Πλακιωτάκης: «Η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές»

Πυρά κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης με κατηγορίες για ανοχή στα κυκλώματα διακινητών.

Η τραγωδία με τα δύο ναυάγια μεταναστών στη Λέσβο και τα Κύθηρα έχει προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο και όχι μόνο, ενώ οι ελληνικές αρχές έδωσαν μάχη να διασώσουν μετανάστες, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 16 γυναίκες δεν τα κατάφεραν.

«Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο”, δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με τα δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε Κύθηρα και Μυτιλήνη.

«Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο υπ. Ναυτιλίας.

Χθες, είχε προηγηθεί η απαράδεκτη κατηγορία της Άγκυρας ότι η Ελλάδα πνίγει ανθρώπους στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, οδηγώντας σε άμεση αντίδραση της Αθήνας και την απάντηση του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη.