Συνάντηση Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του - Δεν μας πτοεί ο τουρκικός παραλογισμός, δήλωσε

«Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζει και ο παραλογισμός έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ τόνισε πως «η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός της Κύπρου, στην προσπάθεια για αποφυγή νέων τετελεσμένων».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η τουρκική προκλητικότητα «δεν πτοεί την Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να υπερασπίζεται το δίκαιο των θέσεων μας και να προβάλλει διεθνώς το παράλογο και το παράνομο των τουρκικών αξιώσεων».

«Οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση από πλευράς Τουρκίας ή προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Κύπρο, θα πρέπει να επιφέρει ευρωπαϊκή αντίδραση», τόνισε.

Σημείωσε δε πως μέσα σε δέκα ημέρες θα έχει δέκα υπουργικές συναντήσεις και πως σε όλους τους ομολόγους του εξηγεί ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά την τουρκική συμπεριφορά παραμένουν εν ισχύ.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «συνεχίζουμε την αμέριστη στήριξη μας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μιας λύσης συμβατής με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, μια λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας» και προσέθεσε:

«Η επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο αυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας. Έχει ιδιαίτερη σημασία να το επαναλάβουμε ενόψει της θλιβερής επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους».

«Παρακολουθούμε τις προσπάθειες της Τουρκίας για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους διεθνώς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το καθεστώς των Βαρωσίων είναι ξεκάθαρες. Δεν επιδέχονται ερμηνεία, πόσο μάλλον διασταλτική ερμηνεία».

Για το επεισόδιο στη Σμύρνη με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, είπε: «Είμαι υποχρεωμένος εδώ να κάνω αναφορά στο απαράδεκτο και καταδικαστέο της απαγόρευσης εισόδου και της κράτησης για δυο ώρες του Απόστολου Τζιτζικωστα στη Σμύρνη. Αυτή η πράξη δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκιας. Ήταν εκεί ως προεδρεύων ευρωπαϊκού οργάνου. Υπήρξε καταδίκη αυτής της συμπεριφοράς και από Τούρκους αξιωματούχους».

Για τη συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου, ο κ. Δένδιας ασχολίασε πως «αποτελεί παράδειγμα για το πώς λύνονται οι διάφορες μεταξύ δύο κρατών που το ένα δεν αναγνωρίζει το άλλο».

Για το τουρκολιβυικό μνημόνιο, ανέφερε: «Υπάρχουν και αρνητικές εξελίξεις. Αναφέρομαι στο νέο τουρκολιβυκο μνημόνιο, που είναι αντίθετο από τον Οδικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και είναι κάτι που καταδικάστηκε βεβαίως και από τα Ηνωμένα Έθνη και από ΕΕ, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία».