Συναντήθηκε με βουλευτές των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Έγινε ειδική αναφορά στα ελληνοτουρκικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με  διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων Adam Smith, παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ, George Tsunis.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνάντηση αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ. Παράλληλα, τόνισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, με βάση και το δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), ενώ ειδική αναφορά έκανε στον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης, επεσήμανε τη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης και σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια, τονίζοντας πως η χώρα μας εκτός από πύλη για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη, μετατρέπεται και σε κόμβο διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων (data) με επενδύσεις εταιρειών όπως η Amazon, η Microsoft και η Google.

Θέμα συζήτησης ήταν και η  εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Ρωσία εις βάρος της Ευρώπης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των Αμερικανών βουλευτών για τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζει η Ελλάδα σε εθνικό επίπεδο, καθώς και για την πρόταση για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η οποία, με ελληνική πρωτοβουλία, έχει τη στήριξη επιπλέον 14 κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών ενημερώθηκαν από τον πρωθυπουργό και για την ακραία και κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας καθώς και για την  αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχία από την Άγκυρα. Χαρακτηριστικό είναι πως ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Τέλος, επανέλαβε τις θέσεις της Ελλάδας και πως αυτές εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας και επιβεβαίωσε την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου με βάση το πλαίσιο αυτό.