Βουλή: Εγκαινιάσθηκε η έκθεση για το «Έπος του '40» μέσα από σκίτσα και γελοιογραφίες του βρετανικού Τύπου

Μια σπάνια συλλογή από σκίτσα και γελοιογραφίες από τον βρετανικό Τύπο, από σήμερα εκτίθεται στο περιστύλιο της Βουλής με τίτλο «The Glory that is Greece/Η Δόξα που είναι η Ελλάδα» – Σκίτσα και γελοιογραφίες από τον βρετανικό τύπο για το Έπος του ’40». Μια συλλογή από σκίτσα και γελοιογραφίες από την προσωπική συλλογή του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα που τον Ιούλιο του 2022 την δώρισε στην Βιβλιοθήκη της Βουλής.

 

Ο κ. Τασούλας στα εγκαίνια της έκθεσης ανέφερε πως «είχα την τύχη αυτά τα σκίτσα και οι γελοιογραφίες να πέσουν στα χέρια μου, πριν από πολλά χρόνια, κάποιες γελοιογραφίες αγγλικών εφημερίδων της περιόδου εκείνης. Και είδα ότι μέσα από τις γελοιογραφίες, ακόμη καλύτερα, αλλά και μέσα από τα άρθρα και τα ρεπορτάζ φαίνεται το θάμπωμα, ο θαυμασμός, η εκτίμηση, η αναγνώριση, που ένιωσαν οι ξένοι για το βόρειο ηπειρωτικό έπος, για τη νίκη του ΄40»

 

Επισήμανε πως «μέσα από το χιούμορ, μέσα από το σαρκασμό, μέσα από τη διακωμώδηση, παρουσιάζεται όλη η εκτίμηση και όλος ο θαυμασμός της τότε πανίσχυρης Μεγάλης Βρετανίας για τη νίκη της μικρής Ελλάδος, η οποία νίκη της μικρής Ελλάδας, όχι μόνο κατά της Ιταλίας, που είχε 8 εκατομμύρια λόγχες, αλλά και η καθυστέρηση της γερμανικής εισβολής, οδήγησε στο να καθυστερήσει την επίθεση του ναζισμού κατά της Ρωσίας, δύο μήνες, καθοριστικούς για τη συντριβή των γερμανικών στρατευμάτων από τον στρατηγό χειμώνα».

 

Η έκθεση παρουσιάζει 103 σκίτσα και γελοιογραφίες με θέμα την ιταλογερμανική επίθεση στην Ελλάδα, που δημοσιεύθηκαν κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 1940 – Δεκεμβρίου 1941 σε σαράντα (40) βρετανικές εφημερίδες, τόσο ευρείας κυκλοφορίας (π.χ. Daily Mirror, News of the World, Daily Express), όσο και τοπικού ενδιαφέροντος (π.χ. Yorkshire Observer, Birmingham Gazette, Newcastle Evening Chronicle).

 

Στα σκίτσα είναι διάχυτο το κλίμα θαυμασμού και υποστήριξης προς το ένδοξο ελληνικό Έπος του ’40, όπως αποτυπώνεται και στον τίτλο της έκθεσης “Τhe Glory that is Greece”, που αναπαράγει μια επαναλαμβανόμενη στις γελοιογραφίες της εποχής φράση, συνδέοντας την Αντίσταση των Ελλήνων κατά των δυνάμεων του ‘Αξονα με το αρχαιοελληνικό κλέος. Σε αντίθεση με τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τη Σοβιετική Ένωση, στις οποίες η εικονογραφημένη πολεμική προπαγάνδα κινείται εντός αυστηρών κυβερνητικών επιταγών, στη Βρετανία και στις Η.Π.Α., εκτός από τις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών, την εθνική προσπάθεια στήριξαν τα ανεξάρτητα Μ.Μ.Ε. και οι καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν δίστασαν ακόμη και να έρθουν σε ρήξη με τις κυβερνητικές πολιτικές των χωρών τους. Έτσι, στη Βρετανία, εν προκειμένω, διάσημοι σκιτσογράφοι αποκτούν σταδιακά όλο και μεγαλύτερη επίγνωση της επιρροής τους στο κοινό, ενώ τα σκίτσα τους κατακλύζουν τη δημόσια σφαίρα: τυπώνονται σε εφημερίδες. αφίσες, πακέτα τσιγάρων, ακόμη και σε φακελάκια τσαγιού που αποστέλλονται στο μέτωπο.