Κοινό αίτημα 15 χωρών της ΕΕ προς την Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Η Ελλάδα με συμμάχους άλλες 14 χώρες της ΕΕ υπέγραψαν χθες επιστολή προς την Κομισιόν, όπου ζητούν να παρουσιάσει πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η επιστολή συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας, με αποδέκτη την επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον και την υπογράφουν οι υπουργοί Ενέργειας του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας.

Tην υπογραφή του αιτήματος από άλλες 14 χώρες χαιρέτισε ο πρωθυπουργό, Κυριάκος Μητσοτάκης:

Οι υπουργοί ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση που θα συζητηθεί στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από νομοθετική πρόταση το συντομότερο δυνατό.

Η πρόταση αναφέρει -μεταξύ άλλων- πως «το ανώτατο όριο τιμών που έχει ζητηθεί από την αρχή από έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρατών-μελών είναι το μόνο μέτρο που θα βοηθήσει κάθε κράτος-μέλος να μετριάσει την πληθωριστική πίεση, να διαχειριστεί τις προσδοκίες, να παράσχει ένα πλαίσιο σε περίπτωση πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού και να περιορίσει τα επιπλέον κέρδη στον κλάδο».

Νωρίτερα χθες το μεσημέρι της Τρίτης, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο για αποτυχία των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, η Ζαχάροβα ανέφερε το πλαφόν που επέβαλε η Δύση στις τιμές του πετρελαίου δείχνει αφενός ότι «οι αντιρωσικές κυρώσεις απέτυχαν» και αφετέρου «βεβαιώνει ότι οι αρχές της Οικονομίας της αγοράς είναι ξένες για τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον».

Το tweet της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα:

 

Επιστολή Σκρέκα στην Ε.Ε. και «καμπανάκι» Μητσοτάκη για το φυσικό αέριο

Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έστειλε επιστολή στους Ευρωπαίους επιτρόπους με πρόταση της Ελλάδας για δημιουργία Ταμείου 80 δισ. ευρώ με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου.

Στην επιστολή του, προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται οι πόροι από ένα ειδικό τέλος ύψους 10 €/θερμική MWh που προτείνει να επιβληθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, που πραγματοποιήθηκε στη Χερσόνησο Ηρακλείου, τόνισε μεταξύ άλλων πως «η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη μ’ έναν γεωπολιτικό σεισμό», κάνοντας αναφορά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει «τραγικές συνέπειες για τη σταθερότητα στην ήπειρό μας» αλλά και «πολύ σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, της ανόδου των τιμών και της ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει προκληθεί από τον εκβιασμό της Ρωσίας που χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο για να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες».