Προκαλεί η Τουρκία: Ακταιωροί και ιστιοφόρα παραβίασαν τα χωρικά ύδατα

Σε μια ακραία πρόκληση προχώρησε η Τουρκία, καθώς τουλάχιστον 10 ακταιωροί και ιστιοφόρα σκάφη παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα το Σάββατο (29/10).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, τουρκικές ακταιωροί και ιστιοφόρα με υψωμένες τουρκικές σημαίες έφθασαν μέχρι το Καστελόριζο. Τα τουρκικά σκάφη συνέχισαν να πλέουν προκλητικά μέσα στον κόλπο του ελληνικού νησιού για αρκετά λεπτά.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Σάββατο (29/10), η Τουρκία γιορτάζει τη «Γιορτή της Δημοκρατίας».

Οι τουρκικές προκλήσεις έρχονται μία ημέρα μετά την επέτειο της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της παρέλασης, έκαναν την εμφάνισή τους τα νέα αποκτήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα μαχητικά Rafale και τα άρματα Marder, που εντάσσονται στο συνολικό εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας, το οποίο αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Τούρκους, ειδικά σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά μαχητικά F-16.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή (28/10) ολοκληρώθηκε η Διακλαδική Συμμαχική Δράση με την επωνυμία «NEPTUNE STRIKE 2022.2», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής, με την συμμετοχή Χερσαίων, Ναυτικών και Αεροπορικών Μονάδων του ΝΑΤΟ υπό την Διοίκηση και τον Έλεγχο της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Ιωάννινα και όπου βρέθηκε την Παρασκευή (28/10) στις επετειακές εκδηλώσεις και το Καλπάκι το οποίο επισκέφθηκε την Πέμπτη (27/10) τόνισε ότι «το “ΟΧΙ” είναι εθνική θέση έναντι κάθε επιβουλής».

Παρακολουθώντας στο ιστορικό Καλπάκι Ιωαννίνων την αναπαράσταση της γνωστής μάχης όπου τα ελληνικά στρατεύματα κατατρόπωσαν εκείνα της Ιταλίας, ο πρωθυπουργός απάντησε επί της ουσίας στην απειλή Ερντογάν «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», λέγοντας: «Και εδώ στο Καλπάκι μέσα στη νύχτα ήρθαν για να τους απαντήσουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες».

Τόνισε, δε, ότι η Τουρκία δεν κινδυνεύει από τα νησιά, αλλά είναι η Τουρκία που επιβουλεύεται την κυριαρχία μας, καθώς το διαλαλεί η ίδια συνεχώς.

«Το ΟΧΙ αποτελεί εθνική μας θέση απέναντι σε κάθε επιβουλή. Ειδικά όταν προέρχονται από χώρες που όσο υψώνουν την ρητορική τους τόσο βυθίζονται στην απομόνωση. Τα τρία αυτά γράμματα απευθύνονται σε όσους προκαλούν και απειλούν. Η άλλη όψη του ελληνικού “όχι” είναι το “ναι” στη σταθερότητα και τη συνεργασία. Οι θέσεις μας είναι σταθερές. Στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα. Τα επιχειρήματα μας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», υπογράμμισε.

Η Ελλάδα θα λέει πάντα «Όχι» σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας, τόνισε σε μήνυμά του με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Η Ελλάδα, με αυτοπεποίθηση και υπερήφανη για τις ιστορικές της επιλογές, θα λέει πάντα «Όχι» σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας και καταπάτησης του Διεθνούς Δικαίου» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.