Τουρκία: Δεν έχει καμία αξία για εμάς η στάση της ΕΕ

Η «Ένωση στηρίζει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο», λένε οι Τούρκοι

Άστραψε και βρόντηξε, όπως αναμενόταν, η Τουρκία, μετά τις επισημάνσεις της ΕΕ που θεωρεί ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών.

Η Τουρκία, έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι η «Ένωση στηρίζει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Ταντζού Μπιλγκίτς απαντά σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις της ΕΕ και της Ελλάδας σχετικά με το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων.

«Για τη χώρα μας δεν έχουν καμία αξία και σημασία οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου Ελλάδας κα της ΕΕ σχετικά με το Μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη χθες (3 Οκτωβρίου) μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας σε ξηρά και θάλασσα στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Η αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών είναι αντίθετη τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στις βασικές αρχές του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες της Ελλάδας, που προσπαθεί να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης, με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της ναυτικής δικαιοδοσίας και τις περιοχές αδειοδότησης που έχει δημοσιεύσει σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα.

Η στήριξη της ΕΕ στα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας η οποία με στάση της που αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και παρεμποδίζει τα διεθνή δικαστικά ένδικα μέσα είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να σχολιάζει ή να δικάζει συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών.

Ως εκ τούτου, καλούμε τόσο την ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υπερβαίνουν τα σύνορα και τις εξουσίες τους και να σεβαστούν την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ».