρωθυπουργό, (αλλά προγενέστερα και τον Αντώνη Σαμαρά) να κερδίσει τις εκλογές ενώ η «Διαύγεια» είχε αποδειχτεί το ισχυρό χαρτί της ΝΔ. Εντοπίζονταν απευθείας αναθέσεις της εποχής και την κατάλληλη στιγμή διοχετεύονταν από το γραφείο του προέδρου της ΝΔ τόσο σε ΜΜΕ όσο και σε βουλευτές.

Στη «φαρέτρα» των κομμάτων έχει προστεθεί το διαδίκτυο. Η ομάδα που είχε δημιουργηθεί από τη ΝΔ και με τη συμμετοχή του Θοδωρή Λιβάνιου (υφυπουργού σήμερα) έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επικράτηση της ΝΔ στον κόσμο των social media.

Σήμερα το ρόλο της τεκμηρίωσης έχει αναλάβει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός, με τη βοήθεια των έμπειρων πλέον Γ. Μυλωνάκη, Θ. Λιβάνιου και άλλων στελεχών, που δεν θέλουν να εκτεθούν προς τα έξω. Μια ομάδα χάκερς σκανάρουν τόσο τη Διαύγεια της εποχής ΣΥΡΙΖΑ για να «φρεσκάρουν» την μνήμη των πολιτών, τα «πόθεν έσχες» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και φτιάχνουν τους δικούς τους «φακέλους» με υποθέσεις, ώστε να αξιοποιηθούν στην μάχη προς τις εκλογές. Οι αποδελτιώσεις είναι σε σχεδόν καθημερινή βάση, όπως και η έρευνα για ανθρώπους και καταστάσεις. Το διαδίκτυο, όπως μας τόνισαν, είναι «θησαυρός» και οι γαλάζιοι Πουαρό το αξιοποιούν με κάθε τρόπο.

Η επιτυχία της υπόθεσης Πάτση, έδωσε φτερά στον ΣΥΡΙΖΑ, που ανακάλυψε εσχάτως τη Διαύγεια. Εκεί έχουν δημιουργηθεί δύο ομάδες. Η μια έχει έδρα τον Παύλο Πολάκη και τους συνεργάτες του. Ψάχνουν υποθέσεις και πρόσωπα, σκανάρουν τους βουλευτές της ΝΔ και συγγενικούς δεσμούς. Αναζητούν τα πρόσωπα από εταιρείες από το ΓΕΜΗ, αλλά και τοπικά site που κατά καιρούς βγάζουν σκάνδαλα της περιφέρειας. Δημιουργούν φακέλους τεκμηρίωσης θεμάτων και προσώπων, και την κατάλληλη στιγμή διαρρέουν τόσο σε φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ media, τα στοιχεία που στη συνέχεια γίνονται υλικό για ερωτήσεις στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Όπως μας έλεγαν, η υπόθεση Πάτση ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Μια ακόμη ομάδα, δημιουργήθηκε και στην Κουμουνδούρου, ώστε να έχει εικόνα και ενημέρωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Στην ομάδα έχουν ενταχθεί και αμερικανοί σύμβουλοι, ειδικοί σε θέματα επικοινωνίας.

Δεν είναι συμπτωματικό ότι πολλές από τις επίκαιρες ερωτήσεις που καταθέτει ο Αλέξης Τσίπρας προς τον κ. Μητσοτάκη βασίζονται σε στοιχεία που έχουν συλλέξει αυτές οι ομάδες.

Το βέβαιο είναι ότι «γαλάζιοι» και «κόκκινοι» Πουαρό, στρίβουν τα …μουστάκια τους, γράφοντας το σύγχρονο πολιτικό μυθιστόρημα ή τη σύγχρονη πολιτική ιστορία. Ο χρόνος θα δείξει. Πάντως αμφότεροι μας προετοίμασαν για έναν «πόλεμο» διαρκείας μέχρι τις κάλπες. Διότι ως γνωστόν τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει. Είτε πραγματικό, είτε πολιτικό…